Thumbnail
«Χωρίς νόημα η τεχνητή παρέμβαση στον βιορυθμό»

Το καλοκαίρι μια ώρα μπροστά και το χειμώνα μια ώρα πίσω. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ταλαιπωρούνται από την αλλαγή ώρας. Οι επιστήμονες χαιρετίζουν την πρόθεση της Κομισιόν να καταργήσει την αλλαγή ώρας και μιλούν για «τεχνητή παρέμβαση». Παράλληλα όμως προειδοποιούν για μια μόνιμη ισχύ της θερινής ώρας κάνοντας λόγο για δραματικές επιπτώσεις.

Σε ένα μη αντιπροσωπευτικό διαδικτυακό δημοψήφισμα της Κομισιόν το 84% των 4,6 εκατομμυρίων συμμετεχόντων τάχθηκε κατά της αλλαγής ώρας. Ας σημειωθεί ότι λιγότερο από το 1% των ευρωπαίων πολιτών συμμετείχε στην δημοσκόπηση. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες τάχθηκαν πάντως υπέρ του να παραμείνει μόνιμα η θερινή ώρα.

Ο Τιλ Ρένεμπεργκ από το Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου θεωρεί ότι αν ισχύσει για πάντα η θερινή ώρα τότε αυτό συνδέεται με «τεράστια προβλήματα» προειδοποιώντας μάλιστα για ένα «Cloxit». «Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη, κατάθλιψης, αϋπνίας και δυσκολίες μάθησης που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα γίνουν πιο παχύς, πιο χαζοί και πιο κακοδιάθετοι» συμπληρώνει .

«Χωρίς νόημα η τεχνητή παρέμβαση στον βιορυθμό»

Διαφορετική άποψη έχουν ωστόσο η Γερμανική Εταιρία Ερευνών του Ύπνου (DGSM), η οποία τάσσεται υπέρ μιας ‘κανονικής ώρας‘: «Η χειμερινή ώρα αντιστοιχεί στις ιδανικές συνθήκες που διασφαλίζουν με το απαραίτητο φυσικό φως, τον ρυθμό μεταξύ ύπνου και ξύπνου», λέει ο επικεφαλής της εταιρίας Άλφρεντ Βιάτερ και προσθέτει: «Όταν το χειμώνα είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στο σκοτάδι, αργούμε περισσότερο να ξυπνήσουμε. Έτσι επηρεάζονται αρνητικά η συγκέντρωση και η προσοχή μας με αποτέλεσμα να κάνουμε περισσότερα λάθη στο σχολείο ή στη δουλειά».

Ο ειδικός Ίνγκο Φίτσε από την κλινική Σαριτέ του Βερολίνου θεωρεί ότι «αν η δημοσκόπηση διεξάγονταν το χειμώνα τότε ίσως οι περισσότεροι να ψήφιζαν υπέρ της χειμερινής ώρας». Ο γερμανός επιστήμονας ωστόσο δεν ανησυχεί για τις επιπτώσεις της αλλαγής ώρας: «τα συμπτώματα όπως αϋπνία ή ελαφρά αδιαθεσία είναι «διαχειρίσημα, μιας και δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία». Ο Ίνγκο Φίτσε τάσσεται ωστόσο κατά της αλλαγής ώρας: «Ο βιορυθμός μας έχει προσαρμοστεί στην εναλλαγή μέρας και νύχτας. Η προσπάθεια τεχνητής παρέμβασης δεν έχει νόημα ούτε γίνεται κατανοητή από τον ανθρώπινο οργανισμό».

Πηγή: Dpa via Deutsche Welle

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ellnikia_nisia_greek_islands_mykonos.jpg
Μύκονος: Αυτοψία στο «εστιατόριο της κλοπής» – Εκεί που μία γαρίδα φθάνει να κοστίζει 87 ευρώ
Ο Νικ Κρέιβεν, υποδυόμενος τον απλό τουρίστα, παρήγγειλε δύο μπίρες και ένα πιάτο με θαλασσινά και μετά… ζήτησε τις εξηγήσεις για τον ακριβό...
Μύκονος: Αυτοψία στο «εστιατόριο της κλοπής» – Εκεί που μία γαρίδα φθάνει να κοστίζει 87 ευρώ
Νοσοκομείο Νάξου
Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας υπό το πρίσμα της τουριστικοποίησης: Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νάξου
Ποια δημόσια Υγεία ευαγγελίζονται η σημερινή κυβέρνηση και όσοι χαράσσουν την πολιτικής της στον τομέα αυτό;
Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας υπό το πρίσμα της τουριστικοποίησης: Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νάξου
Όταν τρέχω… δεν τρέχω!
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε
Η ιδέα πίσω από τη βιολογική ηλικία είναι ότι τα κύτταρα και τα όργανά μας έχουν τη δική τους ηλικία η οποία διαφέρει από αυτήν που αναγράφεται στην...
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε