Thumbnail
Το περιττό λίπος... και οι εκλεκτοί επιστήμονες

 

Ενας Ελληνας γιατρός που ζει και δουλεύει στη Βρετανία συμμετείχε πρόσφατα σε συνέδριο του Τζάνειου Νοσοκομείου για τις εξελίξεις στην Καρδιολογία. Μάλιστα, του ζητήθηκε από τους διοργανωτές του συνεδρίου να δώσει τα «φώτα» του ως διακεκριμένος καρδιολόγος στο εξωτερικό, για το πώς αντιμετωπίζονται στην Αγγλία τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τις προόδους που έχουν σημειώσει, τον τρόπο που οργανώνονται τα νοσοκομεία κ.λπ.

Καταρχήν ο διακεκριμένος επιστήμονας διαπίστωσε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρίση γιατί βλέπει πολλούς «υπέρβαρους». Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν το επιπλέον λίπος και βάρος μαρτυρά καλοζωία ή αν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, καρδιαγγειακά κ.ά., απάντησε: «Βεβαίως! Φαγητό, καλοζωία...». Και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει πολύ λίπος ακόμα για κάψιμο»!

Ας δούμε όμως πώς περιέγραψε τη ζωή των εργαζομένων στην Αγγλία - πάντα δίνοντας τα «φώτα» του στους Ελληνες εργαζόμενους και γιατρούς και επικροτώντας το βρετανικό σύστημα: «Στην Αγγλία αυτό, οι περικοπές, έχουν ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια. Εχουν απολυθεί από γιατρούς, από όλους τους τομείς του Δημοσίου. Ολοι μας δεν ξέρουμε αν σε ένα χρόνο μας πουν να φύγουμε...». Σε άλλη ερώτηση για τον τρόπο ζωής και διατροφής στην Αγγλία - που είναι ο βασικός παράγοντας εμφάνισης τέτοιων νοσημάτων - απάντησε: «Οι πιο παχύσαρκοι είναι από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Στην Αγγλία δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα και δεν έχουν χρόνο να μαγειρέψουν. Δεν έχουν μαμάδες και γιαγιάδες να τους μαγειρεύουν. Μια εργαζόμενη γυναίκα θα πάει στο σπίτι το βράδυ, πού να κάτσει να ετοιμάζει φαγητό, θα πάρει μια έτοιμη τροφή».

Για το εργασιακό άγχος και για στοιχεία που δείχνουν εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά νοσήματα να συνδέονται με μακροχρόνια ανεργία και άστατα ωράρια εργασίας, είπε: «Το άγχος είναι δικαιολογία. Δεν υπάρχει άγχος, μόνο οι παπαρούνες δεν έχουν άγχος...»!

Καταρχήν, είναι ενδιαφέρον το τι άνθρωποι επιλέγονται για να «βοηθήσουν» στο σύστημα οργάνωσης της Υγείας, των νοσοκομείων κ.λπ. Είναι ενδεικτικό για το πού το πάνε. Δεν είναι το «νοικοκύρεμα» ο σκοπός τους, ούτε η βελτίωση των υπηρεσιών. Οσο καλός κι αν είναι ένας επιστήμονας, αν έχει τόσο αντιδραστικές ιδέες, προπαγανδίζοντας υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής σαν κάτι το φυσικό, βλάπτει το λαό αντί να θέτει την επιστήμη του στην υπηρεσία του. Αλήθεια, πώς θα αντιδρούσε ο συγκεκριμένος, και άλλοι με παρόμοιες αντιλήψεις, όταν πέσει ένας ανασφάλιστος, χωρίς χρήματα ασθενής στα χέρια του; Επίσης, οι πληροφορίες που έδωσε είναι πως και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έχουν παρθεί εδώ και χρόνια αντιλαϊκά μέτρα, ενώ οι συνθήκες ζωής και δουλειάς για τους εργαζόμενους κάθε άλλο παρά «παραδεισένιες» είναι...

 

Ριζοσπάστης, 18/1/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καφές μανιταριών
Υπουργείο Παιδείας: Απευθείας ανάθεση 10.620,00€ για ...βουτήματα, καφέδες, χυμούς, νερά για να κερνούν τους επισκέπτες
Στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών Δημοσίων Σχέσεων (συναντήσεων – συσκέψεων)
Υπουργείο Παιδείας: Απευθείας ανάθεση 10.620,00€ για ...βουτήματα, καφέδες, χυμούς, νερά για να κερνούν τους επισκέπτες