Thumbnail
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου πλησιάζει

Συντάκτης: Σπύρος Τσάμης

Η Γαλλία οπλίζεται. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου πλησιάζει! Τις τελευταίες ημέρες Ελληνες ταξιδιώτες και όχι μόνο βεβαιώνουν ότι ο φόβος δραστηριοποίησης τρομοκρατών από τις 10 Ιουνίου, ημέρα έναρξης, ήδη, με επιχείρημα την πρόληψη, οδηγεί τις αρχές σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

Αναπόφευκτα και η πτώση του αεροπλάνου των Αιγυπτιακών Αερογραμμών με αναχώρηση από το Παρίσι και η αρχική δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Ολάντ («δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο για την αιτία πτώσης του!») πολλαπλασιάζουν τα απειλητικά σύννεφα πάνω από την κορυφαία ποδοσφαιρική συνύπαρξη της ηπείρου μας...

«Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα γίνεται τις ημέρες διεξαγωγής των παιχνιδιών. Ειδικότερα οι Γάλλοι, γενικότερα οι Ευρωπαίοι, ονειρεύονται διοργάνωση απαλλαγμένη από φόβο, αλλά δεν είναι εύκολο» σχολίασε τηλεπαρουσιαστής της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του ΑΒC στις ΗΠΑ.

Ακολούθησε το ειρωνικό σχόλιο που «άναψε» φωτιές, κυρίως στους Ευρωπαίους τηλεθεατές της ίδιας εκπομπής. 

Δανείστηκε, λοιπόν, αποσπάσματα από το έργο του Αμερικανού συγγραφέα ιστοριών τρόμου Αλαν Εντγκαρ Πόε (1809-1849) ώστε να σχολιάσει την «αγωνία των Ευρωπαίων για την καλοκαιρινή γιορτή τους»:

«Τα όνειρα είναι οράματα πολυάσχολης διάνοιας» και στη συνέχεια «αν οι Ευρωπαίοι μπορούν να ελπίζουν ότι όλα θα πάνε καλά είναι επειδή, όπως επίσης έγραψε ο Πόε, "αυτοί που ονειρεύονται την ημέρα αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα που διαφεύγουν απ’ όσους ονειρεύονται τη νύχτα!"».

H «Εφ.Συν.», λοιπόν, αποφάσισε να... πάρει πίσω το αίμα της Ευρώπης-στόχου της ειρωνείας απ’ τα... αμερικανάκια.

Ως γνωστόν, η λέξη «αμερικανάκια» δεν είναι καθορισμός εθνικότητας αλλά σαρκαστική αναφορά σε στάση ζωής χωρίς περιεχόμενο!

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να «παίξουμε» με άλλα... αποφθέγματα-σχόλια της ίδιας πραγματικότητας.

Ειδικά για τη Γαλλία, γενικά για την Ευρώπη, που απειλούνται με αιματοκύλισμα από εκπροσώπους τριτοκοσμικών φυλών και όχι μόνο εντός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ναι, μπορούμε να πούμε ότι, εκτός των άλλων, η Ευρώπη θερίζει ό,τι έσπειρε!

Ευρώπη, κακομαθημένη γενέτειρα πολιτισμού! Αιώνες τώρα απομύζησε Αραβες, Αφρικανούς και όχι μόνο.

«Η μοίρα των ανθρώπων είναι ο χαρακτήρας τους» έγραψε ο Γερμανός ποιητής-δραματουργός Βόλφγκανγκ Γκέτε (1749-1832).

Ευθέως βέβαια στον Πόε που μνημόνευσαν με σαρκασμό οι Αμερικανοί «απαντά» άλλος... εκπρόσωπος εθνικής ομάδας-παρούσας σ’ αυτή τη διοργάνωση...

Ο Ιταλός φιλόσοφος Σενέκας (4-65 μ.Χ.): «Ας ζήσουμε αφού πρέπει να πεθάνουμε» έγραψε.

Μην τρομάζετε! Μεταφράζεται και «ας παίξουμε, ας χαρούμε την μπάλα αυτό το καλοκαίρι, παρότι ξέρουμε πως ίσως κινδυνεύσουμε».

Ακόμη πιο... πειστική απάντηση για την απόφαση όσων θα κάνουν το ταξίδι-τρέλα στη Γαλλία ενώ ξέρουν πως αιωρείται η τρομοκρατική απειλή δίνει και δικός τους, Αμερικανός συγγραφέας.

Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι (1920-1994), όταν είπε και έγραψε: «Μερικοί άνθρωποι δεν κάνουν ποτέ τρέλες. Τι τρομακτική πρέπει να είναι η ζωή που ζουν».

Συνηγορεί και ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί (1913-1960), με λέξεις που μοιάζουν και... προτροπή προς την Εθνική Γαλλίας!

Ψάχνει, βλέπετε, εναγωνίως τον καλό εαυτό της για το ραντεβού του καλοκαιριού: «Να ζεις μέχρι δακρύων».

Το ποδόσφαιρο καλείται, λοιπόν, να γιορτάσει υπό το κράτος του υπαρκτού φόβου και... αρκετά με τις απαντήσεις που δώσαμε στον ενοχλητικό σαρκασμό των Αμερικανών.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, λόγια Ευρωπαίων ειδικά για το ποδόσφαιρο.

Ωστε να... ενισχύσουμε και το φρόνημα μας ενόψει της διοργάνωσης-αυτοσκοπού των ποδοσφαιρικών οικογενειών της ηπείρου μας.

Πώς το είχε πει ο Μπιλ Σάνκλι (1913-1981), «πατέρας» της -μεγάλης στα χρόνια του ‘70 και του ‘80- Λίβερπουλ;

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι θέμα ζωής και θανάτου. Είναι κάτι απείρως πιο σοβαρό».

Μετά τις λέξεις του Σάνκλι, στριφογυρίζουν στο μυαλό όσες ανήκουν και πάλι στον Αλμπέρ Καμί: «Στο ποδόσφαιρο οφείλω όσα γνωρίζω για την ηθική».

Η ηθική της μπάλας; Μα, «η μπάλα είναι πόρνη!» όπως είχε δηλώσει ο Ιβιτσα Οσιμ την εποχή που τιμούσε τον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Δεν ξέρουμε αν τον είχε ακούσει ο Ερίκ Καντονά πριν δηλώσει «η μπάλα είναι σαν τη γυναίκα! Της αρέσει να τη χαϊδεύουν».

Αλλά γιατί άραγε να αγωνιούμε για το σωστό ή το λάθος στο ποδόσφαιρο;

Ο εμβληματικός Γιόχαν Κρόιφ, που «έφυγε» και ράγισε η καρδιά μας, είχε πει «στο ποδόσφαιρο, η διαφορά του σωστού με το λάθος δεν είναι πάνω από... πέντε μέτρα».

Αυτό ισχύει, βέβαια, μόνο για ποδοσφαιρικές διάνοιες όπως η δική του, συστατική ουσία του ερωτικού Αγιαξ στα χρόνια του ‘70.

Της ομάδας που «θύμισε», όπως σημειώνει ο Μανώλης Αναγνωστάκης σ’ εκείνο το συμβολικό άρθρο του για τον Αγιαξ, «την έμπνευση, τη γοητεία του απροόπτου, τον αυθορμητισμό που γίνεται σοφία και τη σοφία που φαντάζει σαν αυθορμητισμός, το ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι το πιο μοντέρνο χορογραφικό έργο τέχνης...».

Επιχειρεί να μας προσγειώσει -και δυστυχώς δεν έχεις επιχειρήματα ώστε να τον αντικρούσεις- ο Γκάρι Λίνεκερ.

Αν του ζητήσουμε εκτίμηση για τη νικήτρια εθνική ομάδα του καλοκαιριού, ο Αγγλος μας βάζει όλους στη θέση μας.

Εγινε διάσημος τόσο για την παρουσία του στην επίθεση της Εθνικής Αγγλίας όσο και για τον... ορισμό του ποδοσφαίρου:

«Ποδόσφαρο είναι το παιχνίδι που παίζουν 22 παίκτες για ενενήντα λεπτά και στο τέλος νικούν πάντα οι Γερμανοί».

Ισως μπορούμε να αντιτείνουμε στον Αγγλο τα λόγια του Καμερουνέζου Ροζέ Μιλά, που ηχούν σαν... καημός: «Μόνο στο ποδόσφαιρο τα μικρά κράτη μπορούν να νικήσουν τα μεγάλα».

Η ποδοσφαιρική μπάλα, το ξέρουμε όλοι από παιδιά, είναι γεννήτρια ελευθερίας, είτε την προστάζεις στο γήπεδο είτε αντικρίζεις άλλους να κάνουν το ίδιο.

Καταλάβατε εσείς από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού;

Αφήστε μας να χαρούμε το -ειρηνικό ελπίζουμε- Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του καλοκαιριού και συνεχίστε να λατρεύετε το... μπέιζμπολ!

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια