Τι είναι το Career Catfishing;
Πρόκειται για την πρακτική όπου κάποιος υποβάλλει αίτηση για μια θέση, περνά από τη διαδικασία πρόσληψης, αποδέχεται την προσφορά και… ποτέ δεν εμφανίζεται για την πρώτη μέρα στη δουλειά. Όπως αναφέρει ο Guardian, αυτή η συμπεριφορά έχει γίνει όλο και πιο συχνή.
Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο;
Έρευνες δείχνουν ότι το 34% των εργαζομένων της Gen Z έχουν ήδη υιοθετήσει αυτή την τακτική, ενώ το 24% των millennials, το 11% της Gen X και το 7% των baby boomers έχουν επίσης εμπλακεί σε career catfishing.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι λόγοι ποικίλουν: από την εύρεση μιας καλύτερης προσφοράς ή αλλαγή γνώμης, μέχρι την απογοήτευση από την αργή και συχνά ασαφή διαδικασία πρόσληψης. Σήμερα, οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν 100-200 αιτήσεις για να λάβουν μια μόνο προσφορά εργασίας.
Είναι εκδίκηση;
Πολλοί υποψήφιοι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι οι εταιρείες τους έχουν χειριστεί άδικα. Το φαινόμενο των "ghost jobs" (ψευδείς αγγελίες θέσεων) και το "professional ghosting" (όταν οι εταιρείες διακόπτουν την επικοινωνία μετά από συνεντεύξεις ή προσφορές) δημιουργούν ένα κλίμα καχυποψίας, το οποίο ενδέχεται να οδηγεί σε αυτό το φαινόμενο.
Ποιες είναι οι συνέπειες;
Για τις εταιρείες, η μη εμφάνιση νέων υπαλλήλων μπορεί να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες. Το career catfishing, όμως, υπογραμμίζει ένα ευρύτερο πρόβλημα: την έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εργοδότες και υποψηφίους.
Το μέλλον της αγοράς εργασίας
Με την κυνική προσέγγιση των εταιρειών να παραμένει, οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Στο μέλλον, ίσως δούμε μια αγορά εργασίας γεμάτη «φαντάσματα»: θέσεις που δεν υπάρχουν και υπάλληλοι που δεν εμφανίζονται ποτέ.
Η Gen Z ηγείται του φαινομένου
Μια έρευνα της πλατφόρμας CV Genius αποκαλύπτει ότι το 34% της Gen Z έχει αποδεχτεί μια προσφορά εργασίας και απλώς δεν εμφανίστηκε την πρώτη μέρα. Αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 24% για τους millennials, 11% για τη Generation X και 7% για τους baby boomers. Οι λόγοι πίσω από αυτή την συμπεριφορά περιλαμβάνουν την απογοήτευση από μακροχρόνιες και περίπλοκες διαδικασίες πρόσληψης, καθώς και την έλλειψη διαφάνειας και αγένειας από τους υπεύθυνους προσλήψεων.
Αυτή η πρακτική, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί και μια μορφή σιωπηρής διαμαρτυρίας για τις ακατάλληλες εργασιακές συνθήκες και τις μη διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση