avgo
Οι χρόνοι που απαιτούνται στο μαγείρεμα του αυγού

Είτε προτιμάτε τα αυγά σας μαλακά βρασμένα με τον κρόκο τους να ρέει ελεύθερα πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί σας, είτε σκληρά βρασμένα για να τα απολαύσετε σαν σνακ ή σε μια πλούσια σαλάτα, το κλειδί για την επιτυχία κρύβεται στη λεπτομέρεια της προετοιμασίας και στο χρόνο βρασίματος.

à la coque – 3 λεπτά

Αυτό που ξέρουμε σαν το μελάτο αυγό από τα μωρουδιακά μας χρόνια είναι το λεγόμενο à la coque, που σημαίνει το αυγό στην κοκοτιέρα – το σκεύος που κάθεται επάνω το αυγό. Ένα σωστό μελάτο αυγό θέλει τρία λεπτά.

mollet – 4 με 5 λεπτά

Ο δεύτερος βαθμός είναι το mollet, το οποίο σημαίνει παχύρευστο. Δηλαδή όταν κόβουμε το αυγό, το ασπράδι είναι σφιχτό και ο κρόκος παχύρευστος. Απαιτούνται 4-5 λεπτά βρασμού ανάλογα με το μέγεθος του αυγού.

à la dur – 8 με 10 λεπτά

Το σφιχτό αυγό θέλει μίνιμουμ 8 με 10 λεπτά. Σημασία έχει όταν τελειώσει ο χρόνος βρασμού, να πάρουμε το αυγό και να το βάλουμε σε κρύο νερό να πέσει η θερμοκρασία του. Καθώς στην εξωτερική πλευρά έχουμε το ασπράδι, τη μεμβράνη και το κέλυφος, όταν μπαίνει στο κρύο νερό, η μεμβράνη κολλάει πάνω στο κέλυφος και ξεφλουδίζεται εύκολα. Όταν δυσκολευόμαστε, έχει σχέση με το αν έχει κρυώσει σωστά το αυγό αλλά και με το πόσο φρέσκο μπορεί να είναι. Τα πολύ φρέσκα αυγά ξεφλουδίζονται πιο δύσκολα.

Πώς κάνουμε αυγό ποσέ;

Χρειάζεται ένα κατσαρολάκι, νερό, ξύδι, αλάτι και καλής ποιότητας αυγό. Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Αν σπάσεις ένα ωμό αυγό, βλέπεις κατά πόσο αποκολλάται το ασπράδι από τον κρόκο. Ένα φρέσκο, πολύ καλό αυγό, έχει συμπαγές ασπράδι και δεν φεύγει από τον κρόκο. Αυτό βοηθά και στην τεχνική του ποσαρίσματος να μη διαλυθεί. Το ξύδι παίζει ρόλο να κρατήσει το ασπράδι ενωμένο. Κάνοντας μια ελαφριά δίνη, ρίχνεις το αυγό στο κέντρο, ώστε με το γύρισμα να διπλωθεί το ασπράδι γύρω από τον κρόκο.

Το σωστό ποσέ πρέπει να έχει συμπαγές ασπράδι και όταν το κόψεις να είναι παχύρευστος ο κρόκος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

psarianos-3-1024x495-1024x585.jpg
Αισχρές δηλώσεις Ψαριανού: Χαρακτηρίζει «νεκρόφιλες μοιρολογίστρες» τις μητέρες νεκρών των Τεμπών και γυναικοκτονιών
Συνεχίζει τον χυδαίο πόλεμο ο Ψαριανός κατά μανάδων που έχασαν τα παιδιά τους από γυναικοκτονία και στα Τέμπη – «Νεκρόφιλες μοιρολογίστρες»
Αισχρές δηλώσεις Ψαριανού: Χαρακτηρίζει «νεκρόφιλες μοιρολογίστρες» τις μητέρες νεκρών των Τεμπών και γυναικοκτονιών
aei_panepisthimia_aithousa_class_amfitheatro.jpg
Ανοιχτή επιστολή αιώνιας φοιτήτριας προς τον υπουργό Παιδείας
«Με δεδομένη την ηλικιακή και βιωματική μου ωριμότητα και τις σύστοιχες προς τις παραγωγικές ηλικίες  υποχρεώσεις και περιπέτειες υγείας, μου πήρε...
Ανοιχτή επιστολή αιώνιας φοιτήτριας προς τον υπουργό Παιδείας