τηγάνι
Μπορεί να μας αρρωστήσει το αντικολλητικό τηγάνι;

Ο καθένας μας έχει χρησιμοποιήσει αντικολλητικά σκεύη στην κουζίνα. Τα τηγάνια, οι κατσαρόλες και οι φόρμες για κέικ με αντικολλητικές επιφάνειες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν μια ασθένεια γνωστή ως «γρίπη του τεφλόν», μια κατάσταση που έχει καταγράψει σημαντική αύξηση σε περιστατικά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Δρα Faith Coleman, το 2023 σημειώθηκαν 267 αναφορές για περιπτώσεις που συνδέονται με τη «γρίπη του τεφλόν» στις ΗΠΑ, τριπλάσιες από τον ετήσιο μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Το 2019, είχαν αναφερθεί μόλις 79 περιπτώσεις. Η τάση αυτή είναι ανησυχητική και απαιτεί μεγαλύτερη ενημέρωση του κοινού για τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση αντικολλητικών σκευών.

Τι είναι η «γρίπη του τεφλόν»

Η «γρίπη του τεφλόν», γνωστή επιστημονικά ως γρίπη από καπνό πολυμερούς (polymer fume fever), προκαλείται από την εισπνοή ατμών που απελευθερώνονται όταν το τεφλόν (επιστημονικά γνωστό ως πολυτετραφθοροαιθυλένιο ή PTFE) θερμαίνεται υπερβολικά. Το PTFE χρησιμοποιείται ευρέως στις αντικολλητικές επιφάνειες, εμποδίζοντας το φαγητό να κολλήσει στα σκεύη. Ωστόσο, όταν τα σκεύη αυτά θερμαίνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το PTFE διασπάται και απελευθερώνει τοξικά αέρια και μικροσκοπικά σωματίδια.

Τα συμπτώματα

Η εισπνοή των ατμών αυτών μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Πυρετό
  • Ρίγη
  • Ξηροστομία και δίψα
  • Βήχα
  • Ναυτία
  • Αδυναμία
  • Μυϊκούς πόνους ή κράμπες

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως διαρκούν μία με δύο ημέρες και υποχωρούν μόνα τους, αλλά η κατάσταση μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστη.

Συμβουλές προστασίας

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε ορισμένες απλές οδηγίες για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της «γρίπης του τεφλόν»:

Καλός εξαερισμός: Χρησιμοποιήστε απορροφητήρες, ανοίξτε παράθυρα ή χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA όταν μαγειρεύετε. Η σωστή κυκλοφορία του αέρα μπορεί να απομακρύνει τους επικίνδυνους ατμούς από τον χώρο σας.

Επιλογή υλικών: Προτιμήστε υλικά με χαμηλότερες εκπομπές τοξικών ουσιών και αποφύγετε τη χρήση σκληρών καθαριστικών για τα σκεύη σας. Τα καθαριστικά με βάση το νερό και προϊόντα με χαμηλά επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) είναι πιο ασφαλή.

Σωστή χρήση αντικολλητικών σκευών: Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη θερμοκρασία μαγειρέματος. Μην υπερθερμαίνετε τα σκεύη και αποφύγετε να τα χρησιμοποιείτε σε θερμοκρασίες πάνω από 260°C. Αυτό είναι το όριο όπου το PTFE μπορεί να αρχίσει να διασπάται και να απελευθερώνει επικίνδυνους ατμούς.

Αν εκτεθείτε σε τέτοιους ατμούς και εμφανίσετε συμπτώματα, απομακρυνθείτε από την πηγή των ατμών και πιείτε πολύ νερό. Η Δρ Faith Coleman συνιστά να λάβετε φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη για να αντιμετωπίσετε τον πυρετό και τους πόνους. Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα, καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων για άμεση βοήθεια.

Τέλος, φροντίστε τα αντικολλητικά σας σκεύη πλένοντάς τα με το χέρι, χρησιμοποιώντας ήπια σαπούνια και αποφεύγοντας τις σκληρές βούρτσες. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσετε τη μακροχρόνια ασφάλεια και λειτουργικότητα των σκευών σας, αποφεύγοντας τις πιθανές επιπτώσεις της «γρίπης του τεφλόν».

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathitries
Σχολείο έστειλε στο σπίτι τους μαθήτριες επειδή οι φούστες τους κρίθηκαν πολύ κοντές από τους εκπαιδευτικούς
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι καθηγητές παρέταξαν στη σειρά τις μαθήτριες για να μετρήσουν το μήκος της φούστας τους.
Σχολείο έστειλε στο σπίτι τους μαθήτριες επειδή οι φούστες τους κρίθηκαν πολύ κοντές από τους εκπαιδευτικούς
Καρκίνος
Καρκίνος του παγκρέατος: Τα 2 πρώιμα σημάδια της νόσου που αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος»
2 πρώιμα σημάδια του καρκίνου του παγκρέατος που οι περισσότεροι αγνοούν
Καρκίνος του παγκρέατος: Τα 2 πρώιμα σημάδια της νόσου που αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος»