Μια συγκλονιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, όπου πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» για να τιμήσει τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και να αναδείξει τα διαχρονικά ερωτήματα γύρω από την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη.
Ισχυρό παρών από τους πολίτες και οργανωμένη συζήτηση
Το πολιτικό περιοδικό «Βαβυλωνία» διοργάνωσε την εκδήλωση, με τους πολίτες να γεμίζουν την αίθουσα, αλλά και τον εξωτερικό χώρο, όπου στήθηκε μεγάλη οθόνη. Τη συζήτηση συντόνισε ο Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν:
Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων.
Η Όλγα Χαρπίδου, συνήγορος των συγγενών.
Ο Άρης Σταμάτης, πρώην μηχανοδηγός της Hellenic Train.
Ο Άρης Χατζηγεωργίου, δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών».
Ο Γρηγόρης Τσιλιμαντός από τη «Βαβυλωνία».
Βαρύ κατηγορώ προς κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Η Μαρία Καρυστιανού προχώρησε σε καταγγελτικό λόγο, αναφέροντας ότι η ευθύνη για την τραγωδία ανήκει στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα και την αδράνεια της αντιπολίτευσης.
«Ο πρωθυπουργός και ο τότε Υπουργός Μεταφορών φέρουν ακέραια την ευθύνη για την απαξίωση του σιδηροδρόμου. Παρά τις προειδοποιήσεις εργαζομένων, δεν ελήφθη κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφαλείας», υπογράμμισε.
Ειδική αναφορά έκανε στην ελλιπή ανταπόκριση της Δικαιοσύνης, καθώς μέχρι στιγμής ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρώην υπουργός κλήθηκαν να καταθέσουν για το δυστύχημα.
Ήταν προδιαγεγραμμένο το έγκλημα;
Η Καρυστιανού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι υπήρξε σκόπιμη απαξίωση του σιδηροδρόμου, προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή του:
«Πώς γίνεται ένας πρωθυπουργός να παραδέχεται δημόσια ότι τα τρένα κινούνται επικίνδυνα και να μην παρεμβαίνει άμεσα;», διερωτήθηκε με αγανάκτηση.
Παράλληλα, τόνισε ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) οι ευθύνες αντιμετωπίστηκαν με αδικαιολόγητη επιείκεια, ενώ σημαντικά πρόσωπα παρέμειναν ατιμώρητα στις θέσεις τους.
Η αντιπολίτευση στο στόχαστρο
Με σκληρή γλώσσα η πρόεδρος των συγγενών κατηγόρησε και την αντιπολίτευση για απραξία και συνενοχή:
«Η αντιπολίτευση εμφανίστηκε απρόθυμη να απαιτήσει παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων, αφήνοντας έτσι το πολιτικό σύστημα να συνεχίζει αλώβητο την πορεία του προς την αδιαφάνεια και τη διαφθορά», ανέφερε.
Επιπλέον, χαρακτήρισε το άρθρο 86 του Συντάγματος, που προβλέπει ασυλία για τους υπουργούς, ως «τη ρίζα του κακού που στερεί από τη Δικαιοσύνη τη δυνατότητα να τιμωρήσει τους υπευθύνους».
Τα ΜΜΕ και η παραπληροφόρηση
Η κριτική επεκτάθηκε και στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία, όπως είπε η Καρυστιανού, λειτουργούν ως μηχανισμοί συγκάλυψης αντί να επιτελούν το δημοκρατικό τους καθήκον:
«Με τις κρατικές επιχορηγήσεις, τα ΜΜΕ προωθούν ένα σκιώδες αφήγημα, καλύπτοντας τις πολιτικές ευθύνες και αφήνοντας τους πολίτες στο σκοτάδι», σημείωσε.
Ιδιαίτερα επιθετική ήταν και η αναφορά της στην «Ομάδα Αλήθειας», κατηγορώντας την ότι «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ