ladi
Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν τα τηγανιτά, αλλά η διαδικασία προκαλεί χημικές αλλαγές στο φαγητό και το λάδι

Για το τηγάνισμα, πρέπει να επιλέξετε λάδια που είναι ανθεκτικά στο μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία και έχουν «ευνοϊκό προφίλ λιπαρών οξέων».

Τα έλαια περιέχουν διαφορετικούς τύπους λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων, μονοακόρεστων (MUFA), πολυακόρεστων (PUFA) και trans λιπαρών.

Συνιστάται η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών (MUFA και PUFA) αντί για κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Ωστόσο, τα λάδια με υψηλότερη περιεκτικότητα σε MUFA και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε PUFA είναι προτιμότερα για το τηγάνισμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το τηγάνισμα μετατρέπει τα PUFA σε τρανς λιπαρά και άλλες επιβλαβείς ενώσεις (όπως προϊόντα οξείδωσης λιπιδίων), οι οποίες δεν είναι καλές για την υγεία σας. Έτσι λιγότερο PUFA σημαίνει λιγότερες επιβλαβείς ενώσεις.

1.Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι το κύριο μαγειρικό λάδι στη μεσογειακή διατροφή και χρησιμοποιείται επίσης για τηγάνισμα. Περιέχει περισσότερο MUFA από PUFA, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να παράγει επιβλαβείς ενώσεις.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει 69,2% MUFA, 9,07% PUFA και 15,4% κορεσμένα λιπαρά.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία αυξάνουν την αντίσταση του λαδιού στη δημιουργία επιβλαβών ενώσεων.

Το τηγάνισμα αυξάνει την περιεκτικότητα του λαδιού σε ελεύθερα λιπαρά οξέα (FFA), υποδεικνύοντας μειωμένη ποιότητα λαδιού, επειδή αυτά τα ελεύθερα λιπαρά οξέα μπορούν να μετατραπούν σε επιβλαβείς ενώσεις μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξείδωση.

2.Έλαιο αβοκάντο

Το έλαιο αβοκάντο περιέχει 70,6% MUFA, 13,5% PUFA και 11% κορεσμένα λίπη.

Μια μελέτη συνέκρινε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο αβοκάντο, τη σόγια, το σουσάμι και το αμυγδαλέλαιο κατά το τηγάνισμα πατατών. Η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα, ήταν ακόμα η υψηλότερη στο λάδι αβοκάντο μετά από πέντε κύκλους τηγανίσματος σε σύγκριση με τα άλλα έλαια.

3.Έλαιο πίτουρου ρυζιού

Το έλαιο από πίτουρο ρυζιού θα μπορούσε να είναι μια άλλη εναλλακτική λύση για τηγανητά τρόφιμα. Έχει υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελείται κυρίως από MUFA (39,3%), ακολουθούμενο από PUFA (35%) και κορεσμένα λίπη (19,7%).

Το λάδι από πίτουρο ρυζιού μπορεί επίσης να αναμειχθεί με άλλα έλαια.

Μια μελέτη εξέτασε τα μείγματα λαδιού από πίτουρο ρυζιού με ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και φοινικέλαιο. Ο συνδυασμός του με ελαιόλαδο και φοινικέλαιο βρέθηκε ότι είναι ο πιο ανθεκτικός.

4.Φυστικέλαιο

Το φυστικέλαιο περιέχει 57,1% MUFA, 19,9% PUFA και 16,2% κορεσμένα λίπη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το το εξαιρετικά επεξεργασμένο φυστικέλαιο είναι ασφαλές για άτομα με αλλεργίες στα φιστίκια.

5.Κραμβέλαιο - Έλαιο Κανόλα

Αν και το λάδι canola έχει υψηλή περιεκτικότητα σε MUFA (63,3%), χαμηλή PUFA (28,1%) και κορεσμένα λίπη (7,36%), το τηγάνισμα με λάδι canola μπορεί να δημιουργήσει μια ανεπιθύμητη γεύση.

Μια μελέτη συνέκρινε τις αλλαγές στο λάδι canola, το καλαμποκέλαιο, το φυστικέλαιο, το φοινικέλαιο και το ηλιέλαιο κατά το τηγάνισμα των τηγανητών πατατών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φυστικέλαιο έχει τις χαμηλότερες επιβλαβείς ενώσεις και καλή αντιοξειδωτική σταθερότητα και το ίδιο αποδείχθηκε και για το λάδι κανόλα. Αντίθετα, το ηλιέλαιο, το καλαμπόκι και το σογιέλαιο ήταν τα λιγότερο σταθερά και παρουσίασαν τη μεγαλύτερη φθορά.

Πηγή: healthstat

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες