κουκ
Ο Δείκτης Ελλείψεων Εργατικού Δυναμικού και Δεξιοτήτων 2025 αναλύει τις τάσεις της αγοράς εργασίας και μας βοηθά να κατανοήσουμε τα επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες ελλείψεις μέχρι το 2035

Η ελληνική αγορά εργασίας αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς η απόσταση μεταξύ των κενών θέσεων εργασίας και του αριθμού των ανέργων θα μειώνεται.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, η αγορά εργασίας θα γίνεται όλο και πιο «σφιχτή», γεγονός που θα δυσκολεύει τους εργοδότες να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

Ωστόσο, η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα, με τη χώρα να καταγράφει από τα μεγαλύτερα ποσοστά αναξιοποίητου εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς, παρά τις πολλές κενές θέσεις εργασίας στην αγορά, η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει υψηλή.

Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 κενές θέσεις εργασίας, ενώ η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ανεβάζει αυτό τον αριθμό στις 260.000. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα μας αντιμετωπίζει μια «χαλαρή» αγορά εργασίας, με την ανεργία να ξεπερνά τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Ο Δείκτης Ελλείψεων Εργατικού Δυναμικού και Δεξιοτήτων 2025

Για να κατανοήσουμε τις μελλοντικές ανάγκες στην αγορά εργασίας, ο Δείκτης Ελλείψεων Εργατικού Δυναμικού και Δεξιοτήτων 2025, που συνέθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες. Ο δείκτης αναλύει τις τάσεις της αγοράς εργασίας και μας βοηθά να κατανοήσουμε τα επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες ελλείψεις μέχρι το 2035.

Ο Δείκτης του CEDEFOP βασίζεται σε τρεις κύριους πυλώνες:

  1. Έλλειψη από την πλευρά της ζήτησης (Demand Shortage): Αντιπροσωπεύει τους τομείς που αναμένεται να αναπτυχθούν με τέτοιο ρυθμό, ώστε οι ανάγκες τους θα ξεπεράσουν την προσφορά εργατικού δυναμικού με τις απαιτούμενες δεξιότητες.
  2. Έλλειψη από την πλευρά της προσφοράς (Supply Shortage): Αναφέρεται στην ανάγκη αντικατάστασης του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού, καθώς τα επαγγελματικά στελέχη αποσύρονται από την αγορά εργασίας.
  3. Έλλειψη λόγω ανισορροπίας στην αγορά εργασίας (Imbalance Shortage): Επικεντρώνεται στις ανισορροπίες προσόντων, δηλαδή στην ανάγκη για εργαζόμενους με συγκεκριμένα προσόντα, τα οποία όμως δεν θα είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Επαγγέλματα με τις Μεγαλύτερες Ελλείψεις έως το 2035

1. Ελλείψεις σε προσωπικό υψηλής ειδίκευσης
Τα επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες ελλείψεις περιλαμβάνουν τα υγειονομικά και νοσηλευτικά επαγγέλματα, όπου οι ανάγκες για τεχνικούς ειδικούς θα είναι μεγαλύτερες από τις ανάγκες για ιατρικό προσωπικό. Ειδικότερα, οι ανάγκες σε βοηθούς ιατρικών ειδικοτήτων, νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς επαγγελματίες αναμένεται να αυξηθούν, ενώ γιατροί με υψηλή εξειδίκευση θα έχουν λιγότερη ζήτηση.

Εκτός από το υγειονομικό προσωπικό, θα παρατηρηθούν ελλείψεις και σε διευθυντικά στελέχη, ειδικούς σε νομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και σε στελέχη παραγωγής και εξειδικευμένων υπηρεσιών.

2. Ελλείψεις σε μεσαίας ειδίκευσης προσωπικό
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του CEDEFOP, όσοι έχουν ολοκληρώσει μόνο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα βρουν λιγότερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Εντούτοις, αναμένονται σημαντικές ελλείψεις σε επαγγέλματα προσωπικής φροντίδας, πωλητές και τεχνίτες συναρμολόγησης. Οι τομείς της μεταποίησης και της επεξεργασίας τροφίμων αναμένονται να αντιμετωπίσουν μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό.

3. Ελλείψεις σε προσωπικό χαμηλής ειδίκευσης
Για εκείνους που έχουν ολοκληρώσει μόνο τη βασική εκπαίδευση, οι επαγγελματικές προοπτικές είναι περιορισμένες. Ελλείψεις θα παρατηρηθούν σε επαγγέλματα όπως εργάτες ορυχείων, οικοδομής και μεταφορών, ενώ ο τομέας των «υπαίθριων υπηρεσιών και πωλήσεων» (όπως οι παρκαδόροι και φορτοεκφορτωτές) θα έχει σημαντικές ελλείψεις σε χειρωνακτική εργασία, αν και αυτές οι θέσεις θα αντιμετωπίσουν μεγάλη ανισορροπία προσόντων.

Συμπεράσματα και Προκλήσεις

Η ανισορροπία στην αγορά εργασίας και οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός κενών θέσεων εργασίας που δεν καλύπτονται λόγω έλλειψης δεξιοτήτων ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη σε κρίσιμους τομείς. Παράλληλα, η στροφή προς επαγγέλματα υψηλής και μεσαίας ειδίκευσης ενδέχεται να απαιτήσει αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και περισσότερες επενδύσεις στην επαγγελματική κατάρτιση για να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δημοσ
Όταν βρίσκουμε τα "σκούρα", το κράτος και τους επιστήμονες των δημόσιων πανεπιστημίων ψάχνουμε
Όταν τα πράγματα γίνονται πραγματικά δύσκολα, η αλήθεια είναι ότι το κράτος και οι δημόσιες δομές είναι οι πρώτοι που αναλαμβάνουν να επιλύσουν τις...
Όταν βρίσκουμε τα "σκούρα", το κράτος και τους επιστήμονες των δημόσιων πανεπιστημίων ψάχνουμε
παπαγεωργιου
Πολυτεχνείο Κρήτης: Ο Ομότιμος Καθηγητής Μάρκος Παπαγεωργίου ξεπέρασε τις 30.000 αναφορές στο Google Scholar
Είναι ο πρώτος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης που επιτυγχάνει αυτή την επίδοση.
Πολυτεχνείο Κρήτης: Ο Ομότιμος Καθηγητής Μάρκος Παπαγεωργίου ξεπέρασε τις 30.000 αναφορές στο Google Scholar
tempi
Τέμπη: «Αφήστε το να ξεφουσκώσει» – Αποκαλύψεις για εντολές υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής
Σύμφωνα με έγγραφα, φαίνεται ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, παρά τις αρχικές έρευνες, είχαν δώσει εντολές για να σταματήσουν οι...
Τέμπη: «Αφήστε το να ξεφουσκώσει» – Αποκαλύψεις για εντολές υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής