Η συζήτηση για την αναμόρφωση του κληρονομικού δικαίου στην Ελλάδα, που αφορά την εισαγωγή κληρονομικών συμβάσεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αυτή η νέα προσέγγιση, που είναι ήδη σε εφαρμογή σε πολλές άλλες χώρες, έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, καθώς η Ελλάδα παραδοσιακά απαγορεύει τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών. Η ομάδα εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης εξετάζει τη δυνατότητα αλλαγών στην ισχύουσα νομοθεσία, με στόχο να γίνει πιο ευέλικτη η διαδικασία των κληρονομικών διακανονισμών. Η τέταρτη συνεδρίαση της επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου, εστίασε ακριβώς σε αυτό το ζήτημα, με συζητήσεις γύρω από την εφαρμογή των κληρονομικών συμβάσεων.
Η ελληνική νομοθεσία, που μέχρι σήμερα είναι επιφυλακτική όσον αφορά τις κληρονομικές συμβάσεις, φαίνεται να εξετάζει τη δυνατότητα αποδοχής τους με πιο προοδευτικό τρόπο, καθώς αυτές προάγουν συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων, περιορίζουν τις μελλοντικές αλλαγές και ελαχιστοποιούν τις δικαστικές διαφορές. Η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία έγινε την περασμένη εβδομάδα, είχε ως κεντρικό θέμα τις κληρονομικές συμβάσεις. Το ενδιαφέρον από τους πολίτες είναι ήδη έντονο, με αρκετούς να αναζητούν πληροφορίες από συμβολαιογράφους, ενώ κάποιοι έχουν ήδη προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες, παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές δεν έχουν ολοκληρωθεί νομικά.
Η ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται από νομικούς και εκπροσώπους θεσμικών φορέων, έχει ήδη πάρει σημαντικές αποφάσεις. Παρά το γεγονός ότι οι ιδιόγραφες διαθήκες θα συνεχίσουν να ισχύουν, θα ενισχυθούν με επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Παράλληλα, προγραμματίζονται σημαντικές τροποποιήσεις στη διαδικασία αποδοχής ή αποποίησης της κληρονομιάς, ώστε να προστατεύονται τόσο οι κληρονόμοι από ενδεχόμενα χρέη, όσο και οι δανειστές από νομικά αδιέξοδα.
Οι προτάσεις αυτές θα αποκτήσουν τελική μορφή στις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ διασφαλίζεται πως οι κληρονομικές συμβάσεις δεν θα είναι ανέκκλητες. Όπως και οι δωρεές ή οι διαθήκες, θα μπορούν να ανακαλούνται σε περιπτώσεις αχαριστίας ή επιβουλής κατά της ζωής. Παράλληλα, λόγω της φύσης τους, θα απαιτούνται συμβολαιογραφικά έγγραφα για τη σύνταξή τους, προσφέροντας τις απαραίτητες εγγυήσεις νομιμότητας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση