ilektroniki pliromi
Anna Shvets /Pexels
Μεγάλο ζήτημα η πληρωμή με κάρτα

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου ορίζει ότι ακόμα και το μικρό ποσό που αφήνουν οι πελάτες στους εργαζόμενους θεωρείται μισθός.

Συνεπώς, το φιλοδώρημα υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις, ενώ αναμένεται να φέρει και αύξηση στη φορολογία των εργαζομένων.

Ο  αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Κουράσης, μίλησε στο ΣΚΑΪ και εξήγησε ότι σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου το φιλοδώρημα πρέπει να αποδίδεται στον εργαζόμενο ως μισθός, ενώ μεγάλο είναι το ζήτημα που προκύπτει όταν η πληρωμή έχει γίνει με κάρτα.

«Το φιλοδώρημα για τον επιχειρηματία είναι μια παγίδα και μια εύκολη παράβαση που μπορεί να γίνει, για την επιχείρηση, αν δεν τηρηθούν κάποιοι κανόνες. Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, το φιλοδώρημα πλέον θεωρείται μισθός. Άρα πρέπει να αποδίδεται με τη μορφή μισθού στον εργαζόμενο, δηλαδή να έχει ασφαλιστικές εισφορές, κρατήσεις κ.λπ. και ό,τι δικαιώματα επιφέρει σε επιδόματα άδειας, Πάσχα και Χριστουγέννων», είπε αρχικά και εξήγησε πως τo θέμα έχει προκύψει από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

«Αν ένας λογαριασμός είναι 100 ευρώ, ο οποίος έχει εκδοθεί από την ταμειακή μηχανή. Πάει στον πελάτη, εκείνος λέει ότι θα πληρώσει με κάρτα, του δίνουν το POS και λέει αντί για 100 βάλτε και 10 ευρώ για το προσωπικό. Αυτά με οδηγία του κ. Πιτσιλή από το 2023, θεωρείται εκκρεμής συναλλαγή. Δεν δημιουργεί πρόβλημα στην επιχείρηση και αυτή, στο τέλος του μήνα επιδίδει στον υπάλληλο το πρόσθετο ποσό από τα φιλοδωρήματα, παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές. Στο τέλος του έτους, οι αμοιβές αυτές θα πρέπει να καταγράφονται στο εκκαθαριστικό ως πρόσθετες αποδοχές, το οποίο σημαίνει υψηλότερη φορολόγηση για τον εργαζόμενο».

Όσον αφορά το κατάστημα, η παγίδα είναι η εξής: «Επίσης, αν η απόδειξη είναι 100 ευρώ και με το φιλοδώρημα δίνεται ποσό 110 ευρώ, η απόδειξη του ταμείου γράφει 100 ευρώ που είναι η αξία της αγοράς του πελάτη. Αυτό δημιουργεί μία διαφορά στον τζίρο. Αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία που αναφέραμε νωρίτερα, στον φορολογικό έλεγχο μπορεί να αναγνωριστεί και να έρθει πρόστιμο για παράβαση στο κατάστημα από εκεί που δεν το περιμένει. Γι’ αυτό το πουρμπουάρ είναι πιο βολικό σε μετρητά. Είναι προσωπική συναλλαγή».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 4/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2024
ΑΣΕΠ 5Κ/2021: Τα αποτελέσματα για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς
5Κ/2021 : Έκδοση Οριστικών Αποτελεσμάτων ΤΕ από Επιλαχόντες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς
ΑΣΕΠ 5Κ/2021: Τα αποτελέσματα για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς
elidek
ΕΛΙΔΕΚ: Προκήρυξης δράσης «Σύγχρονη Διατροφική Συνείδηση» με προϋπολογισμό 1εκ.€
Σκοπός της δράσης είναι αφενός η ενημέρωση και αφετέρου η καλλιέργεια παιδείας σε θέματα διατροφικής συνείδησης, καταναλωτικής και διατροφικής...
ΕΛΙΔΕΚ: Προκήρυξης δράσης «Σύγχρονη Διατροφική Συνείδηση» με προϋπολογισμό 1εκ.€