Πωλείται και η τελευταία ...καρφίτσα που μπορεί να ανήκει στο Δημόσιο
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Δίνονται τα πάντα στους ιδιώτες!
Απόλυτα ξεκαθαρισμένη η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: Πωλείται και η τελευταία ...καρφίτσα που μπορεί να ανήκει στο Δημόσιο
Για την προώθηση ενός «εξαιρετικά φιλόδοξου προγράμματος» ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, κάνει λόγο η εισηγητική έκθεση για τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, όπου με κάθε τρόπο και εντελώς προκλητικά για το λαό αναλύονται οι προθέσεις των κυβερνώντων να προχωρήσουν στην εκποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου, που εξακολουθεί να ανήκει στο Δημόσιο. Σχέδιο, στόχος και επιδίωξη της τρόικας και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, είναι να παραχωρήσουν μέχρι καρφίτσας, ολόκληρη την περιουσία του Δημοσίου, σε όποια ντόπια ή ξένη ιδιωτική επιχείρηση, σε όποιο επιχειρηματικό όμιλο συμφερόντων, εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.
Με πρόσχημα την ...αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά έχοντας στόχο να εξασφαλίσουν ζωτικό χώρο για κερδοφόρες δραστηριότητες του μεγάλου κεφαλαίου, οι κυβερνώντες επιταχύνουν τις διαδικασίες συγκέντρωσης των ιδιοκτησιών του κράτους στο λεγόμενο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κατηγοριοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία ως εξής:
- Ακίνητα του δημόσιου τομέα, τα οποία διαχειρίζονται δημόσιες κτηματικές εταιρείες, η ΕΤΑΔ, ΔΕΚΟ ή διάφορα υπουργεία.
- Υποδομές διαθέσιμες για χρήση, στις οποίες εντάσσονται μαρίνες, λιμάνια, αεροδρόμια και εταιρείες ύδρευσης.
- Ενέργεια, στην οποία εντάσσονται περιουσιακά στοιχεία των κλάδων διανομής-αποθήκευσης αερίου, διύλισης πετρελαίου και παραγωγής ηλεκτρισμού και
- λοιπά περιουσιακά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται μετοχές εταιρειών τυχερών παιχνιδιών, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τράπεζες, καθώς και άδειες εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων και χρήσης ραδιοσυχνοτήτων.
Στόχος τους είναι να προχωρήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα σε διάφορες μορφές παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων σε ιδιωτικές εταιρείες, ξεκινώντας από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης λειτουργίας και φτάνοντας βεβαίως στην ολοκληρωτική μεταβίβαση. Η διατύπωση, μάλιστα, για το εύρος των ιδιοκτησιών του Δημοσίου που μπορούν να μεταβιβαστούν, η αναφορά συγκεκριμένα για τα «ακίνητα του δημόσιου τομέα, τα οποία διαχειρίζονται (...) ΔΕΚΟ ή διάφορα υπουργεία», αποδεικνύει ότι το σχέδιο προβλέπει ότι εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία που κατ΄ εξοχήν και απευθείας ανήκουν στο Δημόσιο, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν εκποιήσεις ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μεταξύ των οποίων οι περιουσίες των Ασφαλιστικών Ταμείων, των ΑΕΙ της χώρας, των πρώην ΔΕΚΟ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ο.κ.
Προσαρμογή στα δεδομένα της κρίσης
Το αρχικό τους σχέδιο, όπως αποκαλύφθηκε το Φλεβάρη του 2011, ήταν να εισπράξουν από τις ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, μέχρι και το 2015. Επρόκειτο για μια εκτίμηση που γρήγορα αποδείχθηκε ότι ήταν εκτός πραγματικότητας και απλά απεικόνιζε την πρόθεση των κυβερνώντων να πουλήσουν ό,τι ανήκει στο Δημόσιο και την επιδίωξη της τρόικας να «τσεπώσει» στο όνομα των πιστωτών κάθε είσπραξη από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ο στόχος των 50 δισ. έχει πάψει να προβάλλεται στην πρώτη γραμμή, ενώ στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2013-2016 υπάρχει η πρόβλεψη για εισπράξεις της τάξης των 9,5 δισ. ευρώ, μέχρι και το 2016. Για να μη δημιουργούνται πάντως εσφαλμένες εντυπώσεις, να σημειωθεί ότι ο μοναδικός λόγος που το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν «τρέχει» με τους ρυθμούς που θα ήθελαν τρόικα- κυβέρνηση, είναι η οικονομική κρίση και η κατάσταση που υπάρχει στην αγορά, η αποχή δηλαδή των εκπροσώπων του κεφαλαίου από επενδύσεις. Κάτι που τα επιτελεία τα οποία διαμορφώνουν τις πολιτικές διαχείρισης της κρίσης δεν παραδέχονταν στις αρχές του περσινού Φλεβάρη επειδή εξακολουθούσαν και είχαν ψευδαισθήσεις για το μέγεθος της κρίσης. Και σήμερα όμως εκβιάζουν παρατηρώντας ότι η εξέλιξη του χρέους «συναρτάται και με την εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου», αν και όπως ομολογούν «παρά την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για την έγκαιρη και αυστηρή εκτέλεση του προγράμματος, οι συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς μπορεί να αποτελέσουν αιτία καθυστέρησης στην εκτέλεση του Προγράμματος».
Κατά τ' άλλα και παρά τα δεδομένα που καθορίζει η οικονομική κρίση, τρόικα και συγκυβέρνηση, μαζί και εκείνοι που παριστάνουν ότι αντιτίθενται στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ξεκαθαρίζουν ότι όχι μόνο δεν πτοούνται, αλλά και ότι «η ολοκλήρωση του συνολικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να διαρκέσει και πέραν του 2020 προκειμένου να φθάσει το συνολικό ποσό των 50 δισ. ευρώ».
Στο διάστημα μέχρι και το 2016, προβλέπεται να εισπραχθούν:
- 2013: 2,6 δισ. ευρώ.
- 2014: 2,3 δισ. ευρώ.
- 2015: 1,1 δισ. ευρώ.
- 2016: 3,4 δισ. ευρώ.
Το... μέχρι τώρα
Η συγκυβέρνηση κατάφερε να έχει ξεμπερδέψει με περιουσιακά στοιχεία όπως η ΑΤΕ και οι θυγατρικές της (ΕΒΖ, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ), ο ΟΤΕ, έχει δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, παζαρεύει με διάφορες πολυεθνικές την τύχη της ΛΑΡΚΟ, της ΤΡΕΝΟΣΕ, βασικών κτιρίων από την εποχή του 2004 κλπ. Παράλληλα, προσπαθεί, για λογαριασμό των επίδοξων μνηστήρων, να θωρακίσει όσο γίνεται περισσότερο την εγκληματική της πολιτική προωθώντας νόμους και ρυθμίσεις που ακυρώνουν τους περιοριστικούς όρους που ανέκαθεν υπήρχαν για την παράδοση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε ιδιώτες.
Πέρα από τις πράξεις αυτές και τις κινήσεις ενοποίησης των περιουσιακών στοιχείων -και κύρια της ακίνητης περιουσίας- στο λεγόμενο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου η κυβέρνηση φέρεται να έχει δρομολογήσει παρεμβάσεις, όπως:
- Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την άδεια Κρατικών Λαχείων το Νοέμβριο του 2011, στην οποία εμφανίστηκαν 3 μνηστήρες.
- Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το ξεπούλημα του «Ελληνικού», της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, στην οποία παρουσιάστηκαν 9 ενδιαφερόμενοι, χωρίς να υπάρξει κάποια εξέλιξη.
- Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, που από τις αρχές του χρόνου προσέλκυσε 17 κοράκια - επενδυτές από 12 χώρες, στην επόμενη φάση προκρίθηκαν 14 εταιρείες, αλλά ακόμα δεν έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές.
- Η εκμίσθωση για 99 χρόνια ακινήτου στην περιοχή της Κασσιώπης στην Κέρκυρα.
- Η εκμίσθωση για 99 χρόνια ακινήτου στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο.
- Η πώληση 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ.
Στα πλαίσια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων οι κυβερνώντες απαριθμούν περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων που επιταχύνονται όπως:
- Πώληση μετοχών της ΕΥΑΘ.
- Πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ.
- Πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων.
- Πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.
- Δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της περιοχής «Νότια Καβάλα».
- Πώληση της εταιρείας «Ελληνική Βιομηχανία Οπλων».
- Πώληση δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου.
- Παραχώρηση 12 μεγάλων λιμένων, συμπεριλαμβανομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
- Παραχώρηση μαρινών.
- Πώληση και επαναμίσθωση επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου.
- Παραχώρηση κρατικών αεροδρομίων.
- Πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».
- Πώληση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Το πρόγραμμα ξεπουλήματος μέχρι το 2016
- Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά και το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο μέχρι το 2016, προβλέπονται οι εξής ιδιωτικοποιήσεις - ξεπούλημα.
- 2013
- 1. ΟΠΑΠ 2 - 35.000 Παιγνιομηχανήματα
- 2. Κρατικά Λαχεία
- 3. IBC (δεύτερη δόση - εξόφληση)
- 4. ΔΕΠΑ
- 5. ΔΕΣΦΑ
- 6. Κασσιόπη
- 7. ΟΠΑΠ - Πώληση 33%
- 8. Πώληση / επαναμίσθωση 28 κτιρίων
- 9. ΕΛΠΕ
- 10. Αστέρας Βουλιαγμένης
- 11. ΛΑΡΚΟ
- 12. Αφάντου
- 13. Περιφερειακά Αεροδρόμια
- 14. Ελληνικά Ταχυδρομεία
- 15. Αποθηκευτικός Χώρος «Νότια Καβάλα»
- 2014
- 1. Κρατικά Λαχεία - απόδοση δικαιωμάτων
- 2. Πώληση ΕΥΑΘ
- 3. Παραχώρηση Εγνατίας Οδού
- 4. Πώληση ΕΥΔΑΠ
- 5. Αξιοποίηση Ελληνικού
- 6. Παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων
- 7. Αξιοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ και περιφερειακών λιμένων
- 8. Αξιοποίηση Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (επέκταση της άδειας και πώληση του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου)
- 9. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας
- 10. Πώληση 17% ΔΕΗ
- 11. Αξιοποίηση μαρίνων
- 12. Πώληση δικαιωμάτων ψηφιακού μερίσματος
- 2015
- 1. Κρατικά Λαχεία - απόδοση δικαιωμάτων
- 2. Παραχώρηση Εγνατίας Οδού
- 3. Αξιοποίηση Ελληνικού
- 4. Παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων
- 5. Αξιοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ και περιφερειακών λιμένων
- 6. Αξιοποίηση Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (επέκταση της άδειας και πώληση του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου)
- 7. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας
- 8. Αξιοποίηση μαρίνων
- 9. Αξιοποίηση αδειών κινητής τηλεφωνίας
- 2016
- 1. Κρατικά Λαχεία - απόδοση δικαιωμάτων
- 2. Παραχώρηση Εγνατίας Οδού
- 3. Αξιοποίηση Ελληνικού
- 4. Παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων
- 5. Αξιοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ και περιφερειακών λιμένων
- 6. Αξιοποίηση Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (επέκταση της άδειας και πώληση του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου)
- 7. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας
- 8. Αξιοποίηση μαρίνων
- 9. Αξιοποίηση αδειών κινητής τηλεφωνίας
- 10. Διάθεση μετοχών από ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 4/11/2012
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη