adras
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια ψυχολογική διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και μπορεί να συνεχιστεί στην ενήλικη ζωή.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIH), η ΔΕΠΥ χαρακτηρίζεται από ένα συνεχές μοτίβο απροσεξίας και υπερκινητικότητας που δυσχεραίνει τη λειτουργικότητα του ατόμου. Η διαταραχή συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια των παιδικών χρόνων, με πολλά παιδιά να εντοπίζονται λόγω υπερκινητικότητας. Ωστόσο, άλλοι έχουν μόνο ελλειμματική προσοχή, γεγονός που μπορεί να κάνει τη διάγνωση πιο δύσκολη και καθυστερημένη.

Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΠΥ είναι συχνά συνδεδεμένη με συμπτώματα όπως η παρορμητικότητα και η δυσκολία συγκέντρωσης, υπάρχουν κι άλλα λιγότερο γνωστά αλλά κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται στους ενήλικες με ΔΕΠΥ. Παρακάτω παρατίθενται έξι από αυτά τα συμπτώματα που συχνά περνούν απαρατήρητα:

  1. Υψηλότερο IQ από το μέσο όρο Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ συχνά διαθέτουν υψηλότερο IQ από το μέσο όρο, γεγονός που τους καθιστά ικανούς σε πολλές περιοχές γνώσης. Παράλληλα, μπορεί να αισθάνονται ανόμοιοι με τους άλλους, λόγω της δυσκολίας τους να επιτύχουν στο σχολείο ή να ολοκληρώσουν εργασίες, καθώς τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ τους εμποδίζουν.

  2. Χαμηλή αυτοεκτίμηση Η συνεχής δυσκολία στο σχολείο ή στην εργασία, λόγω των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Παρά την εξυπνάδα τους, οι ενήλικες με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται να επιδείξουν τις ικανότητές τους χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη, με αποτέλεσμα να νιώθουν αποτυχημένοι και να σταματούν να προσπαθούν.

  3. Επιρρεπείς σε ατυχήματα Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ είναι πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα, λόγω της δυσκολίας τους να επικεντρωθούν σε πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα. Το ίδιο ισχύει και για την οδήγηση, όπου η ανάγκη για προσοχή σε πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα καθιστά την διαδικασία δύσκολη και επικίνδυνη.

  4. Δυσκολία στη διατήρηση θέσεων εργασίας ή την ολοκλήρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Η δυσκολία συγκέντρωσης και η τάση για περισπασμούς καθιστούν την εκτέλεση καθηκόντων και την ολοκλήρωση σχολικών ή επαγγελματικών προγραμμάτων εξαιρετικά δύσκολη. Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες να διατηρήσουν θέσεις εργασίας ή να ολοκληρώσουν μακροχρόνια εκπαιδευτικά προγράμματα.

  5. Δυσκολία στις προσωπικές σχέσεις Οι δυσκολίες στην επικοινωνία, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις προσωπικές σχέσεις. Η αδυναμία να διατηρηθούν βασικοί κοινωνικοί κανόνες και η έλλειψη ευαισθησίας στις ανάγκες των άλλων μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις και απογοήτευση.

  6. Κατάθλιψη και σκέψεις αυτοκτονίας Η συσσώρευση προβλημάτων και αποτυχιών, που οφείλονται στη ΔΕΠΥ, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή ακόμη και σε σκέψεις αυτοκτονίας. Η απογοήτευση από τις αποτυχίες και η αίσθηση της αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής ενδέχεται να επιδεινώσουν την ψυχική υγεία.

Η ΔΕΠΥ μπορεί να περάσει απαρατήρητη για χρόνια, αλλά η διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή των ατόμων που την αντιμετωπίζουν. Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος γύρω σας μπορεί να έχει ΔΕΠΥ, η συζήτηση με έναν ειδικό είναι το πρώτο βήμα για να λάβετε την απαραίτητη βοήθεια. Με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματα και να ζήσουν μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Google: Έναρξη εκπαίδευσης στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Η πρώτη από τις δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Google: Έναρξη εκπαίδευσης στην Τεχνητή Νοημοσύνη