Thumbnail
Ινδία

Το ανθρώπινο είδος μάλλον δεν τα έχει καταφέρει πολύ καλά, αν αναλογιστεί κανείς πως μόλις σε 200 χρόνια ισχυρής βιομηχανικής ανάπτυξης έχει καταφέρει να θέσει σε κίνδυνο αρκετά είδη του πλανήτη και, μεσοπρόθεσμα, την ίδια την ζωή στη Γη.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ρύπανση των θαλασσών και των ακτών, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν προκλήσεις ικανές να θέσουν ερωτήματα όχι μόνο για το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού αλλά συνολικά για την ζωή στη Γη.

Ένα από τα είδη που ποικιλοτρόπως έχουν σχεδόν αφανιστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι οι θαλάσσιες χελώνες: Όταν δεν αλιεύονται ως «εύκολη λεία», συχνά χτυπάνε σε διερχόμενες βάρκες, παγιδεύονται σε δίκτυα, τρώνε το πλαστικό και πεθαίνουν από ασφυξία, εκδιώκονται από τις φωλιές τους λόγω οικιστικής-τουριστικής δραστηριότητας κα.

Ήδη από την δεκαετία του '70 έχουν αναγνωριστεί ως είδος υπό εξαφάνιση και έχει θεσπιστεί προστατευτική νοσοκομεία στις περισσότερες μεσογειακές χώρες, στις ΗΠΑ, στο Μεξικού και εσχάτως στην Ασία.

Αλλαγές στον αλιευτικό εξοπλισμό έχουν μειώσει τους θανάτους στα ευάλωτα ζώα, ενώ προσπάθειες έχουν γίνει για την προστασία των τόπων που επιλέγουν για να χτίσουν τις φωλιές που εκκολάπτονται τα νεογνά τους. Η προσπάθεια φαίνεται πως έχει επιφέρει αποτελέσματα και τα τελευταία 15 χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του πληθυσμού τους.

Ένα σπουδαίο παράδειγμα είναι τα μέτρα που ελήφθησαν στην παραλία Βερσοβά της Μουμπάι (Βομβάη). Η παραλία, με την προσπάθεια εθελοντών και τοπικών αρχών καθαρίστικε σχεδόν ολοκληρωτικά από πλαστικά και άλλα σκουπίδια, σε μια διαδικασία που αναγνωρίστηκε ως η μεγαλύτερη επιχείρηση καθαρισμού. Χαρακτηριστικά, αφαιρέθηκαν 5.000 τόνοι πλαστικού σε 85 εβδομάδες και ο επικεφαλής Afroz Shah δήλωσε στον Guardian πως «δάκρυσα όταν τις είδα να περπατούν προς τον ωκεανό»,  μιλώντας για τα πρώτα μωρά που βγήκαν από το κέλυφος και κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα.

Ήταν η πρώτη «γενιά» μετά από 20 χρόνια. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους:

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anergia-elstat.jpg
Εξαήμερη εργασία: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση – Η συντριπτική πλειοψηφία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις
«Εργάνη»: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση για χρήση της 6ήμερης εργασίας
Εξαήμερη εργασία: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση – Η συντριπτική πλειοψηφία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις
doe
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων - Κινήσεων - Συσπειρώσεων Τάσου Γκαραγκάνη  και Βιολέττας Πατέλη για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την...
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
texniti noimisini
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης
Σαρώνει στους νέους εκπαιδευτικούς το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό εκπαιδευτικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Χιλιάδες οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος νέων...
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης