Θέλετε να του χαϊδέψετε το μουσούδι, να τον τρίψετε πίσω απ’ τα αυτιά, να αλληλομυριστείτε – στην πραγματικότητα, θέλετε απλά να τον χαιρετήσετε, να νιώσετε όμορφα, και να συνεχίσετε τη μέρα σας. Πώς όμως προτιμούν οι σκύλοι να σας γνωρίζουν; Πώς πρέπει να χαϊδεύετε έναν σκύλο που δεν γνωρίζετε, ώστε να νιώσει άνετα μαζί σας και να σας εμπιστευτεί, χωρίς να πιεστεί και να παραβιαστούν τα όριά του;
Ακόμα και οι άνθρωποι που λατρεύουν τους σκύλους και ζουν μαζί τους όλη τους τη ζωή, ενδέχεται να μην γνωρίζουν πώς να χαϊδέψουν σωστά έναν σκύλο. Στα πλαίσια μιας μικρού εύρους έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Veterinary Behavior, οι επιστήμονες παρατήρησαν 28 σκύλους διαφορετικών φυλών και ηλικιών, από διαφορετικά περιβάλλοντα. Οι σκύλοι συνδέθηκαν με συσκευές που μετρούσαν τους παλμούς της καρδιάς τους. Οι επιστήμονες παρατηρούσαν τους σκύλους όσο ένας άγνωστος άνθρωπος έμπαινε στο δωμάτιο ενώ οι κηδεμόνες κάθε σκύλου ήταν παρόντες, χωρίς αυτός να τους δώσει σημασία. Οι άγνωστοι έπρεπε να χαϊδέψουν τον σκύλο με εννιά διαφορετικούς τρόπους – μεταξύ των οποίων ήταν τα χάδια στο κεφάλι, στο στήθος, στον ώμο, στον λαιμό, στο πατουσάκι, και στη βάση της ουράς. Οι ερευνητές κατέγραψαν τις αντιδράσεις των σκύλων.
Όταν οι άγνωστοι άνθρωποι χάιδευαν τους σκύλους στο κεφάλι ή τους κρατούσαν το πατουσάκι, τα ζωάκια αντέδρασαν με “χειρονομίες κατευνασμού”, όπως είναι το γλείψιμο των χειλιών και το χασμουρητό. Πρόκειται για αντιδράσεις οι οποίες υποδεικνύουν ότι το ζώο έχει στρεσαριστεί. Ακόμα, τα σκυλάκια είχαν αυξημένους παλμούς. Τα επίπεδα στρες τους ήταν σημαντικά χαμηλότερα όταν τα χάιδευαν στο στήθος, στον ώμο, ή στη βάση της ουράς.
Φυσικά, ο δικός σας σκύλος είναι διατεθειμένος – και νιώθει άνετα – να ανεχτεί πολλά περισσότερα από τους σκύλους που προσεγγίστηκαν από αγνώστους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδεικτικά για το πώς – και πού – προτιμούν οι σκύλοι να τους χαϊδεύουμε.
Ας δούμε μερικά χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να χαϊδεύετε κάθε σκυλάκι που γνωρίζετε – όπως και το δικό σας – με τρόπο που θα το βοηθήσει να νιώσει άνετα και ασφαλές.
Αποφύγετε την οπτική επαφή
Μπορεί το σκυλάκι σας να σας κοιτά μέσα στα μάτια γεμάτο αφοσίωση, αλλά σε σκυλάκια που δεν γνωρίζετε η άμεση οπτική επαφή μπορεί να τους προκαλέσει δυσφορία, καθώς αποτελεί σημάδι επιβολής, ακόμα και επιθετικότητας. Προτιμήστε να προσεγγίσετε ένα σκυλάκι που μόλις γνωρίζετε με τη ματιά σας κάπως τραβηγμένη, και το σώμα σας σε γωνία ώστε να μην το νιώθει απειλητικό. Μιλήστε του ήρεμα, και αποφύγετε τις απότομες κινήσεις.
Αφήστε το να κάνει το πρώτο βήμα
Μην κάνετε το πρώτο βήμα. Αφήστε το σκυλάκι να σας γνωρίσει με τους δικούς του όρους και παίρνοντας τον χρόνο του. Προτείνετέ του το χέρι σας. Αν το μυρίσει και στη συνέχεια απομακρυνθεί, τότε μην το πιέσετε – αφήστε το να φύγει. Αν παραμείνει κοντά σας και κάνει κίνηση που δείχνει την προθυμία του, ξεκινήστε να το χαϊδεύετε. Προτιμήστε να κρατάτε τα δάχτυλά σας διπλωμένα για την περίπτωση που νιώσει ότι απειλείται και προσπαθήσει να σας δαγκώσει.
Πού να το χαϊδέψετε
Όπως υποδεικνύουν και τα ευρήματα της έρευνας, συνιστάται να αποφύγετε να χαϊδέψετε έναν σκύλο στο κεφάλι ή στο πρόσωπο. Ακόμα και το δικό σας σκυλάκι μπορεί να μην τρελαίνεται γι’ αυτή σας την κίνηση, παρότι σας λατρεύει. Προτιμήστε να χαϊδεύετε τους σκύλους στο στήθος, στους ώμους, και στη βάση του λαιμού. Αποφύγετε να σκύψετε πάνω από τον σκύλο για να τον χαϊδέψετε. Προτιμήστε να χαμηλώσετε στο ύψος του ώστε να μη νιώσει ότι απειλείται. Μην ακουμπάτε την κοιλιά ενός σκύλου που δεν γνωρίζετε, καθώς πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Ένα σκυλάκι μπορεί να ξαπλώσει ανάσκελα για να δηλώσει υποταγή, και όχι απαραίτητα επειδή θέλει χάδια στην κοιλιά.
Χαϊδέψτε το ήρεμα και προσεκτικά
Κάντε ήρεμες και αργές κινήσεις όταν χαϊδεύετε ένα σκυλάκι, ακολουθώντας την κατεύθυνση προς την οποία φυτρώνει το τρίχωμα. Μην κάνετε γρήγορες και απότομες κινήσεις, εκτός αν γνωρίζετε ότι αρέσουν στο συγκεκριμένο σκυλάκι.
Γιατί δεν πρέπει να χαϊδεύετε έναν σκύλο στο κεφάλι
Για εμάς ένα χάδι στο κεφάλι είναι χειρονομία αγάπης και στοργής. Με τους σκύλους όμως δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα.
Σταματήστε αν μοιάζει στρεσαρισμένο
Ευτυχώς, τα σκυλάκια έχουν διάφορους τρόπους να μοιράζονται μαζί μας τα συναισθήματά τους. Αν χαϊδεύετε ένα σκυλάκι κι αυτό σας πλησιάζει περισσότερο κουνώντας την ουρά του, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι του αρέσει. Αν, όμως, χασμουριέται, γλείφει τα χείλη του, ή πηγαίνει τα αυτιά του προς τα πίσω, μάλλον είναι στρεσαρισμένο. Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται να σταματήσετε τα χάδια και να απομακρυνθείτε. Όσο περισσότερο σέβεστε τα όρια ενός σκύλου, τόσο καλύτερη σχέση μπορείτε να αναπτύξετε μαζί του.
Μην το αγκαλιάζετε
Εμείς οι άνθρωποι λατρεύουμε τις αγκαλιές, αλλά υπάρχουν ενδείξεις που μας λένε ότι κάνουν τα σκυλάκια να νιώθουν άβολα. Το δικό σας σκυλάκι μπορεί να αποτελεί εξαίρεση, αλλά σε κάθε περίπτωση συνιστάται να μην αγκαλιάζετε ένα ζώο που μόλις γνωρίσατε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη