Ύπνος
Τι αλλάζει στον ύπνο όσων περνούν εγκεφαλικό

Ο φυσιολογικός ύπνος ορίζεται ως 6-8 ώρες αδιάλειπτου ύπνου τη νύχτα. Η πλειονότητα των σχεδόν 1.600 επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο που συμμετείχαν στη νέα μελέτη, κοιμούνταν είτε πολύ περισσότερο είτε πολύ λίγο.

«Ο σωστός ύπνος θεωρείται απαραίτητος για την βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Σάρα Χασάνι, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke στο Durham της Νέας Υόρκης.

«Γνωρίζουμε ότι ο ασυνήθιστα μεγάλος ή σύντομος ύπνος μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει την αποκατάσταση και να επιδεινώσει την ποιότητα ζωής, συνεπώς τα νέα ευρήματα θα πρέπει να μας ωθήσουν να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βελτιώσουν τις συνήθειες του ύπνου τους», πρόσθεσε.

Σχεδόν 40.000 ενήλικες συμμετείχαν στη νέα μελέτη και 1.572 από αυτούς είχαν επιβιώσει από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές τους ρωτούσαν κάθε δύο χρόνια σχετικά με τον μέσο χρόνο ύπνου τους κατά τη διάρκεια μιας καθημερινής/εργάσιμης ημέρας.

Οι επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν λιγότερες πιθανότητες να κοιμούνται φυσιολογικό αριθμό ωρών σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ οι διαφορές ήταν σχετικά σταθερές ανάλογα με την ηλικία: 32% έναντι 54%, αντίστοιχα, για άτομα ηλικίας 18-44 ετών, 47% έναντι 55% για άτομα ηλικίας 45-64 ετών και 45% έναντι 54% για άτομα άνω των 65 ετών.

Αφού συνεκτιμήθηκαν παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η ηλικία και το βάρος, ο μεγάλης διάρκειας ύπνος -πάνω από οκτώ ώρες- ήταν 54% πιο συχνός μεταξύ των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ομοίως, ο σύντομος ύπνος -λιγότερο από έξι ώρες- ήταν 50% πιο πιθανός μεταξύ των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο από ό,τι σε άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Σε προηγούμενες έρευνες, το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει συνδεθεί με μη φυσιολογικό ύπνο, ιδίως με υπνική άπνοια», δήλωσε η Hassani. «Καταστάσεις όπως η αϋπνία και η υπερβολική υπνηλία είναι συχνές στους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορεί να εμφανιστούν ως άμεση ή έμμεση συνέπεια του ίδιου του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ του εγκεφαλικού επεισοδίου και της διάρκειας του ύπνου και να καθορίσει την επίδραση της διάρκειας του ύπνου στην πορεία της υγείας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο», κατέληξε.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathitries
Σχολείο έστειλε στο σπίτι τους μαθήτριες επειδή οι φούστες τους κρίθηκαν πολύ κοντές από τους εκπαιδευτικούς
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι καθηγητές παρέταξαν στη σειρά τις μαθήτριες για να μετρήσουν το μήκος της φούστας τους.
Σχολείο έστειλε στο σπίτι τους μαθήτριες επειδή οι φούστες τους κρίθηκαν πολύ κοντές από τους εκπαιδευτικούς
Καρκίνος
Καρκίνος του παγκρέατος: Τα 2 πρώιμα σημάδια της νόσου που αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος»
2 πρώιμα σημάδια του καρκίνου του παγκρέατος που οι περισσότεροι αγνοούν
Καρκίνος του παγκρέατος: Τα 2 πρώιμα σημάδια της νόσου που αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος»