Thumbnail
Δανία

Tο νησί Læsø, βρίσκεται κοντά στις ακτές της Δανίας και αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι τα σπίτια με στέγες φτιαγμένες από φύκια. Οι στέγες έχουν πάχος ένα μέτρο και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές. Ορισμένες, μάλιστα, έχουν ηλικία που ξεπερνάει τα 300 χρόνια. Η κατασκευή των στεγών από φύκια είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν συναντάται σε άλλη περιοχή του πλανήτη.

Η πρακτική οικοδόμησης της στέγης με φύκια -στην ουσία πρόκειται για ένα είδος φυκιού που ονομάζεται eelgrass- έχει μακραίωνη ιστορία, από τότε που η βιομηχανία αλατιού άκμαζε στην περιοχή.

Το έδαφος αλλά και τα υπόγεια νερά του νησιού αποτελούνταν από 15% αλάτι. Οι κάτοικοι για να εξισορροπήσουν την κατάσταση κατέφυγαν στην κατασκευή καμινιών για την διύλιση του αλατιού από το έδαφος. Για τη λειτουργία των καμινιών απαιτούνταν σε καθημερινή βάση μεγάλες ποσότητες ξύλου. Σε συνδυασμό με τις περιορισμένες δασικές εκτάσεις και τα λιγοστά δέντρα που διέθετε το νησί δεν άργησε να φτάσει η μέρα που οι κάτοικοι έκοψαν και το τελευταίο δέντρο!

Αυτό σήμαινε και το τέλος της λειτουργίας των κλιβάνων. Η έλλειψη δέντρων δεν συγκρατούσε τους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα το νησί να θαφτεί στην άμμο. Τα μόνα φυτά που δεν δυσκολεύονταν να επιβιώσουν υπό αυτές τις συνθήκες ήταν το συγκεκριμένο είδος φυκιού. Οπότε οι ντόπιοι άρχισαν να πειραματίζονται και να το χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη στις στέγες τους.

Το eelgrass αναπτύσσεται στις θάλασσες του νησιού και αποτελείται από μακριά, πράσινα φύλλα που θυμίζουν κορδέλες πλάτους ενός μέτρου και μήκους έως και 2 μέτρων. Οι κάτοικοι τα μαζεύουν από την παραλία και μόλις στεγνώσουν, τους δίνουν το επιθυμητό σχήμα δένοντάς τα σφιχτά με χοντρά σχοινιά. Για τη δημιουργία ενός τετραγωνικού μέτρου στέγης απαιτούνται περίπου 300 κιλά φύκια.

Επειδή τα φύκια είναι εμποτισμένα με αλάτι, η οροφή δεν φθείρεται εύκολα, γεγονός που της επιτρέπει να «ζήσει» ακόμα και για εκατοντάδες χρόνια. Παρέχουν παράλληλα και την απαιτούμενη προστασία από τις καιρικές συνθήκες καθώς η σύνθεσή τους είναι τόσο συμπαγής που τις κάνει αδιάβροχες.

Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχαν 250 σπίτια και αγροκτήματα που είχαν στέγες κατασκευασμένες από φύκια, αλλά σήμερα διασώζονται μόνο 20 από αυτά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vroxi.jpg
Καιρός: Τι ώρα σήμερα θα ανοίξουν οι ουρανοί στην Αττική - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει περισσότερο
Έκτακτη Μεταβολή του Καιρού στην Αττική: Έρχονται Ισχυρές Βροχές και Καταιγίδες
Καιρός: Τι ώρα σήμερα θα ανοίξουν οι ουρανοί στην Αττική - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει περισσότερο
γαζα
Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα –Τουλάχιστον 13 νεκροί σε πρωινές επιθέσεις, ανάμεσά τους παιδιά που κάηκαν ζωντανά
Επιθέσεις και στη Δυτική Όχθη από Ισραηλινούς εποίκους
Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα –Τουλάχιστον 13 νεκροί σε πρωινές επιθέσεις, ανάμεσά τους παιδιά που κάηκαν ζωντανά
νοσοκομείο
Βόλος: Πατέρας και γιος δέχτηκαν επίθεση με αλυσοπρίονο και λοστό από συγχωριανό τους
Ο 56χρονος υπέστη κάταγμα στην κνήμη και σοβαρό τραύμα στο χέρι, ενώ ο γιος του φέρει ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι από χτύπημα με λοστό
Βόλος: Πατέρας και γιος δέχτηκαν επίθεση με αλυσοπρίονο και λοστό από συγχωριανό τους