Η διατροφή της ευτυχίας: Ποια τρόφιμα μας κάνουν πιο χαρούμενους και δεν παχαίνουν
Unsplash
Πώς πρέπει να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας

Έχετε ακούσει ποτέ ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε στο καλάθι που φυλάμε τις πατάτες με τα ξερά κρεμμύδια γιατί το αποτέλεσμα είναι να φυτρώσουν και τα δύο πιο γρήγορα;

Είναι ένας κανόνας που δεν πρέπει να αγνοούμε, που ισχύει και για άλλα φρούτα και λαχανικά ή ρίζες που φέρνουμε στο σπίτι από τον μανάβη ή τη λαϊκή αγορά. Και αφού το αποτέλεσμα είναι να μας σαπίζουν πιο σύντομα και να τα πετάμε αντί να τα χρησιμοποιήσουμε, τότε καλό είναι να δώσουμε προσοχή σε αυτά που θα σας μάθουμε σε αυτό το χρηστικό άρθρο. Γιατί η σπατάλη τροφίμων είναι κακή και για την τσέπη μας και για τον πλανήτη.

Χωρίζουμε τα πορτοκάλια από τα μήλα

Μπορεί να τα έχουμε θαυμάσει μαζί σε αρκετούς πίνακες με νεκρή φύση και να τα φυλάμε κι εμείς μαζί σε φρουτιέρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας, ωστόσο τα πορτοκάλια με τα μήλα δεν ταιριάζουν μαζί, εξαιτίας του αιθυλενίου που αναφέραμε νωρίτερα. Οπότε αποθηκεύουμε καλύτερα τα μήλα στο ψυγείο.

Όχι όμως μαζί με πορτοκάλια, που δεν θέλουν ψυγείο για να συντηρηθούν. Αν ωστόσο επιθυμούμε να τα καταναλώσουμε πιο δροσερά συνιστούμε να τα βάλετε σε διχτυωτή τσάντα, που επιτρέπει στον αέρα του ψυγείου να κυκλοφορεί γύρω τους. Αντίθετα, οι πλαστικές τσάντες θα κάνουν τα πορτοκάλια να μαλακώσουν γρήγορα.

Διατηρούμε τα φρέσκα μυρωδικά μας όπως τα λουλούδια

Αν θέλετε να μειώσετε το αλάτι σε κάποια συνταγή ή να της δώσετε περισσότερο άρωμα και γεύση τότε σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος και ο δυόσμος. Το πρώτο βήμα είναι να στεγνώσουμε καλά τα φύλλα τους μέσα σε μια πετσέτα κουζίνας, να μην έχουν καθόλου υγρασία. Στη συνέχεια, κόβουμε λίγο τα κοτσάνια τους και τα τοποθετούμε όρθια, με τα κοτσάνια κάτω μέσα σε ποτήρι ή βάζο με νερό.

Τα περισσότερα φρέσκα μυρωδικά καλό είναι να παραμένουν έτσι στο ψυγείο για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση έως δύο εβδομάδες. Στο ενδιάμεσο, όταν το νερό γλιτσιάζει, τότε το αλλάζουμε με φρέσκο, όπως και στα λουλούδια μας στο βάζο. Υπάρχουν, όμως, και μερικές εξαιρέσεις, όπως ο βασιλικός, που θέλει θερμοκρασία δωματίου και όχι συντήρηση σε ψυγείο.

Τα αγγούρια καλό είναι να είναι μόνα τους

Πολλά φρούτα όπως οι ντομάτες, τα πεπόνια και οι μπανάνες παράγουν ένα αέριο που λέγεται αιθυλένιο, έναν παράγοντα ωρίμανσης που επιταχύνει την αλλοίωση. Τα αγγούρια, λοιπόν, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο αέριο αυτό, επομένως χρειάζονται τη δική τους θέση, χωριστά από τα παραπάνω, για να μη μαραθούν και σαπίσουν.

Έτσι, μια καλή θέση για αυτά είναι κάπου στον πάγκο της κουζίνας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και σίγουρα μακριά από τις ντομάτες. Αν πάλι θέλετε να τα απολαύσετε κρύα, τότε μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο, αλλά ιδανικά σε κάποιο ράφι και όχι στο ειδικό συρτάρι με τα φρούτα και λαχανικά.

Βάζουμε τις ρίζες σε σακούλες

Τα ριζώδη λαχανικά όπως τα καρότα, τα παντζάρια και τα κρεμμύδια είναι κάποια από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούμε να καταναλώσουμε κι αυτό γιατί απορροφούν πολλά από αυτά τα πολύτιμα συστατικά κατευθείαν από το έδαφος, στο οποίο μεγαλώνουν. Αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε άθικτα, τότε θα πρέπει να τα αποθηκεύσουμε σε σκοτεινό, δροσερό και υγρό μέρος.

Ένα κελάρι θα είχε την ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος, όμως αυτό δεν είναι δυνατό στα περισσότερα σπίτια. Οπότε η αμέσως επόμενη καλή λύση είναι να βάλουμε τα καρότα μας και τα όμοιά τους μέσα σε χάρτινη ή πλαστική σακούλα και στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου με τα λαχανικά. Αν τα βάλουμε βιαστικά ως έχουν στο συρτάρι, χωρίς σακούλα, θα τα δούμε να μαλακώνουν γρήγορα, να ζαρώνουν και τελικά να σαπίζουν πιο άμεσα.

Κάνουμε ειδικό μπάνιο στα φρούτα του δάσους

Οι φράουλες και γενικότερα τα φρούτα του δάσους όπως σμέουρα, μούρα, βατόμουρα τείνουν να μουχλιάζουν γρήγορα. Θα έχετε παρατηρήσει το άσπρο χνούδι που εμφανίζεται μετά από μερικές ημέρες πάνω τους, ακόμη κι αν τα έχουμε βάλει στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου, στη χάρτινη σακούλα που τα αγοράσαμε. Αυτό που το προκαλεί είναι τα μικροσκοπικά σποράκια μούχλας, που θέλουν να εξαπλωθούν σε όλη την επιφάνεια του φρούτου.

Για να το αποτρέψουμε αυτό δεν τα πλένουμε μόλις τα αγοράσουμε, αλλά λίγο πριν τα χρειαστούμε, κι αυτό γιατί όσο περισσότερη υγρασία έχουν, τόσο περισσότερη θα είναι και η μούχλα τους.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να παρατείνουμε τη ζωή τους είναι ένα ειδικό μπάνιο. Θα διαλύσουμε ένα μέρος ξίδι με τρία μέρη νερό σε ένα μεγάλο μπολ. Τα αφήνουμε για λίγο να μουλιάσουν και τα στραγγίζουμε μέσα σε σουρωτήρι. Το ξίδι θα εμποδίσει την ανάπτυξη της μούχλας.

Οι ντομάτες δεν μπαίνουν στο ψυγείο

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι καλές, φρεσκοκομμένες ντομάτες είναι νόστιμες έτσι όπως είναι και το να τις βάλουμε στο ψυγείο θα τις κάνει να γίνουν νερουλές και με λιγότερο νόστιμη γεύση. Γι’ αυτό καλύτερα να τις φυλάμε στον πάγκο μας και όχι σε ψύξη. Εκτός κι αν κοπούν, οπότε θα πρέπει να μπουν στο ψυγείο για να μην αναπτυχθούν βλαβερά βακτήρια.

Δεν ανακατεύουμε κρεμμύδια με πατάτες

Μπορεί να τα ψωνίζουμε από τον ίδιο παραγωγό, αλλά ποτέ δεν πρέπει να τα βάζουμε μαζί στο ίδιο σημείο γιατί η συνύπαρξη θα κάνει τις πατάτες να χαλάσουν. Γι’ αυτό να αποθηκεύετε τις πατάτες σε καλάθι που είναι ανοιχτό και αερίζεται, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Έτσι θα πετύχετε να παραμείνουν φρέσκες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορείτε, επίσης, να τις τοποθετήσετε μέσα σε χάρτινη σακούλα, αλλά σε περιβάλλον ή μέρος που δεν έχει πολύ υγρασία γιατί αυτή θα τις μαλακώσει και θα τις κάνει να σαπίσουν γρήγορα.

Ωριμάζουμε τα αβοκάντο δίπλα στις μπανάνες

Το αβοκάντο έχει αποδεδειγμένα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και θεωρείται δικαίως από τα σπουδαιότερα superfoods. Επειδή δεν είναι ούτε φθηνό, ούτε για να το πετάμε, είναι σημαντικό να το συντηρούμε με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να φτάσει στην επιθυμητή του ωρίμανση για να το καταναλώσουμε και να το απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό. Αν είναι αρκετά άγουρα και θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα, βάλτε τα δίπλα σε μπανάνες.

Τα αέρια της μπανάνας θα επισπεύσουν την ωρίμανσή τους. Αντίθετα, αν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους βάλτε τα στη συντήρηση του ψυγείου σας, κάτι που θα επιβραδύνει την ωρίμανση.

Χωρίζουμε τις μπανάνες από το τσαμπί τους
Καλά τα τσαμπιά με τις μπανάνες που αγοράζουμε μαζί, αλλά το πρόβλημα είναι πως αν τις αφήσουμε έτσι ενωμένες στη φρουτιέρα μας θα ωριμάσουν όλες ταυτόχρονα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα είτε να πρέπει να καταναλώσουμε όσες μπανάνες αγοράσαμε μέσα σε δύο ημέρες, είτε να πετάξουμε όσες έμειναν και μαύρισαν γρήγορα. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Να τις χωρίσουμε από το μάτσο τους και να αφήσουμε λίγες στη φρουτιέρα ή στον πάγκο μας για άμεση κατανάλωση τις επόμενες ημέρες και τις υπόλοιπες να τις βάλουμε στο ψυγείο. Αν πάλι, για κάποιο λόγο αργήσατε να τις συντηρήσετε σωστά και έχουν αρχίσει αν μαυρίζουν μην τις πετάξετε μπορούν να γίνουν ωραίο smoothie ή κέικ με μπανάνες (που για να έχουν γλύκα απαιτούν αρκετά ώριμο το φρούτο).

ΠΗΓΗ cantina.protothema.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Κ. Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι τρεις ψηφιακές πρωτοβουλίες μας για τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
Ο ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής
Κ. Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι τρεις ψηφιακές πρωτοβουλίες μας για τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
taksi
Η κυβέρνηση διώκει εκπαιδευτικούς αντί να λύσει τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης
Αξιολόγηση ή διώξεις; Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς αντί να σώσει τα σχολεία!
Η κυβέρνηση διώκει εκπαιδευτικούς αντί να λύσει τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης