Thumbnail
Το εστιατόριο Under στην Νορβηγία θα είναι, επίσης, το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο εστιατόριο στον κόσμο

To πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης ανοίγει σήμερα στη Νορβηγία με περισσότερους από 7.000 καλοφαγάδες, λάτρεις της θαλάσσιας ζωής και της αρχιτεκτονικής να έχουν κάνει κράτηση μέχρι στιγμής για να απολαύσουν ένα γεύμα ανάμεσα στα ψάρια.

Το εστιατόριο, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Νορβηγίας, μοιάζει με έναν φαρδύ συμπαγή σωλήνα, ένα μέρος του οποίου είναι βυθισμένο στη Βόρεια Θάλασσα. Ονομάζεται "Under", λέξη που σημαίνει στα νορβηγικά και "θαύμα".

Σχεδιάστηκε από τη νορβηγική αρχιτεκτονική εταιρία Snoehetta, η οποία σχεδίασε επίσης την 'Οπερα του 'Οσλο και το Εθνικό Μουσείο - Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

"Η γοητεία είναι ακριβώς αυτή η μετάβαση, που ενώ είσαι πάνω από το νερό φθάνεις κάτω από τη θάλασσα, καθώς διασχίζεις το κτίριο. Το μεγάλο παράθυρο δείχνει το υποθαλάσσιο περιβάλλον όχι όπως ένα ενυδρείο, αλλά την πραγματική εικόνα", δήλωσε ο ιδρυτής της Snoehetta, Κέτιλ Τρένταλ Τούρσεν.

Μπαίνοντας στο Under αρχικά αισθάνεσαι σαν να μπαίνεις στη σάουνα, καθώς ξύλινες σανίδες καλύπτουν το επάνω τμήμα του, αλλά μια κάθοδος οκτώ μέτρων με σκάλα οδηγεί κάτω, στη μεγάλη τραπεζαρία όπου μπορούν να καθήσουν σχεδόν 40 επισκέπτες. Η αίθουσα χωρίζεται από την θάλασσα με ένα τεράστιο παράθυρο που προσφέρει πανοραμική θέα.

Ο Τούρσεν είπε ότι η κατασκευή μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη κακοκαιρία και είναι σχεδιασμένη με τρόπο τέτοιο ώστε να αντέξει αυτό που αποκάλεσε "το κύμα του αιώνα".

Το εστιατόριο γεμίζει με φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, φιλτραρισμένο από το πρασινωπό χρώμα του νερού.

Ένα πλήρες μενού με 18 πιάτα, που βασίζεται σε τοπικά υλικά και θαλασσινά, κοστίζει έως 3.700 κορώνες (περίπου 380 ευρώ) το άτομο, συμπεριλαμβανομένων των ποτών.

"Ο στόχος είναι το 50% των πελατών που τρώει εδώ, να διανυκτερεύει στη συνέχεια στο ξενοδοχείο μας... Περιμένουμε σχεδόν 12.000 ανθρώπους να δειπνούν στο εστιατόριό μας κάθε χρόνο", είπε ο Γκετ Ούμποσταντ, ένας από τους δύο αδελφούς που έχουν το εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο εκεί κοντά.

Το Under ανοίγει σήμερα για τους φίλους και την οικογένεια των ιδιοκτητών, ενώ για τους πρώτους πελάτες που θα πληρώνουν, οι πύλες του θα ανοίξουν στις αρχές Απριλίου.

Τα υποθαλάσσια εστιατόρια που υπάρχουν παγκοσμίως μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και τα περισσότερα βρίσκονται στα τροπικά νερά όπως οι Μαλδίβες στον Ινδικό Ωκεανό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

avga
Αυγά για βραδινό: Η θρεπτική και ελαφριά επιλογή για μια υγιεινή διατροφή
Τα αυγά αποτελούν ένα από τα πιο συζητημένα τρόφιμα, κυρίως λόγω της σύνδεσής τους με τη χοληστερόλη. Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των...
Αυγά για βραδινό: Η θρεπτική και ελαφριά επιλογή για μια υγιεινή διατροφή
miti
Μυστικά φροντίδας για τηω ξηρή και ερεθισμένη μύτη μετά το κρυολόγημα
Υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι για να ανακουφίσετε την ξηρότητα και να προστατεύσετε τη μύτη σας, χρησιμοποιώντας απλά μέσα που πιθανώς έχετε ήδη στο...
Μυστικά φροντίδας για τηω ξηρή και ερεθισμένη μύτη μετά το κρυολόγημα
ισραηλ
Ισραήλ: Πώς οι αμερικανικές εταιρείες ΑΙ βοηθούν να εξοντώνει στόχους στη Γάζα
Ακολουθώντας το παράδειγμα της OpenAI, η Google άλλαξε πρόσφατα την πολιτική της αποσύροντας τη δέσμευση για μη χρήση της ΑΙ στην ανάπτυξη όπλων.
Ισραήλ: Πώς οι αμερικανικές εταιρείες ΑΙ βοηθούν να εξοντώνει στόχους στη Γάζα