Thumbnail
Ο τίτλος του κειμένου μου ίσως ηχεί οξύμωρος σε μερικούς. «Δεν πέρασε όμως και μια αιωνιότητα» καθώς είπε και η Μέρκελ- για τους δικούς της λόγους- που οι γονείς μας βίωναν το ευ ζην σε καιρούς, πάλι, μαύρους κι άραχλους δίχως να το κάνουν και θέμα.

Ευ ζην σε καιρούς χαλεπούς

Sempé, Denoël, 1986

Ο τίτλος του κειμένου μου ίσως ηχεί οξύμωρος σε μερικούς. «Δεν πέρασε όμως και μια αιωνιότητα» καθώς είπε και η Μέρκελ- για τους δικούς της λόγους- που οι γονείς μας βίωναν το ευ ζην σε καιρούς, πάλι, μαύρους κι άραχλους δίχως να το κάνουν και θέμα.

Είναι αρκετοί μήνες τώρα που η συζήτηση για το πώς πάει η χώρα και τι θα απογίνουμε, λήγει με την αποστροφή «ε, την υγειά μας να ‘χουμε». Μπορούμε όμως να ‘μαστε καλά μέσα σ’ αυτόν τον χαλασμό; Γιατί το σώμα βρίσκεται σε συνάρτηση και εξάρτηση με την ψυχική υγεία, αλλά με τέτοια κατάθλιψη στην οποία έχουμε περιπέσει οι περισσότεροι, πώς το έρμο το σαρκίο μας να είναι υγιές;

Όπως όλοι, θεωρώ την υγεία ύψιστο αγαθό. Απαιτώ όμως να έχω πρόσβαση και σε άλλα αγαθά ή υπηρεσίες  που μέχρι πρότινος ήταν αυτονόητα. Δεν αναφέρομαι σε ιδιόκτητο διαμέρισμα 240 τ.μ., εξοχική κατοικία, σκάφος αναψυχής, τιμαλφή και γουναρικά. Προσωπικά, δεν τα ζήλεψα ποτέ. Εννοώ αγαθά που σαν αλατοπίπερο, άντε και ζάχαρη, νοστιμεύουν και γλυκαίνουν τη ζωή. Αγαθά που κινδυνεύουμε να στερηθούμε αν δεν φροντίσουμε να τα εξασφαλίσουμε με ελάχιστα χρήματα, όσο έχουμε θα πείτε, αφιερώνοντας λίγο χρόνο και πολύ μεράκι ή φαντασία. Πώς γίνεται αυτό; Δεν θα κομίσω γλαύκα στην Αθήνα, θα υπενθυμίσω μόνο ενέργειες που χρήσιμο θα ήταν να  ξαναεφαρμόσουμε για να χαμογελάσει λίγο το χειλάκι μας.

 

Πολιτισμός και άθληση

 

Θυμάμαι τα ωραία εκείνα πρωινά του Σαββάτου μαμάδες, μπαμπάδες και μπόμπιρες  ή μοναχικούς να ζουζουνίζουν στα βιβλιοπωλεία της πόλης μου για να αγοράσουν καινούριες εκδόσεις που τράβηξαν την προσοχή τους. Συνήθως η βόλτα τελείωνε αργά το απόγευμα ύστερα από ένα ωραίο γεύμα με φίλους που είχαν κατεβεί στο Κέντρο για τον ίδιο λόγο. Τώρα; Μια ερημιά παρατηρώ. Ένα βιβλίο τιμάται κατά μέσον όρο 20€. Πώς όμως να διαθέσεις αυτό το ποσόν ή ακόμα περισσότερα για αγορά δυο τριών βιβλίων το μήνα; Και τι θα κάνουμε; Θα εγκαταλείψουμε αυτή την αναγκαία πηγή μόρφωσης και ευχαρίστησης; ΌΧΙ βέβαια. Καθώς, σχεδόν πάντα υπάρχουν προσφορές ή εκπτώσεις. Αν πάλι δεν μπορούμε να δαπανήσουμε καθόλου χρήματα, ας σκεφτούμε τις δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες. Γινόμαστε μέλη και μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, διαλέγουμε τους τίτλους που μας ενδιαφέρουν. Μαθαίνω βεβαία ότι, λόγω μικρής ή καθόλου χρηματοδότησης, μπορεί να μην διαθέτουν τις τελευταίες εκδόσεις. Τι να κάνουμε; Υπάρχουν πάντα έργα της ελληνικής και παγκόσμιας διανόησης που δεν διαβάσαμε και είναι ευκαιρία να το κάνουμε τώρα. 

Θα διαγράψουμε απ’ τη ζωή μας το θέατρο, τη μουσική και το χορό για οικονομικούς λόγους; Απαντώ αυθόρμητα και πάλι  ΌΧΙ. Μπορούμε  να παρακολουθήσουμε κάποια θεάματα δωρεάν ή με συμβολικό εισιτήριο, αρκεί να ψάξουμε. Τα περισσότερα θέατρα μείωσαν τις τιμές. Στο κανάλι της Βουλής επίσης παρουσιάζονται μερικές ιστορικές παραστάσεις, μπαλέτο ή κινηματογραφικά έργα. Ενδιαφέρον είναι, επιπλέον, να ξαναγνωρίσουμε την πόλη μας. Όσο είναι ακόμα καλός ο καιρός, ευχάριστοι ξεκούραστοι περίπατοι θα μας επιτρέψουν να επισκεφτούμε γειτονιές και ιστορικά σημεία, μουσεία και μνημεία για να θυμηθούμε την ιστορία και τη διαδρομή του τόπου μας ή απλώς να νοσταλγήσουμε.  

Με τα αδικαιολόγητα και επαχθή χαράτσια, ούτε λόγος να γίνεται για το γυμναστήριο, σκεφτόμαστε οι περισσότεροι. Αν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το έξοδο, υπάρχουν άλλες δυνατότητες. Γρήγορο βάδισμα σε μη πολυσύχναστους και βεβαρημένους από την ατμοσφαιρική μόλυνση δρόμους, γυμναστική στο σπίτι, αλλά ας μη λησμονούμε και τα προγράμματα άθλησης στους δήμους, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι διαθέτουν και πισίνα με ελάχιστη χρηματική συμμετοχή ή δωρεάν. Υπάρχει βέβαια και το ποδήλατο. Για κάποιους, αρκετούς στην περιφέρεια, χρησιμοποιείται και ως μεταφορικό μέσον. Το κέρδος που θα αποκομίσουμε μεγάλο. Γλιτώνουμε το εισιτήριο, το στριμωξίδι και την αναμονή στη στάση, μειώνοντας τον χρόνο μετάβασής μας από το σπίτι στη δουλειά ή στα ψώνια και αθλούμαστε συγχρόνως με εξαιρετικό τρόπο. Δεν θα προσθέσω τίποτα για την ευχαρίστηση και την ευεξία που προσφέρει η ποδηλασία.

 

Κοινωνικότητα    

 

Σε  δύσκολους καιρούς η συμπεριφορά μας αλλάζει. Η αγωνία για το αύριο, η ανέχεια ή η οικονομική στενότητα και η κατάθλιψη για την κατάντια μας μάς υποβιβάζουν σε απαθή άτομα που δεν έχουν όρεξη για τίποτα, δεν θέλουν να δουν άνθρωπο. Όμως θα επιτρέψουμε τους φωστήρες που βάλθηκαν να μας σώσουν, να μας κλέψουν και τα πετράδια της ψυχής; Θα μας κάνουν τσιγκούνηδες, όχι στο πορτοφόλι, αλλά στο δόσιμο; Αντιστεκόμαστε! Και αντιγράφουμε τους νεαρότερους που συγκεντρώνονται στα σπίτια για να δουν μια ταινία παρέα, να φάνε κάτι πρόχειρο, να κουβεντιάσουν. Είναι τόσο θλιβερό να χάσουμε φίλους αγαπημένους επειδή δεν έχουμε χρήματα για περίφημα τσιμπούσια. Έχουμε όμως όρεξη και διάθεση να δώσουμε και να λάβουμε τρυφερότητα και χαρά. Δεν είναι δε ντροπή να θυμηθούμε τον ρεφενέ!

Όπως δεν είναι ντροπή να χαρίσουμε είδη που δεν χρησιμοποιούμε πια. Για κείνον που θα τα λάβει και χρήσιμα είναι και «καινούρια».

 

Τα χειροποίητα

 

Αναλογισθήκατε ποτέ πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με τα χεράκια μας; Θα μου απαντήσετε ίσως ότι ούτε χρόνος, ούτε γνώση υπάρχει. Θα απαντήσω ότι με λίγη θέληση και προγραμματισμό όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να πλέξουμε ένα πουλόβερ ή ένα κασκόλ για τον εαυτό μας ή τους δικούς μας, να κάνουμε μαρμελάδες για χορταστικά πρωινά και γλυκά, κι όταν ξεθαρρέψουμε, να κάνουμε σπιτικό ψωμί, χυλοπίτες, τραχανά, σάλτσες και κονσέρβες με φρέσκα λαχανικά για το χειμώνα. Γνωρίζω ένα σωρό νεαρές, εργαζόμενες μαμάδες που ξεκίνησαν ερασιτεχνικά το «σπορ» και τώρα εισπράττουν συγχαρητήρια από την οικογένεια, τους φίλους και … τις μαμάδες τους!  

 

Ο Ιονέσκο* έγραψε ένα καταπληκτικό κείμενο για τη χρησιμότητα του άχρηστου. Σκέφτομαι πόσο καλύτερα θα νιώθαμε κάνοντας πράγματα που δεν έχουν πρακτική εφαρμογή, αποτέλεσμα και απόδοση. Όπως το να μεγαλώνεις ένα φυτό ή ένα οικόσιτο ζώο, να χαζεύεις την ανατολή και τη δύση του ήλιου, τα γαλανά νερά της θάλασσας. Να συναντάς ανθρώπους για την χαρά της συναναστροφής. Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ψυχή και πνεύμα έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από πηγαία χαρά, απόλυτα αναγκαία για το ευ ζην.

Άννα Στεφούλη

*Μεταφράζω το κείμενο του Ιονέσκο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

VOUCHER Green Skills 400 ευρώ: Ξεκινήστε ΑΜΕΣΑ εδω

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 7/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trenotsouf
«Τυφλό» το σύστημα πυρανίχνευσης σε τρεις σταθμούς του Μετρό εδώ και μήνες - Τι καταγγέλλουν σταθμάρχες
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου, Λεωνίδα Γεωργόπουλο, οι ηµεροµηνίες δήλωσης των εν λόγω βλαβών, προκαλούν απογοήτευση
«Τυφλό» το σύστημα πυρανίχνευσης σε τρεις σταθμούς του Μετρό εδώ και μήνες - Τι καταγγέλλουν σταθμάρχες