Thumbnail
Σε νέα δοκιμασία μπαίνει η ήδη σκληρά δοκιμαζόμενη οικονομία της Ιταλίας, όπου σοβεί πολιτική κρίση από τη στιγμή που ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Μάριο Μόντι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί νωρίτερα από τη λήξη της θητείας του, σε μία εξέλιξη που απειλεί να επαναφέρει στα ύψη το κόστος δανεισμού της χώρας και μαζί και την ένταση στην περιφερειακή αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, μετά τους τελευταίους μήνες ηρεμίας.

 

Σε νέα δοκιμασία μπαίνει η ήδη σκληρά δοκιμαζόμενη οικονομία της Ιταλίας, όπου σοβεί πολιτική κρίση από τη στιγμή που ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Μάριο Μόντι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί νωρίτερα από τη λήξη της θητείας του, σε μία εξέλιξη που απειλεί να επαναφέρει στα ύψη το κόστος δανεισμού της χώρας και μαζί και την ένταση στην περιφερειακή αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, μετά τους τελευταίους μήνες ηρεμίας.
 
Η αιφνίδια ανακοίνωση του Μάριο Μόντι ότι σκοπεύει να παραιτηθεί αμέσως μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 από το Κοινοβούλιο -κάτι που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους- εγείρει το ενδεχόμενο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών το Φεβρουάριο, αντί για το Μάρτιο που είχε προγραμματιστεί, αρκετές εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας του κ. Μόντι τον Απρίλιο και παράλληλα εντείνει την αβεβαιότητα γύρω από τη διαδοχή του.
 
Η απόφαση αυτή του κ. Μόντι για επίσπευση της όλης διαδικασίας ανακοινώνεται δύο μόλις ημέρες αφότου το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέσυρε την υποστήριξή του στο Κοινοβούλιο απέναντι στην κυβέρνηση τεχνοκρατών και μόλις λίγες ώρες αφότου ο ίδιος ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την πρωθυπουργία για πέμπτη φορά, βασιζόμενος σε μία πλατφόρμα που έρχεται σε αντίθεση με τις μεταρρυθμίσεις του κ. Μόντι.
 
 
«Οι αγορές δεν επιδοκιμάζουν την τελευταία κίνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μία επιστροφή του στην πολιτική ζωή θα ήταν καταστροφή για την πραγματική οικονομία της Ιταλίας», αναφέρει κορυφαίος Ιταλός τραπεζίτης.
Τραπεζικοί και αναλυτές εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενδεχομένως να επωφεληθεί της αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του κ. Μόντι για να επανέλθει στην πολιτική σκηνή. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε ένα διηρημένο Κοινοβούλιο και στη δημιουργία μιας αδύναμης κυβέρνησης συνασπισμού με περιορισμένη ικανότητα προώθησης της αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καταλήγουν οι ίδιοι αναλυτές.
 
Ηδη, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ενισχύθηκε αρκετά την Πέμπτη, όταν άρχισε η πολιτική κρίση, φθάνοντας το 4,63%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου, ενώ αναλυτές βλέπουν το ιταλικό spread, σήμερα, στις 323 μονάδες βάσης, να εκτινάσσεται επιπλέον 80 έως 150 μονάδες βάσης τη Δευτέρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
 
Εάν όμως το spread επιστρέψει στο υψηλό των 553 μονάδων βάσης που είχε αγγίξει πέρυσι, η Ιταλία θα κληθεί να πληρώσει περίπου 45 δισ. ευρώ σε επιπλέον τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους της που φθάνει τα 2 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους.
 
Και μία παρατεταμένη άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων θα πυροδοτούσε νέο γύρο ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους, συμπαρασύροντας και τις ισπανικές αποδόσεις, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
 
Σε χθεσινό του άρθρο, ο διευθυντής της εφημερίδας «Corriere della Sera» αναφέρει ότι ο Μάριο Μόντι ενοχλήθηκε και ξαφνιάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο η Κεντροδεξιά αποφάσισε να αποσύρει τη στήριξή της από την κυβέρνηση, όπως και από τους εχθρικούς τόνους που χρησιμοποίησε στη Βουλή ο γραμματέας του κόμματος του κ. Μπερλουσκόνι «Λαού της Ελευθερίας», Α. Αλφάνο.
 
Ιταλοί αναλυτές ανέφεραν χαρακτηριστικά μία φράση του κ. Μόντι που ενόχλησε την Κεντροδεξιά: «Ο βασιλιάς ήλιος αποφάσισε να απομακρυνθεί λίγο από εμένα», παρομοιάζοντας έμμεσα τον κ. Μπερλουσκόνι με τον Λουδοβίκο τον ΙΔ’, σύμβολο της απόλυτης γαλλικής μοναρχίας.
 
Το κύριο ζητούμενο πάντως είναι να μην υπάρξουν αρνητικές οικονομικές συνέπειες για τη χώρα και ο Μάριο Μόντι θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους εταίρους στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Αλλωστε, από τις Κάννες όπου συμμετείχε σε οικονομικό και πολιτικό φόρουμ, ο κ. Μόντι εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα καταστραφούν όσα καλά κάναμε με στόχο τη στήριξη των δημοσιονομικών μας».
 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποίησε ότι οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία δεν πρέπει να θέσουν εν αμφιβόλω την ατζέντα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Μάριο Μόντι, γιατί ο κίνδυνος χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί.
 
Σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Sole 24 Ore, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να κινδυνεύει από νέα χρηματοπιστωτική κρίση, παρότι έχει βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών τους τελευταίους μήνες.
 
«Οι προσεχείς εκλογές δεν θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως πρόσχημα για να αμφισβητηθεί η αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και η σχετική ηρεμία στις αγορές δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.
 
Ναυτεμπορική

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimio
Φοιτητές chatbot ξεγέλασαν τους εξεταστές σε πανεπιστημιακές εξετάσεις
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει την ακεραιότητα των εκπαιδευτικών αξιολογήσεων. Δεν θα επιστρέψουμε απαραιτήτως πλήρως στις χειρόγραφες εξετάσεις,...
Φοιτητές chatbot ξεγέλασαν τους εξεταστές σε πανεπιστημιακές εξετάσεις
vaseis-201213.jpg
Βάσεις εισαγωγής πολλών ταχυτήτων: Κατηφορίζουν οι Νομικές και τα Πολυτεχνεία ανηφορίζουν οι Ιατρικές
Βάσεις εισαγωγής: Πως κινούνται ανά Επιστημονικό Πεδίο - Πόσα μόρια θα είναι η άνοδος ή η πτώση
Βάσεις εισαγωγής πολλών ταχυτήτων: Κατηφορίζουν οι Νομικές και τα Πολυτεχνεία ανηφορίζουν οι Ιατρικές