Υπάρχει ένα λιπαρό τυρί που όχι μόνο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά συνδέεται και με τη μακροζωία, σύμφωνα με ειδικούς.
Οι επιστήμονες έχουν εστιάσει στο πεκορίνο, ένα παραδοσιακό τυρί από πρόβειο γάλα, το οποίο αποτελεί βασικό κομμάτι της διατροφής σε πολλές περιοχές της «Μπλε Ζώνης». Αυτές οι ζώνες περιλαμβάνουν περιοχές όπως η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Σαρδηνία, η Κόστα Ρίκα και η Καλιφόρνια, όπου οι κάτοικοι ζουν πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο.
Στη Σαρδηνία, ένα νησί της Ιταλίας, το πεκορίνο κατέχει κεντρική θέση στη διατροφή των κατοίκων, που παραμένει παραδοσιακή και ισορροπημένη. Περιλαμβάνει τρόφιμα όπως ψωμί ολικής άλεσης, λαχανικά, όσπρια και φρούτα, ενώ το κρέας καταναλώνεται σπάνια. Το πεκορίνο, φτιαγμένο από γάλα προβάτων που τρέφονται αποκλειστικά με χορτάρι, είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τα οφέλη τους στην καρδιαγγειακή υγεία.
Μια μελέτη του 2009 ανέδειξε τα οφέλη του πεκορίνο, υποδεικνύοντας ότι η κατανάλωσή του (περίπου 200 γραμμάρια την εβδομάδα) έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά.
Το πεκορίνο αποδεικνύει ότι ένα παραδοσιακό τρόφιμο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας και της μακροζωίας, όταν εντάσσεται σε μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση