Τα τρία πρόσφατα εργατικά δυστυχήματα σε Σαντορίνη, Ρόδο και Λάρισα αποκαλύπτουν με τον πιο σκληρό τρόπο τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στη χώρα: μια εργασία χωρίς καμία ουσιαστική προστασία, χωρίς ελέγχους, χωρίς ανθρώπινες συνθήκες.
Συνδικάτα και εργατικές ενώσεις καταγγέλλουν ένα σύστημα που θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στο βωμό του κέρδους, με κυβερνήσεις που νομοθετούν υπέρ των εργοδοτών και αποδυναμώνουν συνειδητά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αφήνοντας τους χώρους δουλειάς ξέφραγα αμπέλια.
Τα δύο νέα θύματα στον τουριστικό κλάδο δεν είναι "μεμονωμένα περιστατικά", αλλά συμπτώματα μιας πολιτικής που βάζει την ανάπτυξη πάνω από την ασφάλεια. Οργή και αγανάκτηση κυριαρχούν στους εργαζόμενους, που απαιτούν άμεση απόδοση ευθυνών, επαναφορά ουσιαστικών ελέγχων και πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.
Όσο τα συμφέροντα της εργοδοσίας μπαίνουν πάνω από την ανθρώπινη ζωή, η αγωνιστική διεκδίκηση γίνεται ζήτημα επιβίωσης.
«Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για αυτά τα εγκλήματα»
Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής με αφορμή τα δύο νέα εργατικά εγκλήματα που συνέβησαν σε Ρόδο και Σαντορίνη, καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση και οι εργοδότες συνεχίζουν για τα κέρδη τους να οδηγούν τους εργαζόμενους μέχρι και στον θάνατο».
«Μέσα σε μόλις 48 ώρες θρηνούμε δύο ακόμα νεκρούς συναδέλφους, δύο ανθρώπους που δεν θα γυρίσουν ποτέ πια στο σπίτι και στις οικογένειες τους» σημειώνει στηλιτεύοντας τις διαλυμένες επιθεωρήσεις εργασίας, τους ανύπαρκτους επιθεωρητές, το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο, την εντατικοποίηση της δουλειάς, το 10ωρο και τα 7ημερα, το ξεχείλωμα των ειδικοτήτων και την τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης.
Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο αναφέρει:
«Βλέπουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς να γίνεται ένα πραγματικό μακελειό, με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους που πληρώνουν κυριολεκτικά με τη ζωή και το αίμα τους την εγκληματική έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής. Αυτά είναι τα καθημερινά “Τέμπη” που αντιμετωπίζουμε μέσα στα σύγχρονα κάτεργα της λαμπερής βιομηχανίας του Τουρισμού, της ναυαρχίδας της ελληνικής οικονομίας. Φτάνει πια!
Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι το 2025 άνθρωποι ξεκινούν να πάνε στη δουλειά τους για το μεροκάματο και να καταλήγουν να το πληρώνουν με τη ζωή τους. Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά ούτε η “κακιά η ώρα”. Είναι αυτή η πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν που δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να δρα ανεξέλεγκτα, χωρίς να τηρεί ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους οικείους των δύο αδικοχαμένων συναδέλφων. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσει αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα ενάντια στις ζωές μας.
Απαιτούμε άμεσα να τιμωρηθούν οι ένοχοι για αυτά τα εγκλήματα. Να γίνουν έλεγχοι και να εξακριβωθούν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία.
Απαιτούμε:
- Να γίνει άμεσα ο απαραίτητος έλεγχος για τα αίτια του θανάτου των συναδέλφων μας και να τιμωρηθούν οι εργοδότες και όσοι άλλοι ευθύνονται
- Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς
- Να πραγματοποιηθεί έλεγχος στις επιχειρήσεις σχετικά με την ασφάλεια των συναδέλφων, το δηλωμένο πρόγραμμα και να επιβληθούν τυχόν πρόστιμα με αντίστοιχο έλεγχο για όλους τους εργαζόμενους
- Αυξήσεις στους μισθούς, 8ωρο, 5μερο, 40ωρο χωρίς καμία διευθέτηση, με δύο συνεχόμενα ρεπό
- Κατάργηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που υπονομεύει τις συλλογικές μας συμβάσεις και το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας
- Επαναφορά της Επιθεώρησης Εργασίας ως ελεγκτικού μηχανισμού με αύξηση κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση μέσων
- Καθορισμός καθηκόντων και όριο δωματίων για τις καμαριέρες».
«Οι δύο ανθρώπινες απώλειες είναι ένα σκληρό μήνυμα για το εφιαλτικό εργασιακό καλοκαίρι που έρχεται»
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), στην οποία αναφέρει: «Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξωθεσμικές συνομιλίες Κυβέρνησης- εργοδοτών, εκτός Εθνικού Συμβουλίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) με αποκλεισμένη τη ΓΣΕΕ και την εργατική πλευρά, σε δύο μείζονα θέματα όπως είναι η αναθεώρηση του κώδικα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και οι ρυθμίσεις για τη θερμική καταπόνηση, έρχονται δύο θανατηφόρα περιστατικά στους χώρους εργασίας να μας θυμίσουν την πραγματικότητα με πολύ σκληρό τρόπο.
Το 2025 στην Ελλάδα, εχθές και σήμερα στα μέσα Απριλίου, μέσα στην ένταση να ανοίξουν οι τουριστικές επιχειρήσεις
για την περίοδο του Πάσχα, ένας 65χρονος καταπλακώθηκε από πρέσα πλυντηρίου σε ξενοδοχείο στη Ρόδο και μία 59χρονη από επιτοίχιο, αιωρούμενο κρεβάτι σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη.
Στη Ρόδο όπου μαζί με την Αττική και την Κρήτη εξελίσσεται η μεγαλύτερη ανοικοδόμηση κτιρίων στη χώρα με 1500 οικοδομικές άδειες να υλοποιούνται και με την τουριστική έκρηξη των τελευταίων ετών:
- Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Εργατικού Κέντρου Ρόδου ΔΕΝ υπάρχει Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας.
- Δεν υπάρχει προϋπολογισμός για μετάβαση για προληπτικούς ελέγχους από κλιμάκια του ΣΕΠΕ, η αρμόδια διεύθυνση του οποίου και το τμήμα αναφοράς βρίσκονται στον Πειραιά.
- Το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ θα βρίσκεται στη Ρόδο για την καταγραφή του εργατικού δυστυχήματος αύριο Τρίτη (!!!), σε ένα περιβάλλον δυστυχήματος που με βεβαιότητα γνωρίζουμε ότι θα έχει υποστεί μεταβολές δυόμιση ημέρες μετά το συμβάν.
Παρομοίως, τεχνική επιθεώρηση δεν υπάρχει ούτε στη Σαντορίνη.
Οι πληροφορίες μας για τις νομοθετικές προτεραιότητες της Κυβέρνηση, μας λένε ότι θα είναι όχι προς την κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων, αλλά σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία, προς την μεταφορά των ευθυνών των κακών εργοδοτών προς τους τεχνικούς ασφαλείας, τους ιατρούς εργασίας και τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με αυτές θα διευκολύνονται οι κακοί εργοδότες ιδιαίτερα του τουριστικού και του κατασκευαστικού κλάδου γεγονός που θα καταστήσει ακόμα πιο επικίνδυνους και ανθυγιεινούς τους χώρους εργασίας.
Οι δύο ανθρώπινες απώλειες σε Ρόδο και Σαντορίνη είναι ένα σκληρό μήνυμα για το εφιαλτικό εργασιακό καλοκαίρι που έρχεται.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της και να συζητήσει θεσμικά σε τριμερές επίπεδο με συνδικάτα και εργοδότες.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την έμπρακτη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ