Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τους επόμενους 12 – 18 μήνες προβλέπει η Citi.
Διαφοροποιώντας τη στάση της από το σύνολο εκείνων που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία, προβλέπει πολύ βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα, που θα φτάσει το 2014 ακόμα και στο 11,5%.
"Συνεχίζουμε να αναμένουμε πως τελικά η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, πιθανότατα το 2014, και πως πολλές χώρες της ευρω-περιφέρειας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους τους, πιθανότατα από το 2015 και μετά" υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι της Citi με επικεφαλής τον Willem Buiter.
Όπως προσθέτουν, αναμένουν τη Βρετανία και την Πορτογαλία να δουν την πιστοληπτικότητά τους να υποβαθμίζεται κατά μία τουλάχιστον βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης μέσα στα επόμενα 2-3 τρίμηνα, δεδομένων των αυξανόμενων δεικτών του δημόσιου χρέους τους.
Μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένονται αρκετές άλλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και αρκετών κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ακόμα και της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.
Ύφεση όμοια με την περσινή για το '13
Η έκθεση προβλέπεται για τη χώρα μας ύφεση παρόμοια της περσινής για το 2013 (με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 6,5% φέτος έναντι 6,1% το 2012) και μείωση 11,5% του ΑΕΠ για το 2014.
Παράλληλα, ο οίκος προβλέπει ανεργία στο 28,8% φέτος και στο 34,8% το 2014, χρονιά κατά την οποία εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Μάλιστα, εκτιμά πως του χρόνου το χρέος μας θα εκτιναχθεί στο 408,3% του ΑΕΠ λόγω της επιστροφής στη δραχμή.
Ο οίκος εκτιμά ότι η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμη και σημειώνει πως μόνο μια μεγάλη διαγραφή στα δάνεια διάσωσης που έδωσαν οι χώρες της Ευρωζώνης θα καθιστούσε το χρέος της βιώσιμο. "Δεδομένου ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό η Ελλάδα αναμένεται να εγκαταλείψει τελικά το ευρώ, πιθανώς το 2014", καταλήγει η έκθεση.
Με αυτά τα δεδομένα και με βάση τους υπολογισμούς της Citi για το 2015-2017, εκτιμάται πως η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα παραμείνουν με αξιολόγηση κάτω του επενδυτικού βαθμού τα επόμενα χρόνια, και η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία θα πέσουν στην κατηγορία του μη-επενδυτικού βαθμού (η Ιρλανδία αξιολογείται έτσι μόνο από την Moody's και όχι από την S&P), και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μία περίοδο "selective default" λόγω της αναδιάρθρωσης χρέους στην οποία αναγκαστικά θα προχωρήσουν οι χώρες.
news247.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη