Thumbnail
Δεν υπογράφει το εμπάργκο στο ελφαντόδοντο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Αφρικανικός Συνασπισμός Ελεφάντων (AEC), ένωση 29 αφρικανικών κρατών, για το μέλλον των ελεφάντων, καθώς το 2017 λήγει το υφιστάμενο παγκόσμιο εμπάργκο στις πωλήσεις ελεφαντόδοντου.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε στις αρχές του μήνα ένα επίσημο έγγραφο, στο οποίο δηλώνεται η αντίθεσή της στην προτεινόμενη παγκόσμια απαγόρευση του εμπορίου ελεφαντοστού, προτιμώντας να επιτραπεί στα κράτη να διαχειρίζονται ξεχωριστά τους πληθυσμούς ελεφάντων τους. 

Όμως, λόγω του πολύπλοκου διεθνούς δικτύου διακίνησης ελεφαντόδοντου, οι ιθύνοντες άγριας ζωής υποστηρίζουν ότι οι πληθυσμοί ελεφάντων θα υποφέρουν αν δεν υπάρχει μιας συνολική, ενιαία απαγόρευση.

Ο Αφρικανικός Συνασπισμός Ελεφάντων προβλέπει, σύμφωνα με την τωρινή κατάσταση, ότι θα υπάρξει μαζική εξαφάνιση του είδους των ελεφάντων τα επόμενα 25 χρόνια, λόγω της απουσίας μίας ισχυρής παγκόσμιας προστασίας απέναντι στους λαθροκυνηγούς ελεφαντόδοντου. Ο συνασπισμός ζητά να χαρακτηριστούν παράνομες όλες οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές ελεφαντοστού. 

Η ψηφοφορία θα λάβει χώρα στο Συνέδριο για το Διεθνές Εμπόριο Ειδών (CITES) στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Σεπτέμβριο. Αν η Ε.Έ ψηφίσει κατά αυτής της πρότασης, θέτει σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ελέφαντες, σύμφωνα με το συνασπισμό.

Παρά το εμπάργκο, οι ελέφαντες εξακολουθούν να βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο στην αφρικανική ήπειρο. Γύρω στους 20.000 ελέφαντες σκοτώθηκαν από λαθροκυνηγούς μόνο το 2014, με την Τανζανία και τη Μοζαμβίκη να χάνουν περισσότερο από το 50% του πληθυσμού ελεφάντων τους μεταξύ 2009 και 2015. Ανάλογη μείωση έχει υποστεί και ο πληθυσμός ελεφάντων στην Ανατολική και Κεντρική Αφρική.

Η Κομισιόν παράλληλα, αρνείται να χαρακτηρίσει ως "απειλούμενους" τους πληθυσμούς ελεφάντων σε Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Νότια Αφρική και Ζιμπάμπουε, γεγονός που θα απαγόρευε το εμπόριο σε όλη την ήπειρο, καθώς ο αριθμός των ζώων σημείωσε μικρή άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται πως η Ε.Ε αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα νόμιμου ελεφαντοστού στον κόσμο, ενώ αποτελεί και πλειοψηφία στο συνέδριο CITES, με 28 έδρες, επομένως η θέση της είναι ζωτικής σημασίας για την έκβαση της προτεινόμενης παγκόσμιας απαγόρευσης.

Πάντως, η Γαλλία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σταματήσει να εκδίδουν άδειες εξαγωγής ελεφαντοστού εντός των εθνικών συνόρων τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lipos_0.jpg
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
Για όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν «με ασφάλεια», αυτές είναι ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην καύση του λίπους της κοιλιάς
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
egkefalos.jpg
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς...
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
texniti_noimosini
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι

Σε τρία χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται καθόλου για μεταφράσεις, εκτίμησε ο Vasco Pedro, CEO της Unbabel,...

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι