Thumbnail
Ξεχάστε τη φούσκα στην αμερικανική αγορά ακινήτων το 2007, λένε οι αναλυτές.

 

Ξεχάστε τη φούσκα στην αμερικανική αγορά ακινήτων το 2007, λένε οι αναλυτές. Ξεχάστε την κατάρρευση της Lehman Brothers τον επόμενο χρόνο, τη χρεωκοπία της Ισλανδίας, την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, τις διασώσεις των τραπεζών, την “συντέλεια των Μάγιας”...
 
Όλα αυτά θα μοιάζουν με ανέκδοτα μπροστά στην οικονομική κατάρρευση που θα γνωρίσει ο κόσμος το 2013 και η οποία δεν θα έχει προηγούμενο στην Ιστορία, προειδοποιούν. Δεν πρόκειται για γραφικές προφητείες ή για μελλοντολογικά σενάρια, αλλά για σοβαρές προβλέψεις που διακινούνται υπόγεια τους τελευταίους μήνες. Αναλυτές οικονομικών προγνωστικών και ερευνητές των τάσεων της αγοράς κάνουν άκρως δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία τον νέο χρόνο.
 
Ένας από αυτούς, ο Αμερικανός Τζέραλντ Τσελέντε, οικονομικός αναλυτής και επιχειρηματικός σύμβουλος, ιδρυτής της εταιρείας Trends Research, ιδιαίτερα δημοφιλής στα τηλεοπτικά πάνελ της Αμερικής -για πολλούς ο κορυφαίος ειδικός στα οικονομικά προγνωστικά-, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, επικαλέστηκε μυστική έκθεση του δρ. Πολ Γκρεγκ Ρόμπερτς, πρώην υφυπουργού Οικονομικών επί κυβερνήσεων Ρέιγκαν, σύμφωνα με τον οποίο, η επόμενη φούσκα που θα σκάσει στην παγκόσμια αγορά θα είναι αυτή των αμερικανικών ομολόγων, δίνοντας τη χαριστική βολή στις παραπαίουσες οικονομίες της Δύσης.
 
“Οι πάντες γνωρίζουν ότι όλο αυτό το παιχνίδι είναι στημένο, έτσι δουλεύει το πράγμα...”, λέει ο Τσελέντε. “Η φούσκα είναι έτοιμη να εκραγεί και να προξενήσει μια οικονομική καταστροφή που θα κάνει την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων του 2007, ακόμα και τη Μεγάλη Ύφεση του '30, να μοιάζουν με διορθωτικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της λειτουργίας των αγορών”.
 
“Όλος ο κόσμος παίρνει κίνηση από αυτά τα κάλπικα, απατηλά ομόλογα. Τα επιτόκιά τους θα αρχίσουν να ανεβαίνουν, κι όταν αυτό συμβεί, η φούσκα θα σκάσει. Δεν μπορείς να διατηρείς τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και να περιμένεις ότι θα συμβεί οτιδήποτε άλλο εκτός από καταστροφή”, λέει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αναλυτής. Για κάποιους, η συγκεκριμένη αποστροφή της συνέντευξής του ήταν μια ευθεία αμφισβήτηση των ισχυρισμών του διοικητή της FED, Μπεν Μπερνάκι, ότι μπορεί να διατηρεί εσαεί σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων.
 
Ο Τσελέντε παραδέχεται, χωρίς όμως και να το συμβουλεύει, ότι αυτή την περίοδο αγοράζει φυσικές ποσότητες πολύτιμων μετάλλων, αν και πιστεύει ότι οι τιμές τους χειραγωγούνται στις αγορές εμπορευμάτων της Ασίας...
 
Ζοφερά σενάρια, "φυγή" στα άκρα...
 
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και τα προγνωστικά της γνωστής επενδυτικής τράπεζας της Δανίας Saxo Bank. Η τράπεζα δημοσίευσε στις 21 Δεκεμβρίου την ανεπίσημη έκθεσή της “Εξωφρενικές Προβλέψεις 2013”, σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας, οι οικονομικές προβλέψεις για το επόμενο έτος είναι, στην καλύτερη περίπτωση, “ζοφερές”...
 
Η έκθεση επισημαίνει δέκα πιθανά σενάρια για το επόμενο έτος με βάση τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Και ενώ τα προβλεπόμενα γεγονότα μπορεί να φαίνονται απίθανα, ο Στιν Γιάκομπσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, προειδοποιεί πως κάποια από αυτά ίσως βρίσκονται πλησιέστερα στην πραγματικότητα απ' ό,τι εκ πρώτης όψης φαίνεται.
 
Ανάμεσα στα “σενάρια καταστροφής” που περιλαμβάνει η έκθεση, είναι η υποβάθμιση του χρέους της Ισπανίας στην κατάσταση junk (σκουπίδια), η πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω απ' τα 50 δολάρια το βαρέλι και η πτώση του δείκτη DAX του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης κατά 33%! Τέτοια γεγονότα θα μπορούσαν ν' αλλάξουν δραματικά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τοπίο και δυνητικά να απειλήσουν το πολιτικό στάτους κβο στη Δύση, επισημαίνει η έκθεση.
 
Η μεγαλύτερη ανησυχία στην αυγή του νέου έτους, σύμφωνα με τον Γιάκομπσεν -και η αιτία της προβλεπόμενης κοινωνικής αναταραχής-, είναι ένας περίεργος συνδυασμός αυτού που ο ίδιος αποκαλεί “ακραίο εφησυχασμό”, απ' τη μια, και “απότομης επιτάχυνσης των κοινωνικών εντάσεων”, απ' την άλλη.
 
Στην έκθεσή της η Saxo Bank υποστηρίζει ότι οι κοινωνίες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση θα κινηθούν όλο και περισσότερο προς τον πολιτικό εξτρεμισμό το 2013, καθώς οι κυρίαρχες “παραδοσιακές” πολιτικές δυνάμεις θα απωλέσουν γρήγορα το ιδεολογικό υπόβαθρό τους.
 
“Η άκρα Δεξιά και η άκρα Αριστερά θα κερδίσουν έδαφος, εμφανιζόμενες ελκυστικές στους απεγνωσμένους και στερούμενους πολιτικής έκφρασης ψηφοφόρους, οι οποίοι έχουν πολύ λίγα να χάσουν ανταποκρινόμενοι στα μηνύματά τους”, γράφει χαρακτηριστικά ο Γιάκομπσεν στον επίλογο της έκθεσης.
 
Αν και πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των εν λόγω προγνωστικών, κάποια από αυτά επαληθεύτηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Το 2011, οι εννέα από τις δέκα προβλέψεις της Saxo Bank έπεσαν έξω, μία όμως αποδείχθηκε σωστή: οι αποδόσεις των αμερικανικών έντοκων γραμματίων 30ετούς διάρκειας μειώθηκαν πράγματι κάτω απ' το 3% μέσα στο 2012.
 
Υποστηρίζοντας τις προβλέψεις τους, οι αναλυτές της έκθεσης επισημαίνουν ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα στον Δυτικό κόσμο κυμαίνονται σήμερα σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ ξανά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
avgi.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα