Thumbnail
Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες της πολυετούς σύρραξης στον πληθυσμό και την οικονομία της χώρας

Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες, καταστροφές υποδομών και συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μεταξύ άλλων οι τραγικές συνέπειες της κρίσης στη Συρία, η οποία συνεχίζεται για όγδοη χρονιά. 

Από την έναρξη της σύγκρουσης το 2011, η ανθρωπιστική πρόσβαση δεν σταμάτησε να αποτελεί μείζονα πρόκληση, ενώ κατά τους πρώτους μήνες του 2018, η ανθρωπιστική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στη Συρία επιδεινώθηκε περαιτέρω. Συνολικά, επί του παρόντος 13,1 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία εντός της Συρίας. Από αυτούς, περίπου 5,6 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν οξείες ανάγκες.

Στο μεταξύ, η σύγκρουση στη Συρία συνεχίζει να οδηγεί σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις μετακίνησης στον κόσμο με πάνω από 6,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους εντός της χώρας και πάνω από 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η επιδείνωση της κατάστασης σε πολλά μέρη της Συρίας καταδεικνύει σαφώς ότι οι συνθήκες δεν συμβάλλουν ακόμη στην εκούσια επιστροφή στη Συρία με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Είναι επομένως απαραίτητο να συνεχιστεί η υποστήριξη των προσφύγων και των ευάλωτων κοινοτήτων στις χώρες υποδοχής, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας των εθνικών και τοπικών Αρχών να ανταποκριθούν.

Μέχρι τις 23 Απριλίου 2018, είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μόνο για το 22,8% (περίπου 800 εκατ. δολ.) των ανθρωπιστικών αναγκών στη Συρία, (όπως αναφέρθηκε από τη Χρηματοπιστωτική Υπηρεσία Παρακολούθησης- FTS, του OCHA, του Γραφείου Παρακολούθησης Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ) ενώ πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων και διακοπή της παροχής βοήθειας ελλείψει της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Την Τετάρτη 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ανθρωπιστική διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή κορυφαίων αξιωματούχων από περισσότερες από 85 χώρες και οργανώσεις. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι διεθνείς δωρητές δεσμεύθηκαν για τη χρηματοδότηση σημαντικών προγραμμάτων αρωγής στη Συρία, συνολικού κόστους περίπου 4,4 δισεκ. δολαρίων, για το 2018. 

Τα κονδύλια που δεσμεύτηκαν για το 2018 και τα πρόσθετα 3,4 δισεκ. δολάρια για το 2019 και μετά, θα εξασφαλίσουν τη συνέχεια των κρίσιμων προσπαθειών βοήθειας- τόσο για τους Σύρους, όσο και για τις κοινότητες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τη διάσκεψη, που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της υποστήριξης για το μέλλον της Συρίας, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος δρόμος προς το μέλλον. «Βλέπουμε αντιπαραθέσεις και πόλεμους πληρεξουσίων που περιλαμβάνουν πολλούς εθνικούς στρατούς, πολλές ένοπλες ομάδες αντιπολίτευσης, πολλές εθνικές και διεθνείς πολιτοφυλακές, τρομοκρατικές ομάδες, ξένους μαχητές από όλο τον κόσμο - όλα αυτά δημιουργούν ένα ζοφερό πανόραμα της Συρίας σήμερα, όπου δεν υπάρχει στρατιωτικηλύση στην κρίση» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «η λύση πρέπει να είναι πολιτική».

Σύμφωνα με την έκθεση του UNOCHA, τα δεδομένα όπως διαμορφώνονταν στις 23 Απριλίου 2018 στη Συρία, έχουν ως εξής:

- 13,1 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

- 2,3 εκατ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές με δύσκολη προσέγγιση και σχεδόν 413.920 άτομα σε πολιορκημένες τοποθεσίες

- 5,6 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και θεωρούνται πρόσφυγες, κυρίως στις γειτονικές χώρες

- 6,6 εκατ. άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι εντός της Συρίας

- 2,9 εκατ. εκτοπίσεις συνέβησαν το 2017

- 840.000 εκτοπισθέντες (και ορισμένοι πρόσφυγες) επέστρεψαν αυθόρμητα στις περιοχές προέλευσής τους το 2017

- 192 περιστατικά ασφάλειας που επηρεάζουν τις εγκαταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων 73 επιθέσεων σε εγκαταστάσεις υγείας συνέβησαν το 2017, αύξηση κατά 42% από το 2016

- 6,3 εκατ. άτομα βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας και άλλα 4 εκατ. αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της επισιτιστικής ανασφάλειας

- 1 στα 3 σχολεία έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές

- 35% των νοικοκυριών καλύπτουν τις ανάγκες τους σε νερό από μη ασφαλείς πηγές

- 5,3 εκατ. άτομα ζουν σε ανεπαρκή καταφύγια

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες της πολυετούς σύρραξης στον πληθυσμό και την οικονομία της χώρας / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pyrosvestiki 16
Φωτιά στην Αττική: Πάνω από 100 οι κατοικίες που έχουν καεί - Πόσες κρίθηκαν κατεδαφιστέες
Τι έχει εντοπίσει ο μέχρι τώρα επιτόπιος έλεγχος μετά τη μεγάλη φωτιά στην Αττική
Φωτιά στην Αττική: Πάνω από 100 οι κατοικίες που έχουν καεί - Πόσες κρίθηκαν κατεδαφιστέες