Ψήσιμο στον φούρνο
Ένα αφράτο, μοσχομυριστό κέικ, ένα καλοψημένο χοιρινό και οι μελωμένες πατάτες φούρνου δεν θέλουν κόπο για να πετύχουν, αλλά τις σωστές κινήσεις στη σωστή στιγμή

Τα λάθη στο ψήσιμο είναι συχνό φαινόμενο και γίνονται όχι μόνο από αρχάριους αλλά και από έμπειρους στην κουζίνα που πιθανότατα δεν γνωρίζουν πώς να τα αντιμετωπίσουν. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 5 συχνά μαγειρικά «ατοπήματα» ελπίζοντας να γίνουμε σοφότεροι μέχρι την επόμενη φορά που θα ανάψουμε τον φούρνο.

 1. Δεν διαβάζουμε προσεκτικά τη συνταγή
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αλυσιδωτή σειρά προβλημάτων που αφορά κυρίως στα υλικά, στις ποσότητες που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αλλά στην σειρά με την οποία τα βάζουμε στη συνταγή. Πόσες φορές δεν ξεχάσατε κάποιο βασικό υλικό ή βάλατε περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα υλικών απ’ όσο χρειαζόταν; Η λύση; Παίρνουμε τη συνταγή ανά χείρας φροντίζοντας για τα εξής:

Μετράμε με ακρίβεια (ειδικά εάν πρόκειται για γλυκιά συνταγή) την ποσότητα των υλικών και τα ετοιμάζουμε προτού αρχίσουμε το μαγείρεμα.

Προετοιμαζόμαστε εκ των προτέρων με τη μέθοδο «mise en place» — δηλαδή βεβαιωνόμαστε πως έχουμε διαθέσιμα όλα τα υλικά (και τα εργαλεία) που χρειάζονται και στη συνέχεια τα βάζουμε στη θέση τους πριν ξεκινήσουμε.

Τηρούμε τη σειρά και τον τρόπο ανάμειξης των υλικών. Ακόμα και αν μας φαίνεται αμελητέο, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σωστό αποτέλεσμα. Αν για παράδειγμα, σε μια συνταγή για κέικ ρίξουμε στο μπολ πρώτα το αλεύρι και στη συνέχεια τα αυγά χωρίς μάλιστα προηγουμένως να τα ανακατέψουμε, το ζυμάρι θα μας δυσκολέψει αρκετά και πιθανότατα δε θα έχει την υφή που επιθυμούμε.

2. Ανοίγουμε πολύ συχνά τον φούρνο
Αν και είναι άκρως δελεαστικό να ρίχνουμε γρήγορες ματιές στο φούρνο για να δούμε πώς πάει το ψήσιμο, επηρεάζει πολύ αρνητικά το αποτέλεσμα. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, η θερμοκρασία πέφτει και διαταράσσεται η διαδικασία ψησίματος. Μπορούμε εναλλακτικά να αγοράσουμε ένα θερμόμετρο φούρνου για να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουμε συνεχώς την πόρτα. Είναι μάλιστα όχι μόνο μια πρακτική αλλά και αρκετά οικονομική λύση, αφού σε ένα φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα η τιμή του ξεκινά περίπου μόλις στα 4 ευρώ.

 3. Χρησιμοποιούμε τα υλικά σε λάθος θερμοκρασία
Η χρήση υλικών σε θερμοκρασία διαφορετική από αυτή που απαιτεί η συνταγή μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν η συνταγή για μπισκότα αναγράφει πως η ζύμη χρειάζεται να είναι κρύα και εμείς τη χρησιμοποιήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, η υφή της δε θα πετύχει. Συνεπώς, ακολουθούμε τις οδηγίες της συνταγής για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 4. Δε γνωρίζουμε καλά τον φούρνο μας
Πιθανότατα κάτι τέτοιο να μη συμβαίνει με τον δικό μας φούρνο, αλλά όταν κάθε φορά που ψήνουμε σε έναν «άγνωστο» φούρνο χρειάζεται να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του. Κάθε φούρνος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και απαιτεί διαφορετικές ρυθμίσεις. Αν βασιζόμαστε αποκλειστικά στον χρόνο ψησίματος της συνταγής, μπορεί να οδηγηθούμε σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Μια καλή πρακτική είναι να ψήσουμε μια μικρή μερίδα για να καταλάβουμε πώς συμπεριφέρεται ο φούρνος και να χρησιμοποιούμε θερμόμετρο φούρνου για ακριβείς μετρήσεις.

 5. Δεν γνωρίζουμε τα υλικά και τα υποκατάστατά τους
Μπορεί να είναι δελεαστικό να αντικαταστήσουμε ένα υλικό με κάτι παρόμοιο, αλλά αυτό μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση στερεού λίπους με υγρό σε μια ζύμη μπορεί να την κάνει υπερβολικά μαλακή. Διαβάζουμε προσεκτικά τη συνταγή και αν είναι απαραίτητο, βρίσκουμε υποκατάστατα που θα αποδώσουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Πηγή: cantina.protothema.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kozani
Πιερρακάκης: Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα
«Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συζητήσαμε με εκπαιδευτικούς πώς μπορεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και...
Πιερρακάκης: Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα
amfitheatro.jpeg
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!
Έγιναν 108 τα τμήματα που απονέμουν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!