Γιατί τα σπίτια στις Κυκλάδες είναι λευκά με μπλε;
Ποια είναι η ιστορία πίσω από την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων

Το χρώμα της αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων δεν ήταν πάντα λευκό, με μπλε παράθυρα. Το αντίθετο, θα λέγαμε, καθώς τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και πιο πίσω, το σύμπλεγμα των 24 νησιών, είχε χρώμα. Πώς φτάσαμε, όμως, τα σπίτια των Κυκλάδων να είναι λευκά με μπλε παράθυρα και ασβεστωμένα σοκάκια; Πρέπει να πάμε πίσω σχεδόν 90 χρόνια - 86 για να είμαστε συγκεκριμένοι.

Το 1938, με διάταγμα, ο Ιωάννης Μεταξάς ορίζει πως τα σπίτια των Κυκλάδων θα πρέπει να περαστούν με ασβέστη για προστασία από την χολέρα. Ο ασβέστης ήταν μια λύση χωρίς μεγάλο κόστος ο απολυμαντικός του ρόλος κρίθηκε αποτελεσματικός. Το μπλε φέρεται να προέρχεται από μια χρωστική ουσία των ντόπιων, επίσης οικονομική, κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο

Τι χρώμα ήταν τα σπίτια πριν το 1938; Αρκετά ήταν στις αποχρώσεις της έντονης ώχρας, λουλακί και γήινο κόκκινο. Και ακόμη πιο πριν; Την εποχή των πειρατών, πριν τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, οι κάτοικοι των νησιών δεν έβαφαν τα σπίτια τους, καθώς ήταν φτιαγμένα από πέτρα και έτσι γίνονταν ένα με το φυσικό περιβάλλον. Ενώ αν τα έβαφαν, θα έδιναν στόχο.

Μεταπολεμικά, η διάθεση για τουριστική προβολή της Ελλάδας, κράτησε το λευκό και το μπλε, ταυτίζοντας το με τον ουρανό και τη θάλασσα. Ενώ παράλληλα, ο συνδυασμός παραπέμπει στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, δίχως να αφήνει περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας. Σήμερα, αν και τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει ισχύ, η παράδοση συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό.

Τα σπίτια στις Κυκλάδες είναι λευκά με μπλε, αλλά όχι η Σύρος

Η Ερμούπολη και συνολικά η Σύρος έχει κρατήσει τη δική της αρχιτεκτονική σε αντίθεση με το λευκό - μπλε των Κυκλάδων.

Έχει ένα ενδιαφέρον να σημειωθεί πως το νησί που κράτησε την αρχιτεκτονική του, έχοντας δική του ταυτότητα σε σχέση με την εικόνα των Κυκλάδων, είναι η πρωτεύουσα του συμπλέγματος: η Σύρος.

Το νησί χτίστηκε ουσιαστικά τον 19ο αιώνα με την Ερμούπολη να παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς. Αρχοντικά, νεοκλασικά, νησιώτικα, τοιχογραφίες, χρώματα και σπουδαίοι αρχιτέκτονες - με έναν εξ αυτών, το Ερνέστος Τσίλερ να έχει δημιουργήσει το εντυπωσιακό δημαρχείο της πόλης - και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Με στοιχεία από την περίφημη Σκάλα του Μιλάνου έχει φτιαχτεί το Θέατρο Απόλλων από τον ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σάμπο.

Πηγή: exploringgreece

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto arthrou
Στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς των μακρινών προορισμών
«Όταν μπήκε στο τραίνο, ένοιωθε αδικημένη και παρά λίγο να την πάρουν τα κλάματα. "Τόσο μακριά" μονολόγησε, "για ένα κομμάτι ψωμί".»
Στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς των μακρινών προορισμών
Βρεφικό γάλα
«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Ανθυγιεινές οι περισσότερες βρεφικές τροφές που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ
Πολλές υπερβαίνουν τα ανώτατα συνιστώμενα όρια σε ζάχαρη, αλάτι, άλλες περιέχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά
«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Ανθυγιεινές οι περισσότερες βρεφικές τροφές που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ