Μια σημαντική διάκριση για τον ελληνικό τουρισμό πέτυχε η Σίφνος, η οποία κατέκτησε τη 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη γαστρονομικών προορισμών της διεθνούς πλατφόρμας Taste Atlas. Το μικρό αλλά γευστικά μεγάλο νησί των Κυκλάδων ξεχώρισε ανάμεσα σε 100 προορισμούς από όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του ως γαστρονομικός παράδεισος.
Γλυκιά πρωτιά για τη μελόπιτα
Ανάμεσα στις δεκάδες γευστικές επιλογές του νησιού, ξεχώρισε η μελόπιτα, ένα παραδοσιακό γλυκό με μέλι και ντόπιο τυρί, που απέσπασε βαθμολογία 4,6 στα 5 από τους χρήστες του Taste Atlas.
«Η μελόπιτα είναι ένα απλό αλλά αυθεντικό γλυκό με ρίζες στην τοπική ταυτότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η πλατφόρμα.
Το επιδόρπιο αυτό, αν και ταπεινό στην όψη, κατάφερε να «γλυκάνει» τους κριτικούς και να αναδείξει την αυθεντικότητα της Σιφνιακής κουζίνας.
Η μαγειρική ως πολιτισμικό αποτύπωμα
Η γαστρονομική ταυτότητα της Σίφνου δεν είναι απλώς μία τουριστική ατραξιόν· είναι ένα ζωντανό στοιχείο της πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού. «Η αγάπη των Σιφνιών για τη φύση, τη γη και την παράδοση ενσωματώνεται σε κάθε πιάτο», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Γιάννης Ραφελέτος. «Η γαστρονομία μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας του τόπου και βασικό στοιχείο της στρατηγικής εξωστρέφειας του νησιού».
Η αγγειοπλαστική τέχνη, η χρήση τοπικών προϊόντων, αλλά και οι παραδοσιακές τεχνικές μαγειρικής δίνουν στο φαγητό της Σίφνου χαρακτήρα αυθεντικό και μοναδικό.
Η Σίφνος στις σελίδες της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής
Η διεθνής αναγνώριση δεν σταματά στο Taste Atlas. Η Σίφνος συγκαταλέγεται επίσης:
Στη λίστα του Conde Nast Traveler με τα καλύτερα ελληνικά νησιά για αυθεντικές εμπειρίες
Στον ετήσιο οδηγό του National Geographic, ως ένα από τα 31 κορυφαία νησιά της Ελλάδας για το 2025
Το National Geographic μάλιστα υπενθυμίζει πως η Σίφνος είναι η γενέτειρα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, του μαγειρικού θρύλου που θεωρείται ο «πατέρας» της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.
Αυθεντικότητα στο πιάτο
Αν επισκεφτεί κανείς τη Σίφνο, δεν μπορεί να φύγει χωρίς να δοκιμάσει:
Ρεβιθάδα, αργόψιτη σε πήλινο φούρνο
Μαστέλο, ένα αρνίσιο κοκκινιστό, μαγειρεμένο σε πέτρινες κατσαρόλες
Παραδοσιακά γλυκά όπως αμυγδαλωτά και φυσικά τη διάσημη μελόπιτα
Η κουζίνα του νησιού είναι μια συλλογική αφήγηση μνήμης, δημιουργίας και φιλοξενίας, που κερδίζει τις καρδιές – και τους ουρανίσκους – των ταξιδιωτών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ