lgbtqi+
Μια απάντηση στην Τ. Χειλουδάκη περί «εξευτελισμού» της lgbtqi+ κοινότητας

Οξύμωρο είναι το γεγονός πως άτομα που ανήκουν στην lgbtqi+ κοινότητα στρέφονται εναντίον του ίδιου τους του «εαυτού». Πολλάκις έχουμε δει ανθρώπους που έχουν κάνει coming out, να αποδομούν τις επιλογές άλλων μελών της lgbtqi+ κοινότητας, λέγοντας διάφορα φορώντας τον... «φερεντζέ» της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου. 

Σαφώς, η μια πλευρά έχει δικαίωμα να λέει ανοιχτά τη γνώμη της, όπως και η άλλη να εκφράζεται με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί. Ωστόσο, σε τόσο λεπτά ζητήματα που τα άτομα που απαρτίζουν αυτή την κοινότητα έχουν δώσει αγώνες και έχουν υποστεί καθημερινά ακραίο bullying, τα λόγια θα έπρεπε να είναι λίγο πιο... «απαλά».

Άλλωστε, η λογική και μόνο λέει πως αν μας ενοχλεί κάτι σε ομοφυλόφιλα, non binary ή διεμφυλικά άτομα πρέπει να ψάξουμε εμείς οι ίδιοι να βρούμε το γιατί. 

Προς έκπληξη όμως, βλέπουμε καθημερινά άτομα που έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλα, non binary ή διεμφυλικά, να κατακρίνουν επιλογές άλλων δημιουργώντας μια σύγχυση τόσο σε άτομα που έχουν κάνει come out, σε όσα δεν έχουν κάνει ακόμη και σε όσα είναι straight. Το πιο φοβερό είναι ότι αλείφουν βούτυρο στο ψωμί ανθρώπων που εχθρεύονται το διαφορετικό και μεγαλώνουν το χάσμα μεταξύ τους.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό αποτέλεσε η δήλωση της διεμφυλικό Τζένης Χειλουδάκη. Επιπλέον στο παρελθόν ο σχεδιαστής Λάκης Γαβαλάς έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, δηλώνοντας μάλιστα πως «με τους γάμους ομοφυλόφιλων θα αυξηθούν τα διαζύγια».(;) 

Χειλουδάκη: «Αισθάνεσαι γυναίκα και κυκλοφορείς με φουστανακι βάψιμο αλλά το μούσι κάγκελο και δίχως στήθος»

Με ανάρτησή της στα social media, η Τζένη Χειλουδάκη έκανε σφροδρή και αναίτια - εδώ που τα λέμε - επίθεση προς την lgbtqi+ κοινότητα. Με ένα μακροσκελές κείμενο που δεν έλεγε τίποτα και παράλληλα έλεγε πολλά, κυρίως για την ίδια και το κοινό που θα συμφωνήσει μαζί της, εξαπέλυσε επίθεση σε διεμφυλικό και non binary άτομα. 

Κάνει λόγο για «νεόφερτους όρους» και «δεκάδες φύλα», τα οποία κάνουν «μόνο κακό». Αποκαλεί «καραγκιοζιλίκια και πρόστυχη πρόκληση» τον τρόπο που κανείς επιλέγει να ντύνεται και να εκφράζεται. 

Κι όμως! Μιλάμε για την ίδια προσωπικότητα που πριν λίγα χρόνια μάλωνε σε πάνελ της Τατιάνας Στεφανίδου με την Τζούλια Μπάρκα. Μπορεί τον ακριβή λόγο τσακωμού να μην τον καταλαβαίνουμε μέχρι σήμερα αλλά κρατάμε πως ήταν μέρος μιας παλιακής τηλεόρασης.

Η δυσκολία ή η άρνηση κατανόησης των επιλογών άλλων δεν είναι κάτι το οποίο ένα άτομο που το επιλέγει πρέπει να το επωμιστεί το ίδιο. Είναι αποκλειστική ευθύνη όποιου/ας/ου αρνείται να αντιληφθεί τις διαφορετικές επιλογές, προτιμήσεις και εν γένει τρόπου ζωής. 

Η μη αποδοχή του διαφορετικού, ωστόσο, είναι δεκτή αρκεί πάντα να μην γίνεται με έχθρα προς τα άτομα αυτά και πάντα με μια λεπτή και διακριτική προσέγγιση προς εκείνα. 

Όλα τα παραπάνω θα ευχήθηκε και η Τζένη Χειλουδάκη να ίσχυαν κάποια στιγμή στη ζωή της. Αντί όμως να εμφανιστεί ως τείχος ανάμεσα στην lgbtqi+ κοινότητα και στους αναχρονισμούς, επιλέγει ένα ξεκάθαρο στρατόπεδο, αυτό του διχασμού. 

«Άποψη μου λοιπόν και την καταθέτω δημόσια. έγινες γυναίκα είσαι γυναίκα. Έγινες αγόρι είσαι αγόρι. Τέλος. Αισθάνεσαι γυναίκα και μου κυκλοφορείς με φουστανακι βάψιμο αλλά το μούσι κάγκελο και δίχως στήθος τραβά να βρεις έναν ψυχολόγο και μην γελοιοποιείς το είδωλο μου επειδή θες να κάνεις την πλάκα σου στα τικτοκ να προκαλέσεις να σε κουβεντιασουν η να μου βγεις στη Γιουροβίζιον», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενό της η Τ. Χειλουδάκη.

post

Με λίγα λόγια μας κατευθύνει προς τα δικά της πιστεύω και στην δική της άποψη με τέτοιο τρόπο που κανείς θα φανταζόταν πως κάτι τέτοιο της ζητήθηκε εξ αρχής. Κοντολογίς, μας λέει πως η φούστα και η απουσία στήθους είναι αυτό που κάνει μια γυναίκα, το μουστάκι έναν άντρα, ότι όλα γίνονται για τα views στο tiktok και πως πρέπει εμείς να σεβαστούμε το δικό της είδωλό, τη μητέρα της. 

Χωρίς καμία διαφορά από το meme που περιγράφει έναν 50αρη, λίγο δεξιό και αφόρητο θείο σε πασχαλινό τραπέζι που ανεχόμαστε μέχρι να βγει το γλυκό.

Διατηρώντας (;) το δημοκρατικό κλίμα, τα αρνητικά σχόλια κάτω από το ποστ έχουν διαγραφεί και έχουν διατηρηθεί μόνο τα "διθυραμβικά" ομο-τρανσοφοβικά σχόλια.

Κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ο Γαβαλάς

Την αντίθεσή του στην υιοθεσία ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε ο σχεδιαστής Λ. Γαβαλάς βασιζόμενος στον ισχυρισμό πως τα παιδιά χρειάζονται και μάνα και πατέρα. 

«Όταν είχα πάει τελευταία στις προσφυγοπούλες στη Μυτιλήνη, έβλεπα πώς γραπώνονται στη μάνα τους τα παιδάκια και πώς αντιμετωπίζουν τον μπαμπά. Είδα δύο παιδάκια που ήθελα να τα πάρω σπίτι, αλλά το βράδυ είδα εφιάλτες. Το συζήτησα με φίλη μου ψυχαναλύτρια και είπαμε ότι το παιδί χρειάζεται μάνα και πατέρα. Τρελαίνομαι που ξαφνικά όλοι λέμε ότι θέλουμε παιδιά», είχε δηλώσει. 

Παρά το γεγονός πως είναι σπουδαίοι και οι δύο ρόλοι, ένα παιδί μπορεί να μεγαλώσει με μονάχα τον έναν γονέα (λόγω θανάτου, εγκατάλειψης κ.α. συνθηκών) εισπράττοντας αγάπη και μαθαίνοντας ηθικές αξίες δίχως να διαφέρει από ένα άλλο παιδί που μεγάλωσε και με τους δύο γονείς.

Παράλληλα μέσω της δήλωσης του σχεδιαστή, μηδενίζεται και φαίνεται ως αρνητική η προσπάθεια ενός ανθρώπου που επιθυμεί μόνος/η/ο να υιοθετήσει ένα παιδί.

«Xειρότερη ζημιά από ότι έκανε συνολικά ο Σεφερλής όλα αυτά τα χρόνια»

Στην ανάρτηση της απάντησε δύο ποστ στο facebook o συντάκτης Γιώργος Τσιτιρίδης, τονίζοντας πως «έκανε χειρότερη ζημιά από ότι έκανε συνολικά ο Σεφερλής όλα αυτά τα χρόνια»,

Συμπλήρωσε ότι «δεν ζει ο Ζακ να τους εξηγήσει πως πιθανό να πέθανε μαζί με πολλούς άλλους γιατί μπέρδευε την κατά τα άλλα τέλεια κοινωνία μας». 

Αντίστοιχη ανάρτηση έκανε και η Πάολα Ρεβενιώτη επισημαίνοντας πως «Έχετε καταλάβει ότι με αυτά που ξεστομίζει δημοσια αυτή η κυρια κάνει χειρότερο κακό από ότι κάνει ο Σεφερλής;».

Επίλογος 

Τα ρούχα δεν διαμορφώνουν τη σεξουαλική επιθυμία, το χτένισμα και η επιθυμία να διατηρήσει τις τρίχες του κάποιος/α/ο δεν διαμορφώνουν το φύλο. Αδιαφορούμε για τα πρότυπα που επιλέγει ένας άνθρωπος για τον εαυτό του και κυρίως δεν χρήζουμε ψυχιατρικής παρακολούθησης, όπως είπε η Τ. Χειλουδάκη, επειδή εκφραζόμαστε ελεύθερα.

Τίποτα από όλα όσα χρειάστηκαν ψυχικό θάρρος για να γίνουν αποδεκτά, πίσω από κλειστές πόρτες και ξάγρυπνα βράδια δεν έχουν σκοπό να γίνουν viral στο tiktok. 

Συνεπώς, λυπούμαστε που χαλάμε το αφήγημα σε κάποιους. Η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή και συνάμα πολύ μακριά από εκεί που αυτοπεριορίζεται κανείς να ψάχνει. 

Το δικαίωμα στη διαφορετικότητα είναι αναφαίρετο, όπως και αυτό που κανείς δεν επιθυμεί να την αντιληφθεί ή να τη δεχτεί. Είναι, όμως, ζωτικής σημασίας να προσεγγίζουμε με αγάπη κάθε άνθρωπο, να επιτρέπουμε να εκφράζονται με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμούν και τους κάνει ευτυχισμένους/ες/α. Γιατί άλλωστε δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από ένα πλατύ χαμόγελο καθώς θα περπατούν ανενόχλητοι/ες/α στο δρόμο. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακης
Πιερρακάκης: Συγκρότησε 5 ομάδες στο ΥΠΑΙΘΑ για την ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων e-εγγραφές, e-doatap, GIS- based «Χωροταξικό», synsyn και formes
Οι ομάδες θα λειτουργούν εντός ωραρίου εργασίας και στην περίπτωση που θα λειτουργούν εκτός ωραρίου, θα καταβάλλεται αμοιβή σύμφωνα με τις διατάξεις...
Πιερρακάκης: Συγκρότησε 5 ομάδες στο ΥΠΑΙΘΑ για την ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων e-εγγραφές, e-doatap, GIS- based «Χωροταξικό», synsyn και formes
Σημαντική διάκριση στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο
Χρυσό μετάλλιο Καλύτερης Επιχειρηματικότητας σε Έλληνες φοιτητές - Ανάμεσά τους απόφοιτη του Γεωπονικού πανεπιστημίου
Σημαντική διάκριση της Ελένης Κρασσά, απόφοιτης του Τμήματος Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM
Χρυσό μετάλλιο Καλύτερης Επιχειρηματικότητας σε Έλληνες φοιτητές - Ανάμεσά τους απόφοιτη του Γεωπονικού πανεπιστημίου
rempoutsika
ΕΟΠΠΕΠ: Εντός Δεκεμβρίου οι εξετάσεις πιστοποίησης για 20.123 αποφοίτους ΣΑΕΚ - Καθυστέρησαν λόγω λαθών σε 1.531 αιτήσεις
Επείγουσα ανακοίνωση: Οι δυνητικά υποψήφιοι που έχουν λάβει ειδοποίηση καλούνται να υποβάλλουν στον ΕΟΠΠΕΠ συμπληρωματικά στοιχεία με καταληκτική...
ΕΟΠΠΕΠ: Εντός Δεκεμβρίου οι εξετάσεις πιστοποίησης για 20.123 αποφοίτους ΣΑΕΚ - Καθυστέρησαν λόγω λαθών σε 1.531 αιτήσεις