Κάθε χρόνο, οι τελευταίες ημέρες του ημερολογιακού έτους και η αρχή του νέου προσφέρονται για αναστοχασμό των κύριων γεγονότων της χρονιάς που πέρασε, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Αποφάσεις, συμβάντα, μεμονωμένα γεγονότα ή «κρίκοι» σε μια διαδικασία, δηλώσεις και δεσμεύσεις πολιτικών αρχηγών «ζυγίζονται» και «σταθμίζονται» στο πλαίσιο αφιερωμάτων, σε μια προσπάθεια σύντομης ανασκόπησης των πιο καθοριστικών στιγμών της χρονιάς που μας πέρασε.
Αναμφίβολα, η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη χρονιά που μας πέρασε. Οι επιπτώσεις της πανδημίας και τα αυστηρά μέτρα προστασίας έναντι στη διάδοση του ιού, «αγκάλιασαν» κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.
Η αυταρχική στροφή που ακολούθησε μεγάλη μερίδα κρατών, υπαγορευόμενη από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, άλλωστε, τροφοδότησε και θα συνεχίσει να τροφοδοτεί μια συζήτηση για τα όρια της κρατικής εξουσίας και της προστασίας της δημόσιας υγείας, έναντι των ατομικών ελευθεριών και της ανάγκης για κοινωνικότητα.
Στη χρονιά που μας πέρασε, άλλωστε, οι κοινωνίες «ανακάλυψαν» με τον πιο ωμό τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης των εθνικών συστημάτων υγείας, ενώ στο σύνολό τους προσέφυγαν στην «αγκαλιά» της κρατικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών των lockdown.
Μάθαμε την ανάγκη της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους και ευάλωτους, αλλά ταυτόχρονα περιορίσαμε κάθε μορφή κοινωνικότητας, στην ανάγκη να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα πιο κοντινά μας πρόσωπα.
Αρθρογράφοι και αναλυτές προβλέπουν, δε, πως ο κόσμος θα μάθει να «μετράει» τον χρόνο «πριν και μετά τον κορονοϊό», εκτιμώντας πως μετά την επιδημία τίποτα δεν θα μείνει όπως πριν· και ακόμα και αν η συγκεκριμένη διαπίστωση μας φαίνεται υπερβολική ή και δυσοίωνη, ας φανταστούμε τον εαυτό μας σε λίγα χρόνια από σήμερα: πόσο πιθανό είναι, στο πλαίσιο μιας νέας γνωριμίας, μια από τις πρώτες ερωτήσεις που θα κάνουμε να μην είναι: «Τι έκανες εσύ στην πανδημία;»
Πάντως, το 2020 δεν ήταν μόνο η χρονιά του κορονοϊού. Πολλά άλλα συμβάντα και γεγονότα έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά.
Η συντακτική ομάδα του alfavita.gr συγκεντρώνει τα πιο σημαντικά γεγονότα του 2020, όπως καταγράφηκαν από την επικαιρότητα:
14 Ιανουαρίου 2020: H εμφάνιση ενός νέου ιού
Στις 14 Ιανουαρίου 2020, μετά από την πρώτη εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού στη Βουχάν της Κίνας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωνε: «Από τις πληροφορίες που έχουμε είναι πιθανόν να υπάρχει περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενδεχομένως μεταξύ μελών μιας οικογένειας. Ωστόσο είναι πολύ σαφές αυτήν τη στιγμή ότι δεν έχουμε συνεχή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο»
Στις 23 Ιανουαρίου, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχαμόν επανήλθε με νέα στοιχεία: «Το ξέσπασμα ενός νέου θανατηφόρου κοροναϊού στην Κίνα δεν αποτελεί ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία».
Την ίδια περίοδο, η Ουχάν προχωρούσε στην κατασκευή ενός νοσοκομείου αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19. To νοσοκομείο κατασκευάστηκε σε διάστημα μόλις 8 ημερών:
22 Ιανουαρίου 2020: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα
Στις 15 Ιανουαρίου 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για τη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας την πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στην ψηφοφορία, στις 22 Ιανουαρίου, εκλέχτηκε νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους.
Ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, και ανέλαβε την επόμενη ημέρα διαδεχόμενη στον προεδρικό θώκο τον Προκόπη Παυλόπουλο. Είναι η 13η Πρόεδρος από το 1924, η 8η Πρόεδρος από τη μεταπολίτευση το 1974 και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδας.
24 Ιανουαρίου 2020: Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη - Η αρχή της πανδημίας
Στην 24 Ιανουαρίου εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη και, συγκεκριμένα, στη Γαλλία.
Την 31η Ιανουαρίου, η Ιταλία ανακοινώνει δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε Κινέζουν τουρίστες και αποφασίζει την αναστολή των πτήσεων μεταξύ Ιταλίας και Κίνας.
Στις 22 Φεβρουαρίου καταγράφεται και ο πρώτος θάνατος Ευρωπαίου πολίτη από κορονοϊό. Πρόκειται για τον Ιταλό Αντιάνο Τρεβιζάν, συνταξιούχο ηλικίας 78 ετών.
26 Φεβρουαρίου 2020: Εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
Στη Θεσσαλονίκη εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, στις 26 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια 38χρονη γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.
Στις 6 Μαρτίου 2020 ανακοινώθηκε πως βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό ταξιδιώτες από τους Αγίους Τόπους.
Στις 12 Μαρτίου, καταλήγει ο πρώτος Έλληνας ασθενής που νόσησε με κορονοϊό, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών. Πρόκειται για έναν 66χρονο άνδρα.
28 Φεβρουαρίου 2020: Επεισόδια στις Καστανιές Έβρου
Στις 28 Φεβρουαρίου του 2020, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση από την Τουρκία. Η γειτονική χώρα προχώρησε σε μονομερές άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα προκειμένου να περάσουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ως αντίδραση στον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ.
Τελικά, η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα λόγω κορονοιού και οι ορδές καταλάγιασαν.
Μάρτιος 2020: Ο ιός «σφυροκοπά» την Ιταλία
Ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση στη βόρεια Ιταλία ήδη από τα τέλη του Φεβρουαρίου. Στις 5 Μαρτίου ανακοινώνονται 41 θάνατοι σε ένα εικοσιτετράωρο, ενώ μόλις λίγες ημέρες αργότερα, στις 18 Μαρτίου, 475 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια ημέρα.
Στις 19 Μαρτίου διαρρέει από την La Repubbilca η σοκαριστική φωτογραφία, με ένα κομβόι στρατιωτικών οχημάτων να μεταφέρει πτώματα ασθενών που έχασαν τη μάχη.
22 Μαρτίου 2020: Επιβολή lockdown στην Ελλάδα
Στον απόηχο της αύξησης των κρουσμάτων και με το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας να δημιουργεί φόβο για τα χειρότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει στις 22 Μαρτίου την επιβολή lockdown, με τις μετακινήσεις των πολιτών να γίνονται μόνο με την επίδειξη σχετικής γραπτής άδειας ή SMS.
Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί «το τελευταίο βήμα μιας δημοκρατικά οργανωμένης πολιτείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στις 10 Μαρτίου, είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για να κλείσουν οι εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων.
Μάιος: Το πρώτο lockdown στην Ελλάδα τελειώνει
Στις 4 Μαΐου τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων του lockdown, με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, το άνοιγμα των σχολείων από τον Ιούνιο και των επιχειρήσεων, καθώς και των τουριστικών επιχειρήσεων από τον Ιούλιο.
Τα ημερήσια κρούσματα φτάνουν σε μονοψήφιο αριθμό
Από τον Αύγουστο η εξέλιξη του αριθμού κρουσμάτων, νοσηλευμένων και θανόντων βρίσκεται εκ νέου σε άνοδο.
Απρίλιος-Μάιος 2020: Οι ΗΠΑ στη δίνη του ιού
Οι ΗΠΑ παραμένουν, μακράν της δεύτερης, η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στην πανδημία.
Συγκεκριμένα, οι νεκροί ξεπερνούν τους 330.000 σε σύνολο 1,79 εκατομμυρίων. Ήδη από τις 31 Μαρτίου, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Κίνα με 3.393 θανάτους, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 6 Απριλίου, ξεπερνούν το φράγμα των 10.000 θανάτων. Μέχρι τα τέλη Μαΐου, οι νεκροί έφτασαν τις 100.000. Αμέσως μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας, μια πρωτόγνωρη για τα τελευταία 30 χρόνια εξέγερση των Αφροαμερικανών «ταρακούνησε» τη χώρα από άκρη σε άκρη.
Ιούνιος 2020: Black Lives Matter
Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις 27 Μαΐου από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν στη Μινεάπολι των ΗΠΑ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των διακρίσεων, των ανισοτήτων και του δομικού ρατσισμού της αμερικανικής κοινωνίας κατά των Αφροαμερικανών.
Ένα πρωτόγνωρο κύμα οργής σάρωσε τη χώρα απ΄άκρη σε άκρη, με διαδηλώσεις ακόμα και σε πόλης στην «καρδιά» του συντηρητικού Νότου. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν δίστασε να επιτάξει ακόμα και τον στρατό, ενώ στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν σύμβολα της δουλείας. Το κίνημα Black Lives Matter έφερε στην επιφάνεια ανεπούλωτες πληγές, ενώ καταγράφηκαν επιθέσεις ένοπλων ακροδεξιών σε διαδηλωτές.
Το «παρών» στον αγώνα κατά του ρατσισμού έδωσε και ο «δικός μας» Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
10 Αυγούστου 2020: Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis
Δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρέθηκε στις 10 Αυγούστου του 2020 το Oruc Reis και άπλωσε καλώδια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Συγκεκριμένα, στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, ανέφεραν τότε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.
Τα τρία πλοία ORUÇ REİS, ATAMAN και CENGİZ HAN εκτελούσαν σεισμικές έρευνες στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» για λογαριασμό της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονταν σε κατάσταση ετοιμότητας μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ προηγήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείου (ΣΑΓΕ).
8 Σεπτεμβρίου 2020: Η καταστροφική φωτιά στη Μόρια
Η νύχτα της Τρίτης, 8 Σεπτεμβρίου του 2020, αποτελεί ένα από τα σημαντικά γεγονότα της ανασκόπησης 2020. Εκείνο το βράδυ μια φωτιά ξέσπασε στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης, στη Μόρια Λέσβου.
Η πρώτη πυρκαγιά έκαψε ένα μεγάλο μέρος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ακολούθησαν άλλες δύο ημέρες κατά τις οποίες νέες πυρκαγιές μετέτραψαν ό,τι απέμεινε σε στάχτη.
Χιλιάδες άνθρωποι κατέληξαν να κοιμούνται στους δρόμους, σε άθλιες συνθήκες, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
7 Οκτωβρίου 2020: Η Χρυσή Αυγή καταδικάζεται ως εγκληματική οργάνωση
Η 7η Οκτωβρίου 2020 θα αποτελέσει ιστορική ημέρα για το αντιφασιστικό κίνημα της χώρας. Μετά από 5,5 χρόνια κινηματικού και δικαστικού αγώνα η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής καταδικάζεται ως εγκληματική οργάνωση.
Στο άκουσμα της απόφασης, η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε από τάγμα εφόδου των νεοναζί εγκληματιών, ξέσπασε σε λυγμούς, ενώ βγαίνοντας από το δικαστήριο φώναξε προς τους παρευρισκόμενους «τα καταφέραμε».
Τα ηγετικά στελέχη της καταδικάζονται σε έως και πάνω από 13 χρόνια φυλάκιση, ενώ εκκρεμεί η σύλληψη τόσο του Γιάννη Λαγού, όσο και αυτή του Χρήστου Παπά, ο οποίος είναι φυγόποινος και κρύβεται.
Έξω από το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης αντιφασιστική συγκέντρωση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ακολούθησε για μία ακόμα φορά άγρια αστυνομική καταστολή.
Οι δικαιολογίες ΕΛΑΣ και Χρυσοχοΐδη έπεισαν μάλλον τους ίδιους και κανέναν άλλον, καθώς από τα βίντεο αποδεικνύεται περίτρανα ότι ούτε 600 «μπαχαλάκηδες» προκάλεσαν επεισόδια ούτε 150 μολότοφ έπεσαν.
30 Οκτωβρίου 2020: Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο
Σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020 στις 13:51 και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης και στο νησί της Σάμου. Ο σεισμός είχε αποτέλεσμα 114 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στα τουρκικά παράλια και άλλοι δύο στην Σάμο.
Στη Σάμο οι τραυματίες ήταν 8, ενώ δύο παιδιά, ένα αγόρι δεκαεπτά χρονών και ένα κορίτσι δεκαπέντε, έχασαν τη ζωή τους περνώντας από ένα στενό δρομάκι στο Βαθύ της Σάμου, όπου καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε ακατοίκητο επί 30 χρόνια σπίτι.
Μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών διάσωσης στην Τουρκία καταγράφηκαν 115 θάνατοι και οι τραυματίες έφτασαν τελικώς τους 1.034. Ένας από τους θανάτους απ' τον σεισμό στην περιοχή της Σμύρνης συνδέεται με το τσουνάμι που ακολούθησε και έχει αποδοθεί σε πνιγμό. Παράλληλα, 100 άτομα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια.
3 Νοεμβρίου 2020: Αμερικανικές προεδρικές εκλογές 2020
Στις 3 Νοεμβρίου του 2020 διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, μια μαραθώνια εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν.
Νικητής των εκλογών, αναδείχθηκε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζο Μπάιντεν με την συνυποψήφιά του Κάμαλα Χάρις.
Στις 7 Νοεμβρίου 2020 σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα ο Τζο Μπάιντεν συγκέντρωνε πάνω από τους 270 εκλέκτορες οπότε και θα ήταν ο νικητής και επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αναμφίβολα, καθοριστικός παράγοντας στην ήττα του Τραμπ ήταν η εξαιρετικά αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και η πολιτική αποδοκιμασία που προκάλεσε η δολοφονία Φλόιντ και το κίνημα Black Lives Matter.
3 Νοεμβρίου 2020: Οι γυναίκες νικούν το σκοτάδι στην Πολωνία - Παγώνει ο νόμος για τις αμβλώσεις
Οι μαζικές πολυήμερες κινητοποιήσεις των γυναικών στην Πολωνία, καθώς και όσων τάσσονται ενάντια στο νέο νόμο περαιτέρω περιορισμού των αμβλώσεων ανάγκασαν τη συντηρητική κυβέρνηση να παγώσει το νόμο που απαγόρευε τις αμβλώσεις.
Ο συγκεκριμένος σκοταδιστικός νόμος προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Πολωνία, βγάζοντας στο δρόμο χιλιάδες γυναίκες και πολίτες.
Τελικά η κυβέρνηση υποχωρεί μπροστά στη λαϊκή πίεση.
17 Νοέμβρη 2020: Με άγρια καταστολή της ΕΛΑΣ «τιμήθηκε» η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Η επέτειος του Πολυτεχνείου 2020 θα σημαδευτεί από την άγρια καταστολή σε βάρος των διαδηλωτών σε ολόκληρη τη χώρα, με πρόσχημα τα μέτρα για την πανδημία κατά του κορονοϊού.
Η στάση των δυνάμεων καταστολής ήταν τέτοια που απαγόρευσαν ακόμα και σε ολιγομελή αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ να εισέλθει στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου και να καταθέσει λουλούδια στο μνημείο.
Τι κι αν σε όλες τις περιπτώσεις οι διαδηλωτές τηρούσαν τα μέτρα προστασίας και όπως έγινε γνωστό αργότερα οι Λοιμωξιολόγοι δεν εισηγήθηκαν ποτέ την απαγόρευση των συναθροίσεων.
Πλήθη αστυνομικών δυνάμεων σε πυκνή διάταξη, αφού πρώτα είχαν συνωστιστεί ακόμα και χωρίς μάσκες, θα επιτεθούν με δακρυγόνα, γκλοπ και αύρες σε βάρος χιλιάδων διαδηλωτών σε Αθήνα και πολλές άλλες πόλεις της χώρας, όπως τα Ιωάννινα.
Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και αναίτιες προσαγωγές θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας, προκαλώντας κατακραυγή για τις αυταρχικές και χουντικού τύπου πρακτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προσωπικά.
Μάλιστα, οι αστυνομικοί έφτασαν να επιτεθούν ακόμα και σε φοιτητή, συλλαμβάνοντάς τον αφού τον έσυραν μέσα στο σπίτι του, ξυλοκοπώντας την οικογένειά του, με τον πατέρα να καταλήγει στο νοσοκομείο.
Πλήθος εκπαιδευτικών σωματείων, αλλά και μεμονωμένοι λειτουργοί της εκπαίδευσης, καταδίκασαν μαζικά την κρατική καταστολή, κάνοντας λόγο για αυταρχισμό και περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
25 Νοεμβρίου 2020: Η τελευταία «ντρίπλα» του Ντιέγκο
Το 2020 ήταν μια χρονιά απωλειών, με τα θύματα της πανδημίας να αγγίζουν τα 2 εκ. ανθρώπους στο «κατώφλι» του 2021.
Αυτή τη χρονιά διάλεξε και ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος για την τελευταία του ντρίπλα, ίσως για να μας θυμίσει πόσο μοναδικός ήταν. Το «Χρυσό Παιδί» (Πίπε Ντ΄Όρο) του παγκόσμιου ποδοσφαίρου «προδόθηκε» από την καρδιά του· σύμφωνα με την αυτοψία «ο Μαραντόνα πέθανε ως αποτέλεσμα οξέος πνευμονικού οιδήματος, που σχετίζεται με την επιδείνωση της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας (σ.σ. η καρδιά του Ντιέγκο είχε διασταλμένη μυοκαρδιοπάθεια και ζύγιζε 503 γραμμάρια, σχεδόν διπλάσια από την κανονική).
6 Δεκέμβρη 2020: Αυταρχισμός και κρατική καταστολή στα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου
Την αυταρχική στάση μηδενικής ανοχής που κράτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η αστυνομία κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου τήρησε και κατά τη συμπλήρωση 12 χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό, Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Ούτε ένα λουλούδι δεν άφησαν να καταθέσει ο δάσκαλος του 15χρονου στο μνημείο, ενώ όσοι κατάφεραν να αφήσουν έστω και μία ανθοδέσμη, αυτή κατέληξε να καταστρέφεται από ΜΑΤατζήδες.
Ακολούθησε νέο όργιο καταστολής, με προσαγωγές πολιτών, εκπαιδευτικών, ακόμα και δικηγόρων.
Πλήθος καταγγελιών από σωματεία και Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών δημοσιεύτηκαν από το alfavita.gr για μία ακόμη φορά.
Δεκέμβριος 2020: Εγκρίνεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Πρώτος εμβολιασμός στην Ελλάδα
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε στις 21 Δεκεμβρίου το εμβόλιο της Pfizer εναντίον της COVID-19.
Ακολούθησε το «πράσινο φως» και από την Κομισιόν. Το εμβόλιο ξεκίνησε να διατίθεται στις ευρωπαϊκές χώρες λίγες ημέρες αργότερα.
«Ένας σταθμός στην προσπάθειά μας να παρέχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους πολίτες! Ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer. Τώρα θα δράσουμε ταχύτατα. Περιμένω μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το απόγευμα», έγραψε σχετικά η Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Βρετανία, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον, θα εγκρίνει το εμβόλιο στις αρχές Δεκεμβρίου, με την πρώτη Βρετανίδα να εμβολιάζεται στις 8 Δεκεμβρίου.
Ακολουθεί η έγκριση και άλλων εμβολίων από ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία, όπως αυτό της AstraZeneca και της Moderna.
Στην Ελλάδα, το εμβόλιο της Pfizer/Biotec φτάνει στις 26 Δεκεμβρίου, με τη νοσηλεύτρια του «Ευαγγελισμού», Ευσταθία Καμπισιούλη, να εμβολιάζεται πρώτη.
Ακολούθησε ο εμβολιασμός του Μιχάλη Γιοβανίδη, φιλοξενούμενου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο ίδιο νοσοκομείο.
Στη συνέχεια εμβολιάστηκαν οι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ακολούθησαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, κυβερνητικά στελέχη και υγειονομικοί.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη