Ο τρόμος στα πόδια αποτελεί μια ακούσια σύσπαση των μυών, που σημαίνει ότι δεν ελέγχετε τις κινήσεις τους. Το τρέμουλο των ποδιών, καθώς και άλλες μορφές τρόμου, μπορεί να προκύψουν από διάφορες αιτίες και συνήθως δεν είναι λόγος ανησυχίας.
Ωστόσο, για ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν τρέμουλο στα πόδια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών
Tο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών χαρακτηρίζεται από μια ακούσια ανάγκη για κίνηση των ποδιών, προκειμένου να ανακουφιστούν ενοχλητικά αισθήματα όπως μυρμήγκιασμα, κάψιμο ή πόνος. Συχνά, μπορεί να προκαλείται και φαγούρα. Η κίνηση ανακουφίζει τα συμπτώματα, τα οποία συνήθως επιδεινώνονται τη νύχτα. Το σύνδρομο ενδέχεται να εμφανιστεί σε εγκύους, άτομα με διαβήτη ή σε εκείνους που έχουν έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.
Παρενέργειες Φαρμακευτικής Αγωγής
Ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να προκαλέσουν τρέμουλο στα πόδια. Μερικά από τα φάρμακα που μπορεί να είναι υπεύθυνα για αυτό περιλαμβάνουν:
Αντιψυχωσικά, για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών όπως η σχιζοφρένεια
Αντιχολινεργικούς παράγοντες, για τη θεραπεία της ΧΑΠ και της νόσου του Πάρκινσον
Αντικαταθλιπτικά, για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και το άγχος
Αντισπασμωδικά και άλλα φάρμακα για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων και αλλεργιών
Άγχος
Όταν ένα άτομο βιώνει άγχος, το σώμα εισέρχεται σε κατάσταση "μάχης ή φυγής", με το σώμα να προετοιμάζεται για έναν υποτιθέμενο κίνδυνο. Η ορμόνη αδρεναλίνη, που απελευθερώνεται σε αυτές τις καταστάσεις, μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο στα πόδια και σε άλλα μέρη του σώματος.
Ψυχογενής Τρόμος
Ο τρόμος που προκαλείται από άγχος εντάσσεται στην κατηγορία του ψυχογενούς τρόμου. Συχνά εμφανίζεται μετά από έντονο στρες και μπορεί να υποχωρήσει μόνο του. Συχνά, το άτομο βιώνει τρέμουλο ή μυϊκές συσπάσεις και ενδέχεται να ανακουφιστεί αν αποσπάσει την προσοχή του από τη δυσφορία.
Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα σε υγιή νευρικά κύτταρα. Η καταστροφή της μυελίνης προκαλεί διαταραχές στη λειτουργία των νεύρων, οδηγώντας σε τρέμουλο, κυρίως στα πόδια. Εξαιτίας αυτής της νευρικής βλάβης, το 25% έως 58% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας ενδέχεται να εμφανίσουν τρόμο στα πόδια.
Νόσος του Πάρκινσον
Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει το νευρικό σύστημα και προκαλεί ανεξέλεγκτες κινήσεις, όπως τρέμουλο. Το τρέμουλο είναι συχνά το πρώτο σημάδι της νόσου και συνοδεύεται από άλλες συμπτώματα όπως μυϊκή δυσκαμψία και αργές κινήσεις.
Αλκοόλ
Η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο, καθώς το αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το τρέμουλο μπορεί να ξεκινήσει εντός 5-10 ωρών μετά την τελευταία κατανάλωση αλκοόλ και να διαρκέσει μέχρι και δύο ημέρες.
Υπερθυρεοειδισμός
Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος παράγει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών. Αυτές οι ορμόνες ελέγχουν διάφορες σωματικές λειτουργίες και η υπερπαραγωγή τους μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως τρέμουλο στα πόδια.
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
Η ΔΕΠΥ, που συνήθως εντοπίζεται στην παιδική ηλικία, σχετίζεται με τη δυσκολία συγκέντρωσης και τον υπερβολικό ενθουσιασμό. Το τρέμουλο των ποδιών μπορεί να είναι μια μορφή εκτόνωσης αυτής της διαταραχής, με τα άτομα να τρέμουν ή να στριφογυρίζουν συχνά τα πόδια τους.
Βαρεμάρα
Όταν ένα άτομο βαριέται, μπορεί να αρχίσει να κουνάει τα πόδια του ως έναν τρόπο να αποσυμπιεστεί και να εκτονωθεί.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ