πιτα
Φώτο: Βασίλης Μαλισιόβας
Ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Αυτή η πίτα με κάστανα και μανιτάρια είναι το ιδανικό πιάτο για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Υλικά για τη συνταγή

Για τη ζύμη:

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. βούτυρο, παγωμένο

1 πρέζα αλάτι

1 κρόκος αυγού

παγωμένο νερό

 

Για τη γέμιση:

50 γρ. βούτυρο

2 πράσα, κομμένα σε φέτες

350 γρ. μανιτάρια

2 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φέτες

1 μεγάλη πρέζα φύλλα θυμαριού

15 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια (προαιρετικά), μουλιασμένα σε 150ml βραστό νερό

50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

100ml κρασί Marsala

200-300ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

200 γρ. κάστανα βιολογικής καλλιέργειας, ολόκληρα

Οδηγίες για τη συνταγή

 

Για τη ζύμη

Βάλτε το αλεύρι και το βούτυρο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι και πολτοποιήστε μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα ή τρίψτε το με το χέρι.

Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας από τον κρόκο του αυγού και αρκετό παγωμένο νερό.

Πλάστε σε μπάλα, τυλίξτε σε μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να το ανοίξετε. Κρατήστε τον υπόλοιπο κρόκο για το άλειμμα αργότερα.

 

Για τη γέμιση

Βάλτε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και λιώστε το σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα πράσα και σκεπάστε. Σοτάρετε για 5 λεπτά.

Δυναμώστε ελαφρώς τη φωτιά και προσθέστε τα μανιτάρια. Μαγειρέψτε για άλλα 4-5 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και το θυμάρι.

Αν χρησιμοποιείτε, στραγγίστε τα μανιτάρια, κρατώντας το νερό τους και ψιλοκόψτε τα. Προσθέστε τα στην κατσαρόλα.

Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα roux γύρω από τα λαχανικά.

Προσθέστε τη μουστάρδα, στη συνέχεια προσθέστε το Marsala και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί καλά.

Προσθέστε σταδιακά το ζωμό και το νερό από τα μανιτάρια, αν χρησιμοποιείτε. (Αν δεν χρησιμοποιείτε το νερό από τα μανιτάρια, χρησιμοποιήστε τη μεγαλύτερη ποσότητα ζωμού).

Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει.

Προσθέστε τα κάστανα, σκεπάστε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε να κρυώσει.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190C/170C.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο πίτας

  1. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο.
  2. Ανοίξτε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης και στρώστε σε ένα στρογγυλό ταψί. Προσθέστε την κρύα γέμιση.
  3. Ανοίξτε το υπόλοιπο κομμάτι της ζύμης και καλύψτε την πίτα, βρέχοντας τις άκρες με τον κρόκο αυγού.
  4. Κάντε μερικές σχισμές στην πίτα μ’ ένα μαχαίρι για να φύγει ο ατμός και αλείψτε με τον κρόκο αυγού.
  5. Ψήστε στο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι η κρούστα να ροδίσει.

Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αλτσ
Αλτσχάιμερ: Το σπλαχνικό λίπος ως πρώιμος δείκτης κινδύνου για τη νόσο
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση σπλαχνικού λίπους στο σώμα μπορεί να συσχετίζεται με την παρουσία παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο,...
Αλτσχάιμερ: Το σπλαχνικό λίπος ως πρώιμος δείκτης κινδύνου για τη νόσο
diamartiria
Αξιολόγηση: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών και γονέων στην Πρωτοβάθμια Ηρακλείου (Pic)
Μαζική διαμαρτυρία εκπαιδευτικών και γονέων στα γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου
Αξιολόγηση: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών και γονέων στην Πρωτοβάθμια Ηρακλείου (Pic)
taksi
Μαθητές δύο ταχυτήτων – Εκπαιδευτικά κενά φρενάρουν τη μόρφωση των παιδιών
Αγανάκτηση από τους γονείς του 1ου Γυμνασίου Χολαργού για τα εκπαιδευτικά κενά που παραμένουν ακάλυπτα
Μαθητές δύο ταχυτήτων – Εκπαιδευτικά κενά φρενάρουν τη μόρφωση των παιδιών
kinito_fortisi
Ένας top χάκερ παγκοσμίως εξηγεί γιατί πρέπει να προσέχεις όταν δανείζεσαι φορτιστή από άλλους

Ο Ryan Montgomery, γνωστός και ως ο «καλύτερος χάκερ στον κόσμο», προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν...

Ένας top χάκερ παγκοσμίως εξηγεί γιατί πρέπει να προσέχεις όταν δανείζεσαι φορτιστή από άλλους