Thumbnail
Τα τελευταία 43 χρόνια συνολικά έχουν συμβεί 16 ατυχήματα με διαρροές πετρελαίου, είτε σε εξέδρες εξόρυξης είτε ατυχήματα σε δεξαμενόπλοια.

Χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού πριν από 7 χρόνια.

Κόλπος του Μεξικού (2010)

Η αιτία που δημιούργησε την πετρελαιοκηλίδα  ήταν η δυσλειτουργία της πετρελαιοπηγής Μακόντο με αποτέλεσμα την έκρηξη ενός φρεατίου, σε γεώτρηση που πραγματοποιούνταν κοντά στις ακτές της Λουιζιάνα.

Τον Απρίλιο του 2010, η εξέδρα εξόρυξης εκρήγνυται εκτοξεύοντας μια φλεγόμενη «μπάλα». Επάνω στην εξέδρα εργάζονταν 126 άτομα. 94 άτομα σώθηκαν μέσω των εξωλέμβιων, και των διασωστικών ελικοπτέρων, και 17 απο αυτούς είχαν τραυματιστεί.

Οι 11 αγνοούμενοι, θεωρήθηκαν νεκροί μετά από τρεις μέρες αναζήτησης από την Λιμενική αρχή που πραγματοποιούσε τις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Οι μέτοχοι του έργου ήταν η BP ,η Anadarko και η MOEX Offshore. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση  τότε ανέφερε πως το πετρέλαιο που διαρρήθηκε ήταν 4.9 εκατομμύρια βαρέλια. Η διαρροή πετρελαίου καθορίστηκε ως από μια τις πιο καταστροφικές παγκοσμίως, ενώ η έκταση της πετρελαιοκηλίδας έφτασε μέχρι και τα 176,100 χλμ, είχε δηλαδή το μέγεθος της πολιτείας Οκλαχόμα…

Η πετρελαιοκηλίδα έμεινε στην περιοχή για 87 ημέρες.

Πόλεμος του Κόλπου (1991)

Μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή σημειώθηκε  τον Ιανουάριο του 1991 στον Πόλεμο του Κόλπου. Τότε το Ιράκ ελευθέρωσε, σκόπιμα, 520 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου , για να εμποδίσει με αυτόν τον τρόπο την εισβολή των στρατευμάτων που ήταν υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ στην χώρα.

Οι Ιρακινοί άνοιξαν τις βαλβίδες των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων αλλά και των δεκάδων τάνκερ με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι πετρελαίου να χυθούν στην θάλασσα.

Κόλπος του Μεξικού (1979)

Τρίτη κατά σειρά, μεγάλη ρύπανση, είναι και πάλι στον κόλπο του Μεξικού και είχε γίνει στις 3 Ιουνίου του 1979 μετά από έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου.

Τότε η έκρηξη προκάλεσε μια τεράστια διαρροή πετρελαίου, που διήρκησε 10 ολόκληρους μήνες, οπού κατά το διάστημα αυτό διέρρευσαν στη θάλασσα πάνω από 140 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου, που δημιούργησαν μία πελώρια πετρελαιοκηλίδα μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων στα ανοιχτά των ακτών των ΗΠΑ.

Τότε ως υπεύθυνες για την έκρηξη στην πλατφόρμα, θεωρήθηκαν  οι βαλβίδες ασφαλείας.

Τρινιντάντ (1979)

Στις 19 Ιουλίου του 1979, ανοικτά του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, κατά τη διάρκεια μιας τροπικής καταιγίδας, το ελληνικό πετρελαιοφόρο «Atlantic Empress» συγκρούεται με το τάνκερ «Aegean Captain» και πάνω από 90 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου διαρρέουν στη θάλασσα.

Παρότι η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση δεν έφτασε ποτέ στην ακτή, το συγκεκριμένο περιστατικό θεωρείται από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που έχουν συμβεί στη θάλασσα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών η επόμενη μισθοδοσία
Εκπαιδευτικοί: Η μισθοδοσία σε μόνιμους και αναπληρωτές μέσα στον Απρίλιο
Εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών η επόμενη μισθοδοσία
22_12_17disprosita.jpeg
Οι νέοι καθαροί μισθοί των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε προβληματικές - παραμεθόριες περιοχές
Αυξήσεις και νέα δεδομένα στους μισθούς για όσους υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές
Οι νέοι καθαροί μισθοί των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε προβληματικές - παραμεθόριες περιοχές