κορονοϊός
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποιεί για τον «εθνικισμό των εμβολίων»

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε σήμερα έκκληση για παγκόσμια αλληλεγγύη στη διανομή κάθε εμβολίου, που θα παραχθεί στο μέλλον κατά του νέου κορονοϊού, με φόντο την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε μια ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά την έναρξη των εργασιών μιας παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία, διάρκειας τριών ημερών, στο Βερολίνο, ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι το μοναδικό μέσο για να ξεπεραστεί η πανδημία είναι το κάνουμε όλοι μαζί και να διασφαλίσουμε ότι οι φτωχότερες χώρες θα έχουν ίση πρόσβαση σε ένα εμβόλιο.

«Είναι φυσικό ότι οι χώρες θέλουν, καταρχάς, να προστατεύσουν τους πολίτες τους, όμως εάν και όταν έχουμε στη διάθεσή μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, θα πρέπει επίσης να το χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά. Και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι να εμβολιάσουμε ορισμένους ανθρώπους σε όλες τις χώρες παρά όλους τους ανθρώπους σε ορισμένες χώρες», επισήμανε.

«Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: ο εθνικισμός του εμβολίου θα παρατείνει την πανδημία, δεν θα τη συντομεύσει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά της Covid-19, που έχει σκοτώσει πάνω από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους. Δεκάδες εμβόλια δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε κλινικές δοκιμές, 10 εκ των οποίων βρίσκονται στο πιο προηγμένο στάδιο της φάσης 3, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εθελοντών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες έχουν ήδη κάνει μεγάλες παραγγελίες στις επιχειρήσεις που δημιουργούν τα πιο υποσχόμενα εμβόλια.

Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες σε σχέση με τις φτωχότερες χώρες, που θα μπορούσαν να μείνουν παραμελημένες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εγνατια
Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Εγνατία - Η στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια
Η στιγμή της σύγκρουσης καταγράφηκε σε βίντεο
Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Εγνατία - Η στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια
τουρι
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα
Την ίδια περίοδο του 2024, ο αριθμός ήταν ελαφρώς μικρότερος, στους 1,45 εκατομμύρια ταξιδιώτες
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα