Thumbnail
Το ρύζι είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης, με συμπτώματα όπως ναυτία, διάρροια και εμετό, τα οποία συνήθως υποχωρούν σε 24 ώρες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η επικίνδυνη θερμοκρασία για το ρύζι είναι μεταξύ 5° C και 60° C, καθώς σε αυτή την περιοχή τα βακτήρια αναπτύσσονται ταχύτερα. Γι' αυτό, το μαγειρεμένο ρύζι δεν πρέπει να παραμείνει εκτός ψυγείου για πάνω από 2 ώρες. Αν το αφήσετε εκτός, θα πρέπει να το απορρίψετε.

Η σωστή αποθήκευση του ρυζιού είναι σημαντική και ο καλύτερος τρόπος είναι να το χωρίζετε σε μικρές μερίδες και να το τοποθετείτε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν. Το ρύζι διατηρείται ασφαλές για κατανάλωση για 4 έως 6 ημέρες μετά το μαγείρεμα, είτε είναι λευκό είτε καστανό.

Πώς να καταλάβετε αν το ρύζι έχει χαλάσει:
Εάν το ρύζι έχει αποκτήσει όξινη ή άσχημη μυρωδιά, όπως της ζύμης, ή έχει γίνει γλιτσερό και υγρό, αυτό είναι ένδειξη ότι έχει χαλάσει και θα πρέπει να το πετάξετε.

Για να διατηρήσετε το ρύζι για μεγαλύτερο διάστημα, πρέπει να το ψύξετε το συντομότερο δυνατόν μετά το μαγείρεμα (εντός 1 ώρας). Απλώστε το σε ένα ρηχό δοχείο για να κρυώσει και όταν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, τοποθετήστε το σε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες με zip και βάλτε το στο ψυγείο.

Το ξαναζεσταμένο ρύζι παραμένει ασφαλές για 3 έως 4 ημέρες στο ψυγείο, αλλά η ποιότητά του μπορεί να μειωθεί κάθε φορά που το ξαναζεσταίνετε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα