el venizelos aerodromio
 «Παρατηρούμε τις εξελίξεις με σκεπτικισμό και ανησυχία και προσβλέπουμε σε λύσεις που θα αυξήσουν πρωτίστως όχι τη χωρητικότητα, αλλά το επίπεδο ασφάλειας των αεροπορικών κινήσεων στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα εκφράζουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, μέσω της Ένωσής τους, καταγγέλλοντας υποστελέχωση και παρωχημένο εξοπλισμό στα αεροδρόμια της χώρας. Οι καταγγελίες έρχονται στον απόηχο του πρόσφατου αεροπορικού δυστυχήματος στην Ουάσιγκτον, όπου επιβατικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο, αναδεικνύοντας παγκοσμίως την ανάγκη για αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Παρωχημένος εξοπλισμός και κίνδυνος σύγκρουσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το σύστημα προειδοποίησης εμπλοκών μεταξύ αεροσκαφών είναι μη λειτουργικό, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να βασίζονται αποκλειστικά στην εμπειρία και την ετοιμότητά τους.

«Η αποφυγή συμβάντων εξαρτάται αποκλειστικά από την επιχειρησιακή δεινότητα του Ελεγκτή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση αυτή, όπως επισημαίνουν οι ελεγκτές, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, όπου η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.

aeroplano

Αντί για ενίσχυση, αύξηση ωραρίου και διώξεις

Παρά τα προβλήματα, οι καταγγελίες των ελεγκτών αναφέρουν ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) όχι μόνο δεν προχωρά σε αντικατάσταση του εξοπλισμού αλλά επιβάλλει αύξηση ωραρίου στο ήδη καταπονημένο προσωπικό.

 Επιπλέον, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η διοίκηση της ΥΠΑ ασκεί πειθαρχικές διώξεις σε μέλη της Ένωσης που αναδεικνύουν τις ελλείψεις και ενημερώνουν την αεροπορική αγορά για την πραγματική κατάσταση.

 «Παρατηρούμε τις εξελίξεις με σκεπτικισμό και ανησυχία και προσβλέπουμε σε λύσεις που θα αυξήσουν πρωτίστως όχι τη χωρητικότητα, αλλά το επίπεδο ασφάλειας των αεροπορικών κινήσεων στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Υποστελέχωση και καθυστερήσεις στις προσλήψεις

Στο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη προσωπικού. Παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 97 νέων ελεγκτών, η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα, καθώς η εκπαίδευση τους διαρκεί αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, το καλοκαίρι του 2025 θα βρει στα πόστα το ίδιο ελλιπές και γηρασμένο προσωπικό, αδυνατώντας να καλύψει τον αυξανόμενο όγκο πτήσεων.

Το διακύβευμα: Ασφάλεια ή οικονομία;

Η συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των πτήσεων στην Ελλάδα έρχεται σε μια περίοδο όπου η τουριστική κίνηση σπάει ρεκόρ, με τις αεροπορικές εταιρείες να πιέζουν για περισσότερες πτήσεις και ταχύτερη εξυπηρέτηση. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αύξηση της χωρητικότητας δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της ασφάλειας.

Η Πολιτεία καλείται να αναλάβει άμεσες δράσεις, τόσο για την ανανέωση του εξοπλισμού, όσο και για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, προτού βρεθεί αντιμέτωπη με μια πιθανή τραγωδία στους ελληνικούς αιθέρες.

H ανακοίνωση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας κυκλοφορίας Ελλάδας

“Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας κυκλοφορίας Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (30/1) στον ποταμό Πότομακ στην Ουάσινγκτον, μετά από σύγκρουση στον αέρα επιβατικού αεροσκάφους με ελικόπτερο του αμερικανικού στρατού.

Καθώς η διερεύνηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, θα θέλαμε για ακόμη μία φορά να τονίσουμε τη σημασία των συνθηκών κατά τις οποίες ο κάθε Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας καλείται να ασκήσει το καθήκον του.

Υποστελέχωση

Δυστυχώς, στη χώρα μας, παρά τον τρέχοντα διαγωνισμό ΑΣΕΠ για πρόσληψη 97 Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, η υποστελέχωση βρίσκεται σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν την εξυπηρέτηση της ζήτησης της αεροπορικής κίνησης. Η εκπαίδευση των νέων Ελεγκτών είναι πολυετής και η καλοκαιρινή περίοδος του 2025 θα βρει στα μικρόφωνα το ίδιο, ελλιπές και μεγάλου μέσου όρου ηλικίας, προσωπικό.

Σε αυτό προστίθεται και η χρήση απαρχαιωμένου εξοπλισμού επιτήρησης και επικοινωνιών, με πολλά και καθημερινά προβλήματα, για τα οποία ακόμα δεν φαίνεται «φως στο τούνελ».

Μη επιχειρησιακό σύστημα εμπλοκών

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ως παράδειγμα (και με αφορμή εικόνες και βίντεο που διέρρευσαν από την οθόνη ραντάρ κατά την στιγμή του δυστυχήματος), ότι στην Tερματική Περιοχή της Αθήνας, εξαιτίας του παρωχημένου εξοπλισμού, υφίσταται σύστημα προειδοποίησης εμπλοκών μη επιχειρησιακό και ο Ελεγκτής που εργάζεται, δεν λαμβάνει καμία ειδοποίηση από το σύστημα ότι αεροσκάφη βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης, επομένως η αποφυγή συμβάντων εξαρτάται αποκλειστικά από την επιχειρησιακή δεινότητα και ετοιμότητα του Ελεγκτή.

Δυστυχώς, θα πρέπει να σημειώσουμε για ακόμη μία φορά, ότι η Διοίκηση της Υ.Π.Α. αντί να δείξει κατανόηση στην κατάσταση και να επιταχύνει τις διαδικασίες, ειδικά όσον αφορά την αντικατάσταση του εξοπλισμού, προσπαθώντας να αυξήσει τον ρυθμό εξυπηρέτησης των αεροσκαφών χωρίς να έχουν βελτιωθεί οι επιχειρησιακές συνθήκες, πριν μερικούς μήνες, μονομερώς, επιχείρησε να επιβάλλει αύξηση ωραρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε ένα προσωπικό με υψηλό δείκτη κόπωσης.

Εδώ και κάποιες ημέρες μάλιστα, επιχειρεί να διώξει πειθαρχικά μέλη μας που τόλμησαν να ενημερώσουν την αεροπορική αγορά για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί και όχι αυτή που θέλει η Διοίκηση να παρουσιάσει, όσον αφορά την επερχόμενη σεζόν. Παρατηρούμε τις εξελίξεις με σκεπτικισμό και ανησυχία και προσβλέπουμε σε λύσεις που θα αυξήσουν πρωτίστως όχι τη χωρητικότητα, αλλά το επίπεδο ασφάλειας των αεροπορικών κινήσεων στην Ελλάδα”.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimio aigaiou
Παν.Αιγαίου: Εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακό "Νέες Μορφές Εκπαίδευσης και Μάθησης"
Σας παρουσιάζουμε το κορυφαίο μοριοδοτούμενο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό για εκπαιδευτικούς του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο "Νέες Μορφές...
Παν.Αιγαίου: Εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακό "Νέες Μορφές Εκπαίδευσης και Μάθησης"
daskala
"Θαυματοποιός" Διευθυντής Εκπαίδευσης: Πως κάλυψε κενό σε Λύκειο χωρίς πρόσληψη αναπληρωτή!
Ο συνωστισμός της εξεταστέας ύλης, τα κενά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα "πρωτεύοντα και τα δευτερεύοντα" μαθήματα, οι εκπαιδευτικοί -τιραμόλα και...
"Θαυματοποιός" Διευθυντής Εκπαίδευσης: Πως κάλυψε κενό σε Λύκειο χωρίς πρόσληψη αναπληρωτή!