skilaki
Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο - Δείτε αναλυτικά

Το φθινόπωρο έρχεται – αν και με αργούς ρυθμούς – και οι ελπίδες μας για λίγη δροσιά αναπτερώνονται.

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα πρώτα φρούτα και λαχανικά της εποχής κάνουν, δειλά-δειλά, την εμφάνισή τους.

Μπορεί πολλοί/ές από εμάς να λατρεύουμε το φθινόπωρο, αλλά όπως κάθε εποχή, κρύβει κι αυτό τους δικούς του κινδύνους για το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ώστε ο σκυλάκος σας να παραμείνει υγιής και ασφαλής.

Φύλλα

Όταν αρχίσουν να πέφτουν τα φύλλα των δέντρων, κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, ή όσο βρίσκεται στην αυλή ή στον κήπο, ο σκύλος σας θα έρχεται αναπόφευκτα σε επαφή μαζί τους. Τα φύλλα των περισσότερων δέντρων δεν θεωρούνται επικίνδυνα από μόνα τους. Παρόλα αυτά, τα μουχλιασμένα φύλλα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα σε έναν σκύλο που θα τα καταπιεί.

Οι σκύλοι που καταναλώνουν μουχλιασμένα φύλλα συνήθως ξεκινούν να εμφανίζουν σημάδια δηλητηρίασης μέσα σε μερικές ώρες. Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει δηλητηριαστεί από μουχλιασμένα φύλλα, πηγαίνετέ τον αμέσως στον/στην κτηνίατρο, για να του χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Αν ο σκύλος σας καταναλώσει φύλλα που δεν είναι μουχλιασμένα, πιθανότατα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, εκτός από την περίπτωση να εμφανίσει ενόχληση στο γαστρεντερικό του. Ακόμα, μπορεί να κινδυνεύσει από έμφραξη αν φάει πολλά φύλλα και δυσκολευτεί να τα αποβάλλει από τον οργανισμό του.

Βελανίδια

Εκτός από τον κίνδυνο πνιγμού που μπορούν να προκαλέσουν τα βελανίδια, ο σκύλος σας μπορεί να εμφανίσει και τοξίκωση αν τα καταναλώσει. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από βελανίδια είναι: εμετός, διάρροια, και πόνος στην κοιλιά. Ο βαθμός σοβαρότητας της δηλητηρίασης από βελανίδια εξαρτάται από τον σκύλο και από την ποσότητα των βελανιδιών που έχει φάει. Αν, δηλαδή, ένας μεγάλος σκύλος φάει 2-3 βελανίδια, μπορεί να τα αποβάλλει μόνος του. Παρακολουθήστε τον για σημάδια όπως είναι ο εμετός, η διάρροια, ή η απώλεια όρεξης. Αν ένας μικρόσωμος σκύλος καταπιεί βελανίδι, πηγαίνετε κατευθείαν στον/στην κτηνίατρο.

Καρύδια

Τα καρύδια από μόνα τους δεν θεωρούνται επικίνδυνα, αλλά μπορούν να γίνουν αν πιάσουν μούχλα. Οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί περιέχουν πολλή υγρασία και μπορούν εύκολα να μουχλιάσουν. Αν ο σκύλος σας φάει μουχλιασμένα καρύδια, μπορεί να εμφανίσει νευρολογικά προβλήματα.

Αν βρείτε πεσμένα καρύδια στον κήπο ή στη βόλτα σας, προσέχετε πολύ καθώς μπορεί να είναι μουχλιασμένα. Αποφεύγετε να έχει ο σκύλος σας πρόσβαση στα καρύδια που έχετε στο σπίτι, κι αν καταπιεί μουχλιασμένο καρύδι, απευθυνθείτε αμέσως σε κτηνίατρο.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια αποτελούν πρόκληση για τον/την κηδεμόνα που θέλει να προστατεύσει το ζώο συντροφιάς του/της, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, και δεν είναι δυνατό να είμαστε σίγουροι πάντα ποια είναι δηλητηριώδη και πια όχι. Παρότι τα μανιτάρια που μπορούν να φάνε οι άνθρωποι θεωρούνται ασφαλή για τους σκύλους, τα άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στη φύση μπορεί να είναι δηλητηριώδη.

Είναι πιθανό, αν ο σκύλος σας φάει κάποιο τοξικό μανιτάρι, να παρουσιάσει ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό, ηπατική ανεπάρκεια, παραισθήσεις, επιληπτικές κρίσεις, ή άλλα νευρολογικά συμπτώματα. Αν ο σκύλος σας, λοιπόν, καταναλώσει άγρια μανιτάρια αγνώστου είδους, απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρό σας. Μην παραλείψετε να φωτογραφίσετε το μανιτάρι απ’ όλες τις πλευρές, ώστε να μπορεί να ταυτοποιηθεί το είδος του.

Μήλα

Τα κουκούτσια των μήλων περιέχουν κυάνιο, το οποίο είναι δηλητηριώδες. Παρόλα αυτά, ένας σκύλος πρέπει να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα μήλων – με τα κουκούτσια τους – για να δηλητηριαστεί σοβαρά.

Αν ο σκύλος σας αρπάξει και φάει ένα-δυο μήλα, παρακολουθήστε τον για τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα. Αν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα, ή αν παρουσιάσει συμπτώματα δηλητηρίασης, επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρό σας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα