Thumbnail
Το σημάδι στα πόδια που μπορεί να δείχνει ηπατική νόσο

Τα πόδια σας μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του ήπατος, σύμφωνα με την ειδικό υγείας Dr. Mindy Pelz. Οι άνθρωποι καλούνται να ελέγξουν τα πέλματά τους για ένα σύμπτωμα ηπατικής νόσου που μπορεί εύκολα να συγχέεται με κάτι άλλο.

Η κατάσταση του δέρματος στα πέλματά σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία σας, λέει η Dr. Mindy Pelz. Ενώ το τραχύ δέρμα στα πόδια δεν είναι ασυνήθιστο και μπορεί απλώς να οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών ή σε κακή εφαρμογή των παπουτσιών, μπορεί να προκαλείται από κάτι πιο σοβαρό.

Το σημάδι στα πόδια που μπορεί να δείχνει ηπατική νόσο

Σε ένα επεισόδιο του δημοφιλούς podcast show, Diary Of A CEO, η Dr. Pelz λέει ότι το ξηρό και σκασμένο δέρμα μπορεί να είναι σημάδι ηπατικής νόσου. Μιλώντας στον οικοδεσπότη του podcast, Steven Bartlett, η ειδικός στην ευεξία των γυναικών είπε ότι εάν παρατηρήσετε ξηρό και σκασμένο δέρμα στα πόδια σας, ίσως πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

«Το ξηρό και σκασμένο δέρμα δείχνει ότι δεν έχετε σωστή κυκλοφορία στα πόδια σας. Έτσι, υπάρχει πιθανότητα το ήπαρ να μην κάνει καλή δουλειά στην αποτοξίνωση και την αποβολή των τοξινών», πρόσθεσε η ειδικός.

Καθώς ο Bartlett έβγαλε τη κάλτσα του για να ελέγξει το πόδι του, ρώτησε: «Ποιο είναι το σημάδι ότι το ήπαρ μου δεν είναι υγιές, κοιτάζοντας τα πέλματά μου;». «Είναι οι πραγματικά ξηρές ρωγμές», απάντησε η γιατρός.

Ηπατική δυσλειτουργία: Συμπτώματα και επιπλοκές

Η λειτουργία του ήπατος μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις κύριες κατηγορίες:

  • πέψη,
  • καθαρισμός αίματος,
  • υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και
  • πήξη του αίματος.

Τα προειδοποιητικά σημάδια βλάβης ή ανεπάρκειας του ήπατος εμφανίζονται συχνά όταν το ήπαρ δεν μπορεί να εκτελέσει τις λειτουργίες του, αν και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Άτομα με χρόνια ηπατική νόσο μπορεί να υποφέρουν από κνησμό. Ο κνησμός μπορεί να επηρεάσει μόνο ένα μέρος του σώματός σας, όπως τα πόδια, ή ολόκληρο το σώμα σας.

Το δέρμα που επηρεάζεται μπορεί να φαίνεται κόκκινο, τραχύ, με εξογκώματα ή ρωγμές. Το ξύσιμο αυτών των περιοχών συνήθως δεν προσφέρει ανακούφιση και ο κνησμός τείνει να επιδεινώνεται τη νύχτα, οδηγώντας σε διαταραχές του ύπνου.

Ωστόσο, οι ξηρές και ραγισμένες φτέρνες μπορεί επίσης να είναι σημάδι έλλειψης βιταμίνης Β3 ή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτό συμβαίνει επειδή το ήπαρ παράγει χολή και αυτή βοηθά το σώμα σας να διασπάσει και να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά.

Πότε δεν λειτουργεί καλά το συκώτι

Αν το ήπαρ σας δεν λειτουργεί αρκετά καλά, θα δυσκολευτεί να παράγει την ποσότητα χολής που απαιτείται για την εξαγωγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Η έλλειψη βιταμίνης Β3 μπορεί επίσης να προκαλέσει πελλάγρα, της οποίας τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, δερματίτιδα και άνοια.

Η σοβαρή ξηροδερμία μπορεί να οφείλεται σε κίρρωση του ήπατος. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την ανικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει τη βιταμίνη Α, ένα ζωτικό θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Μια μελέτη του 2021, που περιελάμβανε 125 συμμετέχοντες με διάγνωση κίρρωσης, αποκάλυψε ότι το 93,5% εξ αυτών είχε έλλειψη βιταμίνης Α.

Άλλα συμπτώματα προβλημάτων στο ήπαρ περιλαμβάνουν:

  • τον ίκτερο, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος,
  • τα πρησμένα πόδια,
  • την κατακράτηση υγρών γύρω από τη μέση,
  • την ξαφνική αλλαγή βάρους,
  • τις κόκκινες παλάμες και
  • την μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

neodioristoi mistos
Τι είναι τρομοκρατία; - Τρομοκρατία είναι ο μισθός των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών...
Για να κάνει κανείς τον δάσκαλο θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στη φτώχεια, στην κοινωνική υποβάθμιση, στην πίεση...
Τι είναι τρομοκρατία; - Τρομοκρατία είναι ο μισθός των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών...