Thumbnail
Πώς φτιάχνω λαγάνα;

Ο Πέτρος Συρίγος έχει την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για σπιτική λαγάνα χωρίς λάδι, με γεύση αξεπέραστη. Θα σας καταπλήξει και θα γίνει αγαπημένο ψωμί για όλες τις ημέρες του χρόνου και όχι μόνο για την Καθαρά Δευτέρα.

Υλικά

  • 700 γραμμ. αλεύρι σκληρό
  • 500 ml νερό
  • 18 γραμμ. ξηρή μαγιά η 50 γρ νωπή
  • 40 γραμμ. ζάχαρη
  • 15 γραμμ. αλάτι
  • 50 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ για τον πάγκο
  • 200 γραμμ. σουσάμι αποφλοιωμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 80 ml ζεστό νερό

Εκτέλεση

  1. Ξεκινώντας βάζουμε στον κάδο του μίξερ την μαγιά, την ζάχαρη, 3 κ.τ.σ από το συνολικό αλεύρι(από τα 700 γραμμ.), το χλιαρό νερό (μέχρι 40 βαθμούς) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός(αυγοδάρτη). Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε 20 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Το μείγμα μας θα βγάλει κάτι φουσκαλίτσες και θα φουσκώσει λίγο.
  2. Αφαιρούμε την πετσέτα και τη μεμβράνη και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Βάζουμε τον κάδο στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 6 λεπτά. Η λαγάνα θέλει αρκετό χτύπημα αν το κάνουμε χωρίς μίξερ θα χρειαστεί να την χτυπήσουμε με το χέρι για 10 λεπτά. Έπειτα το ζυμάρι μας θα είναι κολλώδες, μην προσθέσετε έξτρα αλεύρι. Με μια σπάτουλα σιλικόνης κατεβάζουμε από τα τοιχώματα το ζυμάρι και μαζεύουμε όλο το ζυμάρι στο κέντρο του κάδου.
  3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 50 λεπτά έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα ξεσκεπάζουμε και βάζουμε τα 50 γραμμ. αλεύρι στον πάγκο μας. Αδειάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο. Διπλώνουμε συνεχώς από έξω προς τα μέσα, το αλεύρι δεν θέλουμε να το πάρει όλο. Διπλώνουμε για 2 λεπτά και όσο αλεύρι πάρει ώστε εξωτερικά το ζυμάρι να μην κολλάει, εσωτερικά αν κολλάει δεν μας πειράζει, έτσι πρέπει.
  4. Κόβουμε το ζυμάρι στα 2 και κάνουμε το ίδιο με την κάθε μπάλα ζυμαριού χωρίς να προσθέσουμε έξτρα αλεύρι στον πάγκο, χρησιμοποιούμε μόνο την αρχική ποσότητα αλευριού. Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο, ακουμπάμε πάνω το ένα ζυμάρι, ανοίγουμε λίγο με τα δάχτυλα μας και στη συνέχεια με έναν πλάστη (προσοχή μην βάλετε στην λαδόκολλα αλεύρι, θέλουμε να κολλάει πάνω στην λαδόκολλα το ζυμάρι). Μεταφέρουμε σε ένα πολύ ρηχό ταψί ή ακόμη και σε λαμαρίνα την λαδόκολλα με την λαγάνα και πατάμε με τα δάχτυλά μας παντού ώστε να απλωθεί αλλά και να αφήσει σημάδια από τα δάχτυλά μας. Συνεχίζουμε με το άλλο ζυμάρι με τον ίδιο τρόπο και μεταφέρουμε σε δεύτερο ταψί. Έπειτα ανακατεύουμε το ζεστό νερό με την ζάχαρη και με ένα πινέλο περνάμε και τις δυο λαγάνες, αυτό μας δίνει ωραίο χρώμα στο ψωμί μας.
  5. Πασπαλίζουμε με αποφλοιωμένο σουσάμι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 30-40 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα ή στο πάνω κάτω στους 250 βαθμούς για 18-20 λεπτά. Όταν τις βγάλουμε από τον φούρνο, τις απλώνουμε πάνω σε πετσέτες κουζίνας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

fasolia
Ο διατροφικός θησαυρός για καλή υγεία και ισορροπημένο σάκχαρο
Σύμφωνα με τη Δρ. Mopelola Adeyemo, κλινική διατροφολόγο στο UCLA Health, τα φασόλια αποτελούν μια μοναδική κατηγορία υπερτροφής, καθώς προσφέρουν...
Ο διατροφικός θησαυρός για καλή υγεία και ισορροπημένο σάκχαρο
πανελλήνιες
Πανελλαδικές 2025: Κριτήριο αξιολόγησης στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας
Το παρακάτω κριτήριο αξιολόγησης αναφέρεται στους υποψήφιους των πανελληνίων για το έτος 2025 και αφορά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και...
Πανελλαδικές 2025: Κριτήριο αξιολόγησης στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας
fagito
Γκρεμολάτα: Το μυστικό για πιο φρέσκα και αρωματικά πιάτα
Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν τη γκρεμολάτα για να δώσουν φρεσκάδα και ένταση σε πολλά πιάτα, από ζεστά μαγειρευτά και κοκκινιστά μέχρι ψητά κρέατα,...
Γκρεμολάτα: Το μυστικό για πιο φρέσκα και αρωματικά πιάτα