Thumbnail
Γερμανία

Μετά το πρώτο στον κόσμο αυτόνομο τρένο που έπιασε δουλειά στη Γερμανία προ ημερών, άρχισε τα δοκιμαστικά δρομολόγιά του σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας στη γερμανική πόλη του Πότσνταμ και το πρώτο στον κόσμο αυτόνομο τραμ που κινείται χωρίς οδηγό.

Το τραμ Combino, το οποίο διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και έχει κατασκευασθεί από τη γερμανική εταιρεία Siemens, κινείται αρχικά σε μια απόσταση μήκους έξι χιλιομέτρων.

Το τραμ διαθέτει «έξυπνη» τεχνολογία παρόμοια με τα αυτόνομα οχήματα, όπως συστήματα lidar, ραντάρ, αισθητήρες και κάμερες που του επιτρέπουν να «βλέπει» το περιβάλλον και να προσαρμόζεται ανάλογα. Χάρη στους ειδικούς αλγόριθμούς του μπορεί να αντιδράσει σε εμπόδια και κινδύνους που παρουσιάζονται στην πορεία του (π.χ. πεζοί). Πάντως, για καλό και για κακό, προς το παρόν ένας άνθρωπος βρίσκεται στη θέση του οδηγού έτοιμος να επέμβει, αν κάτι δεν πάει καλά.

Οι πρώτες δοκιμές ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της έκθεσης μεταφορών «InnoTrans 2018» στο γειτονικό Βερολίνο. Η εταιρεία ViP, στην οποία ανήκει το τραμ, πραγματοποίησε πειράματα, για να διαπιστωθεί η ικανότητά του να αντιδρά μόνο του σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ άλλων, ένας υπάλληλος της Siemens εμφανίσθηκε ξαφνικά με ένα καροτσάκι μωρού πάνω στη διαδρομή του τραμ και αυτό αμέσως φρέναρε αυτόματα και τέθηκε ξανά σε κίνηση μόλις ο κίνδυνος πέρασε.

Αν και οι έως τώρα δοκιμές έχουν κυλήσει ομαλά, η ViP και η Siemens συνεχίζουν να συνεργάζονται με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης για να βελτιώσουν περαιτέρω τα συστήματα του τραμ, με στόχο αυτό να τεθεί κανονικά σε κυκλοφορία στο Πότσνταμ. Η ιστορική πόλη των 172.000 κατοίκων διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο τραμ, όπως κάθε πρώην πόλη της ανατολικής Γερμανίας που έδινε έμφαση στα δημόσια μέσα μαζικής μετακίνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τροχαίο
Τροχαίο στον Βόλο: Πέθανε ο πατέρας του 31χρονου όταν άκουσε για τον θάνατο του παιδιού του
Η μητέρα του 31χρονου, που πληροφορήθηκε τον θάνατο των δύο νέων, κατέρρευσε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο
Τροχαίο στον Βόλο: Πέθανε ο πατέρας του 31χρονου όταν άκουσε για τον θάνατο του παιδιού του
pierrakakis oosa
Τι συζητούν σήμερα ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Andreas Schleicher (ΟΟΣΑ) για την εκπαίδευση;
Ο κ. Andreas Schleicher έφερε ως παράδειγμα μεταρρύθμισης την παροχή αυτονομίας σε κάθε σχολείο για να επιλέγει το ίδιο τους εκπαιδευτικούς που θα...
Τι συζητούν σήμερα ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Andreas Schleicher (ΟΟΣΑ) για την εκπαίδευση;
ντουντουκα
Λάρισα: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών την Πέμπτη (13/03) στην ΔΙΔΕ για τις συνδικαλιστικές διώξεις
«Η επίδοση “παραπεμπτήριου εγγράφου” μέσω δικαστικού κλητήρα είναι η αρχή μιας θύελλας διώξεων που αναμένεται να ενταθεί άμεσα»
Λάρισα: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών την Πέμπτη (13/03) στην ΔΙΔΕ για τις συνδικαλιστικές διώξεις