Στις 10 προς 11 Απριλίου του 1826, το Μεσολόγγι, ένα σύμβολο αντοχής και ελευθερίας, περνούσε στην αιωνιότητα. Μετά από 12 μήνες αφάνταστης πολιορκίας, οι εξουθενωμένοι κάτοικοι, πολεμιστές και άμαχοι, προχώρησαν σε μία ύστατη, απελπισμένη αλλά και ηρωική έξοδο, αψηφώντας βέβαιο θάνατο.
Οι τελευταίοι μήνες ήταν απολύτως αφόρητοι: χωρίς τροφή, χωρίς πυρομαχικά, με την πείνα και την ασθένεια να θερίζουν, το μόνο που τους έμενε ήταν η τιμή και το δικαίωμα να επιλέξουν τον θάνατό τους.
Η δεύτερη πολιορκία και ο εντεινόμενος κλοιός
Η αρχή του τέλους ξεκίνησε την Άνοιξη του 1825, όταν ο στρατηγός Κιουταχής, επικεφαλής χιλιάδων στρατιωτών, περικύκλωσε για δεύτερη φορά την πόλη. Παρά τις ενισχύσεις που ήρθαν από ήρωες όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Ανδρέας Μιαούλης και οι Σουλιώτες του Κίτσου Τζαβέλλα, η κατάσταση έγινε γρήγορα ασφυκτική.
Τον Μάρτιο του 1826, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Ο αιγυπτιακός στρατός του Ιμπραήμ κατέλαβε τις νευραλγικές νησίδες της λιμνοθάλασσας, διακόπτοντας κάθε δίοδο ανεφοδιασμού.
Αρνούμενοι τη συνθηκολόγηση
Παρά τις επαναλαμβανόμενες προσφορές παράδοσης από τον Κιουταχή, οι Μεσολογγίτες απάντησαν με υπερηφάνεια και πείσμα. Σε μια από τις επιστολές τους ανέφεραν χαρακτηριστικά:
«Απορούμε πώς τολμάτε να ζητάτε τα όπλα μας, που είναι βαμμένα με το αίμα σας».
Αυτό το πνεύμα ανυποχώρητης αντίστασης αποτυπώνει το ήθος των «ελεύθερων πολιορκημένων», που, αν και εξαντλημένοι, δεν υπέκυψαν στην απελπισία.
Η απόφαση της εξόδου
Το Πάσχα πλησίαζε και η ελπίδα για βοήθεια είχε πλέον χαθεί. Στις παραμονές της Κυριακής των Βαΐων, οι κάτοικοι αποφάσισαν πως η μόνη εναπομείνασα επιλογή ήταν η Έξοδος.
Το σχέδιο ήταν απλό και παράτολμο: να διασπάσουν τις εχθρικές γραμμές μέσα στη νύχτα, με πρώτους τους πολεμιστές και έπειτα τους άμαχους, γυναίκες και παιδιά. Όσοι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν, είχαν αποφασίσει να θυσιαστούν μέσα στην ίδια την πόλη.
Η τελική θυσία
Μια από τις πιο συγκλονιστικές πράξεις αυτοθυσίας έλαβε χώρα όταν εκατοντάδες ανήμποροι, ανάμεσά τους τραυματίες και γέροντες, συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη πυριτιδαποθήκη. Εκεί, με την πρωτοβουλία του Χρήστου Καψάλη, ανατινάχθηκαν, προκειμένου να μην παραδοθούν στον εχθρό, παίρνοντας μαζί τους και όσους κατακτητές μπόρεσαν.
Το ξέσπασμα της εξόδου
Τη νύχτα εκείνη, τρεις φάλαγγες αποτελούμενες από πολεμιστές με επικεφαλής τον Νότη Μπότσαρη, τον Κίτσο Τζαβέλλα και τον Δημήτριο Μακρή ξεκίνησαν την πορεία προς την ελευθερία.
Η έξοδος ξεκίνησε με ελπίδα αλλά γρήγορα μετατράπηκε σε μακελειό. Πολλοί από τους αμάχους οπισθοχώρησαν, πανικόβλητοι από τη σφαγή. Οι επιζώντες κατευθύνθηκαν προς τις γύρω περιοχές, μόνο για να πέσουν σε ενέδρες του Ιμπραήμ, του Κιουταχή και των Τουρκαρβανιτών.
Μια πληγή που εγινε σύμβολο
Η έξοδος του Μεσολογγίου δεν ήταν απλώς μια στρατιωτική αποτυχία ή ένα δράμα. Ήταν μια ύψιστη πράξη ηρωισμού και αυταπάρνησης, που συγκλόνισε όλη την Ευρώπη. Ο Ευγένιος Ντελακρουά αποτύπωσε αυτό το συναίσθημα στον πίνακά του «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», δίνοντας στον αγώνα την οικουμενική διάσταση που του άξιζε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ