Όπως αναλύει η αρθρογράφος, οι δωρεές ύψους εκατομμυρίων που ήδη προσέφεραν και θα συνεχίσουν να προσφέρουν επιχειρηματίες και μεγάλες εταιρίες της Γαλλίας, τελικά θα "γυρίσουν" στα χέρια τους καθώς θα διεκδικήσουν φοροαπαλλαγές ύψους έως και 90%.
Το άρθρο με τίτλο «Δωρεές για την Παναγία των Παρισίων: “Ο δημόσιος τομέας θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους“» όπως το απέδωσε στα ελληνικά ο Ημεροδρόμος:
«Δεν είχε πάψει να καπνίζει ο πέτρινος σκελετός της Παναγίας των Παρισίων, την Τρίτη 16 Απριλίου το πρωί, και ήδη είχε ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση. Οι δωρεές για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, κυρίως μεγάλων πλούσιων οικογενειών της Γαλλίας από τον κλάδο των επώνυμων ειδών πολυτελείας, θα πρέπει να εντάσσονται στο καθεστώς φορολογικής ελάφρυνσης ύψους 60%, στο πλαίσιο του νόμου περί υποστήριξης κοινωφελών δραστηριοτήτων.
Με άλλα λόγια, «ο δημόσιος τομέας θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος [του κόστους ανοικοδόμησης] όπως καταγγέλλει ο Gilles Carrez, βουλευτής του κόμματος Les Républicains (LR) (σσ: το κόμμα του Σαρκοζί) και ειδικός εισηγητής του προγράμματος πολιτιστικής κληρονομιάς της Επιτροπής Οικονομικών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Από τα 300 εκατομμύρια ευρώ, τα 180 θα δοθούν από το Κράτος, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2020».
Την επομένη της καταστροφικής πυρκαγιάς, πολλές πλούσιες οικογένειες ανακοίνωσαν πράγματι ότι επιθυμούν να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων. Ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των αγαθών πολυτελείας, ο όμιλος LVMH (σσ: Λουί Βουιτόν) με επικεφαλής την οικογένεια Αρνό ανακοίνωσε ότι θα κάνει «δωρεά» 200 εκατομμυρίων ευρώ «στο ταμείο για την ανοικοδόμηση αυτού του αρχιτεκτονικού έργου που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Γαλλίας». Λίγο νωρίτερα, η οικογένεια του βιομηχανικού ομίλου Πινό είχε ανακοινώσει την δωρεά 100 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της εταιρείας επενδύσεων Artemis.
«Οι δισεκατομμυριούχοι πρέπει να πληρώνουν φόρους (συμπεριλαμβανομένου του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας), όχι κατά το δοκούν, επωφελούμενοι επί τη ευκαιρία τεράστιων φορολογικών ελαφρύνσεων», ανέφερε με ένα tweet η οικονομολόγος Julia Cagé, η οποία συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Benoît Hamon το 2017.
Ομως, η παροχή χορηγίας εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις μείωση του φόρου τους κατά 60% (και παράλληλα μείωση κατά 66% του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα – ιδιώτες), με ανώτατο όριο το 0,5% του κύκλου εργασιών και δυνατότητα κατανομής του φορολογικού πλεονεκτήματος σε μια πενταετία.
Ο Carrez επισημαίνει: «Εδώ, δεν έχουμε άλλη επιλογή, είναι ευπρόσδεκτα τα χρήματα. Όμως από τη στιγμή που τα χρήματα αυτά θα αφαιρεθούν από τους φόρους [που θα έπρεπε να πληρώσουν οι δωρητές], τα ποσά αυτά από κάπου άλλου θα πρέπει να βρεθούν. Αυτό είναι το πρόβλημα τέτοιου είδους ρυθμίσεων: Μπορεί να δημιουργήσουν δημοσιονομικό πρόβλημα».
Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε «καλύτερη εποπτεία» των χορηγιών από τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε μια δεκαπενταετία.
Η φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων έχει συχνά επικριθεί, καθώς, αν και στρατηγικής σημασίας για τους συγκεκριμένους τομείς (μουσεία, εκθέσεις, κληρονομιά), κοστίζει στο κράτος πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε το φθινόπωρο, το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε να υπάρχει «καλύτερη εποπτεία» της εταιρικής χορηγίας, η οποία δεκαπλασιάστηκε μέσα σε δεκαπέντε χρόνια (…).
«Αν θέλουμε περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη, η χορηγία των επιχειρήσεων δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αντιλαμβάνομαι τη συγκίνηση, αλλά άλλο η συγκίνηση και άλλο η λογική», λέει ο Joel Giraud, εισηγητής (LRM) για τον προϋπολογισμό, συντάκτης ο ίδιος έντονα επικριτικών εκθέσεων κατά του μέτρου.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζαν-Ζακ Aillagon, σήμερα γενικός διευθυντής της «Συλλογής Πινό», ζήτησε μέσω Twitter τη Δευτέρα, να ανακηρύξει το Κράτος γρήγορα την Παναγία των Παρισίων «εθνικό θησαυρό», που σημαίνει ότι τότε οι δωρεές που θα γίνουν για την ανοικοδόμησή της θα έχουν μείωση φόρου 90%, όπως προβλέπει ο επονομαζόμενος «νόμος Aillagon» για τις χορηγίες των επιχειρήσεων υπέρ «εθνικών θησαυρών».
«Θα δούμε με την κυβέρνηση ποιο ειδικό μηχανισμό θα εφαρμόσουμε, το Κράτος θα είναι στο πλευρό όλων των συμπατριωτών μας για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων» και « θα αναλάβει τις ευθύνες του», διαβεβαίωνε την Τρίτη σε ραδιοσταθμό ο σημερινός Υπουργός Franck Riester. «Εθνικοί θησαυροί» μπορούν να ανακηρυχθούν μόνον τα αγαθά που ενδέχεται να φύγουν από το γαλλικό έδαφος», διευκρίνιζαν την Τρίτη το πρωί πηγές από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οσο για παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζε με δυσαρέσκεια ότι οι Γάλλοι δεν χρειάζονται φορολογική ελάφρυνση για να κάνουν δωρεά υπέρ της Παναγίας των Παρισίων. Ακόμη και οι πιο πλούσιοι (…)
Το όλο θέμα τέθηκε την Τρίτη το πρωί κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, με στόχο την επεξεργασία ενός «σχεδίου ανοικοδόμησης» της Παναγίας των Παρισίων, παρουσία των υπουργών Πολιτισμού και Δημοσίων Λογαριασμών. «Οι Υπουργοί επεξεργάζονται προτάσεις για τον καθορισμό του φορολογικού καθεστώτος που θα εφαρμοστεί στις δωρεές. Την τελική απόφαση θα λάβει ο Πρόεδρος», σχολίαζαν μετά τη συνάντηση από το γραφείο του Υπουργού Δημοσίων Λογαριασμών».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη