ύπνος
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε τα βράδια;

Πρόσφατα, ερευνητές από το Σικάγο ανέλυσαν την υπερβολική έκθεση στο φως, γνωστή ως φωτορύπανση, σε 48 πολιτείες. Στη συνέχεια, χώρισαν τις περιοχές σε πέντε κατηγορίες που κυμαίνονταν από τη χαμηλότερη έως την υψηλότερη ένταση φωτός τη νύχτα.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι ο υψηλότερος υπαίθριος νυχτερινός φωτισμός, όπως τα φώτα του δρόμου και οι πινακίδες νέον, συνδέθηκε με υψηλότερο επιπολασμό για τη νόσο Αλτσχάιμερ από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου σε άτομα κάτω των 65 ετών. Συγκεκριμένα, η νυχτερινή φωτορύπανση φάνηκε να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη Αλτσχάιμερ από την κατάχρηση αλκοόλ, την κατάθλιψη και την παχυσαρκία.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα νέα άτομα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιπτώσεις της έκθεσης στο φως τη νύχτα», δήλωσαν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush.

«Δεν είναι σαφές γιατί οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε ατομικές διαφορές στην ευαισθησία στο φως», πρόσθεσαν.

«Βρήκαμε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ του επιπολασμού της νόσου του Αλτσχάιμερ και της έκθεσης στο φως τη νύχτα, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών. Η νυχτερινή φωτορύπανση – ένας τροποποιήσιμος περιβαλλοντικός παράγοντας – μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο. Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να βοηθήσουν στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους του φωτός τη νύχτα έτσι ώστε να κάνουν απλές και εύκολες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε τα βράδια;

«Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη χρήση κουρτινών συσκότισης ή τον ύπνο με μάσκα, ειδικά για όσους ζουν σε περιοχές με υψηλή φωτορύπανση. Η έκθεση στο φως μέσα στο σπίτι θα μπορούσε να είναι εξίσου επιβλαβής με την έκθεση στο εξωτερικό φως. Αν και δεν εξετάσαμε τις επιδράσεις του εσωτερικού φωτός στην παρούσα μελέτη, είναι γνωστό πως το μπλε φως έχει επίδραση στον ύπνο. Η χρήση φίλτρων μπλε φωτός και η αντικατάσταση με θερμό φως θα μπορούσαν να μειώσουν την έκθεση», προέτρεψαν οι επιστήμονες.

Η εν λόγω έρευνα προσθέτει στοιχεία σε έναν μακρύ κατάλογο επιπτώσεων στην υγεία από τη φωτορύπανση, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία που ερεθίζει τις δερματικές παθήσεις και αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Χαρακτηριστικά, ανασκόπηση του 2021, αποκάλυψε ότι η υπερβολική έκθεση στο φως τη νύχτα αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 10 έως 14%, καθώς καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης. Η διακοπτόμενη παραγωγή μελατονίνης έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνος, ιδιαίτερα για ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους του μαστού.

Αν λοιπόν συνηθίζετε να αφήνετε τα στόρια ανοιχτά τη νύχτα, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε…

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Frontiers in Neuroscience.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Οπτική ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε την λάμπα σε 6 δευτερόλεπτα;
Μόνο άνθρωποι με πολύ μεγάλη παρατηρητικότητα και άριστες γνωστικές δεξιότητες μπορούν να λύσουν αυτή την νέα οπτική ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε την λάμπα σε 6 δευτερόλεπτα;
δοντια
Δόντια: Ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές - Τι πρέπει να προσέχετε
Δείτε ποιες τροφές συστήνουν οι ειδικοί να αποφεύγουμε - Ποιες τροφές είναι καλές για την οδοντική υγεία
Δόντια: Ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές - Τι πρέπει να προσέχετε