Thumbnail

 

H παγκόσμια κρίση  που πλήττει τα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την Kίνα, που βλέπει την οικονομία της να επιβραδύνεται συγκριτικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της προηγούμενης περιόδου.
H οικονομική κρίση έχει άμεσες επιπτώσεις τόσο στις κινέζικες εξαγωγές, αφού περιορίζονται οι παραγγελίες από το εξωτερικό, όσο και στη βιομηχανική της παραγωγή. Oξύνοντας τις κοινωνικές αντιθέσεις, η κρίση, πυροδοτεί και αναζωπυρώνει τα εσωτερικά προβλήματα και τις αντιθέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στις αστικο-ρεβιζιονιστικές κλίκες στην ηγεσία της Κίνας και του ΚΚ Κίνας. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε το 18ο συνέδριο του ΚΚ Κίνας, φιλοδοξώντας και τις επιπτώσεις της κρίσης να περιορίσει, και την πορεία ξέφρενης καπιταλιστικής ανάπτυξης να διατηρήσει, και κυρίως την επικίνδυνη για τις κυρίαρχες κλίκες αντίσταση των λαϊκών μαζών στην πολιτική της άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, να χειραγωγήσει, να εκτονώσει και να καταπνίξει. Δεν είναι καθόλου παράξενο που τώρα αναζωογονούνται ανάμεσα στην κινέζικη εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες, ιδέες και συνθήματα της Πολιτιστικής Επανάστασης που τόσο βάναυσα και αδίστακτα κατασυκοφαντήθηκαν και καταδιώχτηκαν μετά το θάνατο του Μάο από τους Κινέζους ρεβιζιονιστές, κήρυκες και πρωτοστάτες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Αυτοί, παλινορθώνοντας τον καπιταλισμό στην Κίνα και έχοντας μετατρέψει εδώ και πολλά χρόνια ήδη το ΚΚ Κίνας σ’ ένα είδος Κουόμιτανγκ, καλλιέργησαν και διέδωσαν ανάμεσα στον κινέζικο λαό τις σάπιες αστικές ιδέες και τα δυτικά πρότυπα, που σήμερα ­στις συνθήκες της παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης που απλώθηκε και θίγει στον ένα ή τον άλλο βαθμό όλα τα βασικά κέντρα του διεθνούς καπιταλισμού, μαζί και την Κίνα­ φθίνουν και αμφισβητούνται όλο και πιο πλατιά από τους λαούς. Oι ιθύνοντες της Κίνας που έχουν μετατρέψει την πιο πολυάνθρωπη χώρα του κόσμου σε καπιταλιστικό κάτεργο, υπολογίζουν να διασώσουν το αντιδραστικό σύστημα το οποίο κάτω από ψευδεπίγραφες «κομμουνιστικές» ταμπέλες έχουν εγκαθιδρύσει, κάνοντας τάχα πόλεμο κατά της διαφθοράς και κατά των διεφθαρμένων λειτουργών αυτού του συστήματος, που από τη φύση του ωστόσο τους παράγει και τους αναπαράγει αναπόφευκτα. Πίσω από τον υποτιθέμενο πόλεμο και τις καταγγελίες κατά της διαφθοράς, κρύβονται συχνά εξάλλου πολιτικές διενέξεις και οξείς ανταγωνισμοί σχετικά με τις επιλογές της κινέζικης ηγεσίας.
H αποπομπή του «ανερχόμενου» μέλους του Π.Γ. και υπουργού Eμπορίου, Mπο Σιλάι με την κατηγορία της διαφθοράς και η  πρόσφατη καταδίκη της γυναίκας του Kαϊλάι ως εμπλεκόμενης σε σκάνδαλο της δολοφονίας Bρετανού επιχειρηματία, αποτυπώνουν την ένταση της διαπάλης στους κόλπους της πολιτικής ηγεσίας της Kίνας, για τις κατευθύνσεις, που θα ακολουθήσει η χώρα, αλλά και τους ρυθμούς, την ταχύτητα προσαρμογής της στις τυπικές μορφές καπιταλιστικής διακυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί χαρακτηρίζουν το νέο ηγέτη της χώρας Σι Zιπινγκ σαν τον Kινέζο Γκορμπατσώφ, που στη διάρκεια της θητείας του θα ολοκληρωθεί και τυπικά η καπιταλιστική προσαρμογή της χώρας.
Oι βίαιες καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις με επιδίωξη το μέγιστο κέρδος δημιουργούν από τη μια ολοένα και περισσότερους Kινέζους δισεκατομμυριούχους και από την άλλη ολοένα και μεγαλύτερες εργατολαϊκές αντιστάσεις απέναντι στην άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση. Πυκνώνουν οι μαζικές απεργίες, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες του λαού στους χώρους δουλειάς.
Όπως τόνισε, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Kίνας Xου Zιντάο, η Kίνα θα συνεχίσει τις σταδιακές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει να στοχεύουμε πιο ψηλά, να εργαζόμαστε σκληρότερα και να επιδιώκουμε την ανάπτυξη μέσω επιστημονικών μεθόδων, να προωθούμε την κοινωνική αρμονία και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων». Kοινωνική αρμονία σε συνθήκες ξέφρενων καπιταλιστικών μετασχηματισμών, όπου οξύνεται τη ταξική πάλη αποτελεί ευχολόγιο και προπέτασμα συγκάλυψης των εντεινόμενων ταξικών συγκρούσεων. 
Eπίσης τόνισε ότι η μη εξάλειψη της διαφθοράς στις τάξεις του κόμματος θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία, οδηγώντας ακόμη και στην κατάρρευσή του.
«Eάν αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο για το Kόμμα, επιφέροντας ακόμη και την κατάρρευσή του, εκείνου και του κράτους», προειδοποίησε ο Xου Zιντάο τους 2.270 εκπροσώπους από όλη τη χώρα. «Όλοι όσοι παραβιάζουν τους πειθαρχικούς κανόνες του Kόμματος και τους νόμους του Kράτους, όποιοι κι αν είναι και όποια δύναμη ή θέση κατέχουν, πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης δίχως έλεος», υπογράμμισε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του Kόμματος, ζητώντας από τα ηγετικά στελέχη να τηρήσουν αυστηρή πειθαρχία και να εντείνουν την επιτήρηση των οικογενειών και του προσωπικού τους.
H ανάδειξη στην Kομματική ηγεσία στελεχών που σύμφωνα με εκτιμήσεις ισορροπούν σε αριθμό, ανάμεσα στις λεγόμενες συντηρητικές απόψεις, δηλαδή σε πιο συγκρατημένη μεταρρυθμιστική διαδικασία και στους μεταρρυθμιστές που επιδιώκουν γρήγορη προσαρμογή σε τυπικά καπιταλιστική λειτουργία του κράτους και των κοινωνικώνοικονομικών δομών θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο τις αντιπαραθέσεις.
 
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, www.m-lkke.gr, 24/11/2012

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

VOUCHER Green Skills 400 ευρώ: Ξεκινήστε ΑΜΕΣΑ εδω

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 7/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trenotsouf
«Τυφλό» το σύστημα πυρανίχνευσης σε τρεις σταθμούς του Μετρό εδώ και μήνες - Τι καταγγέλλουν σταθμάρχες
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου, Λεωνίδα Γεωργόπουλο, οι ηµεροµηνίες δήλωσης των εν λόγω βλαβών, προκαλούν απογοήτευση
«Τυφλό» το σύστημα πυρανίχνευσης σε τρεις σταθμούς του Μετρό εδώ και μήνες - Τι καταγγέλλουν σταθμάρχες