Thumbnail
Κοινοποιήσεις προστίμων ακόμη και μέσω… email περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Ιούνιο 

 

Κοινοποιήσεις προστίμων ακόμη και μέσω… email περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Ιούνιο 

Του Θανάση Τσίρου

Μηνιαία υποβολή δήλωσης ΦΠΑ απ’ όλους αλλά και εξαίρεση των μικροεπαγγελματιών από την υποχρέωση είσπραξης και καταβολής ΦΠΑ, επανεξέταση όλων των προστίμων, κοινοποιήσεις προστίμων ακόμη και μέσω… email, καθιέρωση συστήματος «συγκέντρωσης πληροφοριών» από το υπουργείο Οικονομικών, προσαύξηση των οφειλών με συγκεκριμένο επιτόκιο, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από οφειλέτες με διαδικασίες-εξπρές, καθώς και διατάξεις που θα επιτρέπουν τη «φορολογική αμνηστία».

 

Αυτές είναι ορισμένες από τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τις οποίες θα υλοποιήσει με το νέο νομοσχέδιο περί «φορολογικών διαδικασιών», που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα προς το τέλος Μαΐου προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Ιούνιο. Ηδη, η επιτροπή που έχει συσταθεί στην Καραγιώργη Σερβίας έχει έτοιμα τα «περιεχόμενα» ακόμη ενός φορολογικού νόμου, η ψήφιση του οποίου αποτελεί για άλλη μία φορά «προαπαιτούμενο». Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο περί «φορολογικών διαδικασιών» -το ένα από τα δύο φορολογικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, καθώς θα υπάρξει και νέος «Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος»- η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα υλοποιήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση που δεν έκανε τον χειμώνα, όταν και περιορίστηκε για μία ακόμη φορά στην αλλαγή (για τους περισσότερους προς τα πάνω) των φορολογικών συντελεστών. Η επίλυση χρόνιων προβλημάτων του φορολογικού συστήματος αναβλήθηκε για αργότερα.

  1. Εξακολουθούν να επιβάλλονται πρόστιμα… δισεκατομμυρίων ευρώ για φορολογικές παραβάσεις, τα οποία φυσικά δεν εισπράττονται ποτέ (π.χ., Acropolis ΑΧΕΠΕΥ).
  2. Παραμένει «θολό τοπίο» το ευαίσθητο θέμα του απορρήτου (τραπεζικού, επαγγελματικού κ.λπ.) έναντι των φορολογικών αρχών, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να διαρκούν μήνες ολόκληρους και τελικώς να μην αποδίδουν τίποτα.
  3. Το «ποινολόγιο» της εφορίας υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει αλλάξει από το φθινόπωρο, καθώς προβλέπει ποινές για… ψύλλου πήδημα, με αποτέλεσμα να ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της συνδιαλλαγής ανάμεσα στον ελεγκτή και στον ελεγχόμενο.

Δηλώσεις ανά μήνα

 Τι αλλάζει στον ΦΠΑ

 Πριν προλάβουν να εφαρμοστούν οι αλλαγές στον τρόπο πληρωμής του ΦΠΑ (σ.σ.: στον πολυνόμο ψηφίστηκε διάταξη που επιβάλλει την πληρωμή του φόρου σε δύο δόσεις αντί για τρεις, με προσαύξηση της 2ης δόσης κατά 2%), προγραμματίζονται νέες. Υπό το βάρος των επιταγών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και των κακών επιδόσεων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (σ.σ.: ο ένας στους τέσσερις δεν υποβάλλει καθόλου δήλωση ΦΠΑ) μελετώνται:

  • Η υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ ανά μήνα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντί ανά τρίμηνο που ισχύει σήμερα. Υιοθέτηση αυτής της πρότασης συνεπάγεται ταχύτερη είσπραξη του φόρου από την πλευρά του κράτους αλλά και περαιτέρω «στραγγαλισμό» των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, οι οποίοι πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να οφείλουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει.
  • Προτείνεται η ανάπτυξη ειδικού «μητρώου ΦΠΑ», στο οποίο θα εγγράφονται οι επιτηδευματίες είτε προαιρετικά είτε εφόσον τα έσοδά τους κατά το προηγούμενο 12μηνο υπερβαίνουν ένα όριο συναλλαγών που θα αποφασιστεί (π.χ., σε πολλές χώρες ισχύει το όριο των 10.000 ευρώ και αυτό προτείνει και το ΔΝΤ να ισχύσει για την Ελλάδα). Υποχρεωμένοι να πληρώνουν ΦΠΑ θα είναι μόνο οι εγγεγραμμένοι σε αυτό το μητρώο. Οποιοι εντάσσονται στο μητρώο θα μπορούν να διαγραφούν εκ νέου, αρκεί ο τζίρος τους να έχει υποχωρήσει κάτω από τα όρια που θα αποφασιστούν και, φυσικά, να έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ., δύο χρόνια). Σκοπός του μέτρου είναι να περιοριστεί ο αριθμός των δηλώσεων ΦΠΑ, και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να εστιάσει την προσοχή του στις περιπτώσεις που υπάρχει πραγματικό εισπρακτικό ενδιαφέρον.

 ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

«Συλλογή πληροφοριών» και φορολογικοί έλεγχοι

Στόχος είναι να ξεκαθαριστούν τα δικαιώματα του Δημοσίου όσον αφορά στο ζήτημα της συλλογής ευαίσθητων πληροφοριών των φορολογουμένων. Οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να απαιτούν την προσκόμιση συγκεκριμένων πληροφοριών από τον φορολογούμενο, ο οποίος με τη σειρά του θα οφείλει να ανταποκριθεί μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες που θα τεθούν. Αντίστοιχη υποχρέωση ανταπόκρισης θα ισχύει και για τους τρίτους: συμβολαιογράφους, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εργοδότες, το χρηματιστήριο κ.λπ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανταπόκριση των φορέων εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων. Κι αυτό διότι σήμερα ο ελεγκτικός μηχανισμός (π.χ., ΣΔΟΕ) ζητάει το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και οι τράπεζες ανταποκρίνονται ύστερα από έξι μήνες ή και περισσότερο, επικαλούμενες φόρτο εργασίας.

Πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει την αυστηρότερη μεταχείριση των φορολογουμένων που θα συλλαμβάνονται ύστερα από έλεγχο να υποπίπτουν σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις. Προτείνεται η κατάργηση των διαδικασιών συμβιβασμού που προβλέπει η νομοθεσία αλλά και της μείωσης των προσαυξήσεων (σ.σ.: αυτή η πρακτική ήδη νομοθετήθηκε με τον πολυνόμο για τις δηλώσεις του ΦΠΑ και αναμένεται να γενικευτεί). Οι εταιρείες θα ελέγχονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων «κινδύνου», η ανάθεση των ελέγχων θα γίνεται κεντρικά και όχι από τις εφορίες, ενώ θα θεσπιστεί διαδικασία επανελέγχου με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Ερχονται και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων

Θα επανεξεταστεί η διαδικασία των κατασχέσεων αλλά και των πλειστηριασμών οφειλετών του Δημοσίου.

Ολόκληρο κεφάλαιο του νέου νομοσχεδίου αναμένεται να αφιερωθεί στο ζήτημα των μεθόδων που θα υιοθετεί το Δημόσιο για τη είσπραξη των εσόδων. Επανεξετάζεται το πλαίσιο δέσμευσης της περιουσίας των οφειλετών, η διαδικασία των κατασχέσεων αλλά και των πλειστηριασμών. Στόχος οι διαδικασίες να αυτοματοποιηθούν και να επιταχυνθούν. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ετοιμάσει τον μηχανισμό προκειμένου να πιέσει τους οφειλέτες που δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας», όπως ονομάστηκε, αλλά και αυτούς που θα υπαχθούν, αλλά δεν θα φανούν συνεπείς στους όρους της. Με το κεφάλαιο «κατασχέσεις» ανοίγουν κρίσιμα ζητήματα, όπως το αν το Δημόσιο θα μπορεί να υποθηκεύει κατά προτεραιότητα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του, οι διαδικασίες παράδοσης της περιουσίας από τον οφειλέτη σε περίπτωση κατάσχεσης κ.λπ.

Πάγιο πρόστιμο που θα πολλαπλασιάζεται

 Το πάγιο πρόστιμο θα επιβάλλεται σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται οι επιδόσεις να γίνονται προς τους φορολογουμένους ακόμη και δια της ηλεκτρονικής οδού. Αναμένεται μείωση προστίμων για τις τυπικές παραβάσεις αλλά και η θέσπιση ενός πάγιου προστίμου (π.χ., 100 ευρώ), το οποίο θα επιβάλλεται σε περιπτώσεις όπως η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, η μη σωστή τήρηση των βιβλίων κ.λπ. Το πάγιο πρόστιμο θα πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των παραβάσεων και θα βεβαιώνεται στον παραβάτη, ώστε να μην ισχύει το σημερινό καθεστώς της προσαρμογής του προστίμου στο ένα τρίτο με απόφαση του εφόρου. Οι προσαυξήσεις θα υπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό, π.χ., το 8,75% που θεσπίστηκε και με την πρόσφατη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ανεξάρτητα από το είδος της οφειλής (σ.σ.: σήμερα ισχύει διαφορετικό ποσοστό ανάλογα με το αν η οφειλή προέρχεται από εισόδημα, ΦΠΑ κ.λπ). Φορολογική «αμνηστία» θα δίδεται σε περιπτώσεις διαδικαστικών παραβάσεων αλλά και για λόγους ανωτέρας βίας.

6meres.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα