φτωχεια απόγνωση
Το μοτίβο είναι ιδανικό για σενάρια καταστροφής. Επισιτιστική κρίση, ενεργειακή κρίση, πυρηνικές ανησυχίες με τα πάνω και τα κάτω τους, και όλα αυτά μετά από μια πανδημική κρίση που ακόμα δεν έχει κλείσει τον κύκλο της. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην επιτρέπει εφησυχασμό ή αισιοδοξία, ο χειμώνας που έρχεται δείχνει όλο και πιο βαρύς και σκοτεινός σε όλα τα επίπεδα.

Μέτρα που κάποτε θα έμοιαζαν αδιανόητα βάζουν μπροστά οι χώρες της Ευρώπης έχοντας να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή και την επισιτιστική κρίση, που ήδη “γονατίζει” εκατομμύρια νοικοκυριά.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η διαλυμένη από την αιματηρή καταστροφική σύγκρουση Γερμανία βρέθηκε μπροστά σε μια εφιαλτική πραγματικότητα. Το κρύο, η πείνα και η φτώχια οδήγησαν τους κατοίκους σε ακραίες λύσεις. Μη έχοντας τρόφιμα, οι Βερολινέζοι βρήκαν στο διάσημο Τιεγκάρντεν, το τεράστιο πάρκο στην “καρδιά” της πόλης, μια από τις λύσεις ανάγκης, αποψιλώνοντάς το ώστε να δημιουργηθεί έδαφος για την καλλιέργεια λαχανικών και κυρίως πατατών, καθώς και για να εξευρεθεί καύσιμη ύλη για να ζεσταθούν οι κάτοικοι.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές ότι από τα 200.000 δέντρα που υπήρχαν στο Τιεργκάρτεν κατάφεραν να επιβιώσουν μόλις 700! Και αυτό το σκηνικό επαναλήφθηκε σε πολλές άλλες γερμανικές πόλεις, όπου ο πληθυσμός αναζητούσε απλές και πρακτικές λύσεις επιβίωσης.

γραφημα

 

Γιατί όμως η ανάκληση του ιστορικού παραδείγματος της Γερμανίας; Μα γιατί η πιο ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία, που θεωρείτο αλώβητη από κλυδωνισμούς διαφόρων κρίσεων, είναι από τις πρώτες που βιώνει τις συνέπειες των όσων εκτυλίσσονται και των όσων βρίσκονται στο «προσεχώς». Αρκεί να θυμηθούμε την προειδοποίηση του Σόιμπλε με αρκετή δόση ειρωνείας, όπως συνηθίζει ο πρώην τσάρος της γερμανικής οικονομίας και πρώην πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, προς τους «κακομαθημένους» όπως τους χαρακτήρισε Γερμανούς, να βάλουν ένα δεύτερο πουλόβερ για να ζεσταθούν και να είναι εφοδιασμένοι με σπίρτα, κεριά και φακούς για ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος. Και βέβαια δε λησμονούμε και την ανάλογη, λιγότερο κυνική, δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα τέλη του καλοκαιριού για «το τέλος της αφθονίας», «των βεβαιοτήτων» και «της ανεμελιάς».

Και μπορεί η ιστορία του Τιεγκάρντεν στο Βερολίνο και οι άπειρες αντίστοιχες σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ελλάδα αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να μοιάζουν τόσο μακρινές και τόσο απίθανες στη σημερινή εποχή, ωστόσο αποτελούν ένα ιστορικό δίδαγμα που κανείς δεν μπορεί να προσπερνά αψήφιστα ρίχνοντας απλά ένα βλέμμα τριγύρω, ακούγοντας τους πολιτικούς να προειδοποιούν τους κατοίκους ακόμα και σε χώρες που έμοιαζαν αλώβητες από κάθε είδους κρίση, μαθαίνοντας για έκτακτα μέτρα και βλέποντας τους λογαριασμούς να έχουν εκτιναχθεί σε ύψη-ρεκόρ, συμπαρασύροντας τα πάντα στο “διάβα” τους. Το μοτίβο είναι ιδανικό για σενάρια καταστροφής. Επισιτιστική κρίση, ενεργειακή κρίση, πυρηνικές ανησυχίες με τα πάνω και τα κάτω τους, και όλα αυτά μετά από μια πανδημική κρίση που ακόμα δεν έχει κλείσει τον κύκλο της. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην επιτρέπει εφησυχασμό ή αισιοδοξία, ο χειμώνας που έρχεται δείχνει όλο και πιο βαρύς και σκοτεινός σε όλα τα επίπεδα.

γράφημα 2

Ήδη τα πρώτα σημάδια της ύφεσης έχουν προκαλέσει συναγερμό στην Ευρώπη, που βάζει στον πάγο τη διαβόητη “δημοσιονομική πειθαρχία”, ενώ οι κλυδωνισμοί στις αγορές είναι απανωτές δημιουργώντας εύλογη ανησυχία για τη συνέχεια. Μετά το σοκ πρωτοφανών μέτρων λόγω της επίσης πρωτοφανούς ξηρασίας στο βόρειο ημισφαίριο της Γης την άνοιξη και το καλοκαίρι, έρχεται νέο σοκ εξίσου απίστευτων μέτρων, αυτή τη φορά για την εξοικονόμηση ενέργειας με τα παραδείγματα να προκαλούν αίσθηση. Ενδεικτικά από τη Γαλλία μέχρι τη Σουηδία, οι θερμοστάτες θα κατέβουν στους 19 βαθμούς Κελσίου. Η Σλοβακία παροτρύνει τους πολίτες της να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν στο ντους στα... δύο λεπτά, ενώ η Φιλανδία, όπου η σάουνα αποτελεί κάτι σαν εθνικό σπορ, οι συστάσεις των Αρχών παροτρύνουν τους πολίτες να μπαίνουν στις καμπίνες μαζί με την οικογένεια ή τους φίλους τους, για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Επίσης η κυβέρνηση της χώρας παροτρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις σκάλες αντί για τον ανελκυστήρα και να στρέφονται στο ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πηγαίνουν στις δουλειές τους.

Σας φαίνεται απίστευτο; Υπάρχει και η συνέχεια. Η Γερμανία και η Γαλλία συστήνουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση της θέρμανσης σε όλα τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτήρια, το κλείσιμο των συσκευών στις ώρες αιχμής και την αποσύνδεση ηλεκτρονικών συσκευών όταν δε χρησιμοποιούνται. Στη Βρετανία καταγράφεται αύξηση 320% στις πωλήσεις μέσα σε ένα χρόνο στις φριτέζες αέρος, ενώ ως προς τους πολυμάγειρες οι πωλήσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί. Και αυτό καθώς οι συσκευές αυτές καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα σε σχέση με τους παραδοσιακούς φούρνους και οι πολίτες της χώρας ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Ακόμα και οι Γερμανοί σπεύδουν να κάνουν οικονομία γυρίζοντας σε παλιά πρότυπα αδιανόητα πριν από λίγο καιρό.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 61% των Γερμανών δηλώνει ότι επιλέγει πλέον φθηνότερα προϊόντα στο σούπερ-μάρκετ, ενώ το 54% αναφέρει ότι έχει περιορίσει γενικότερα τις αγορές του. Στην ενέργεια προσπαθεί να κάνει οικονομία το 49% των Γερμανών, το 44% χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητο και το 42% προτιμά να μαγειρεύει περισσότερο στο σπίτι, αντί να τρώει σε εστιατόριο. Τουλάχιστον οι διακοπές φαίνεται ότι διατηρούν την ιδιαίτερη αξία τους για τους Γερμανούς, αφού περιορισμό τους δηλώνει μόνο το 38%.

τιμές αερίου

Για θέρμανση μαζεύουν ξύλα από τα δάση..!

Και για να επιστρέψουμε ως εν κατακλείδι στο παράδειγμα του Τιεγκάρντεν στο Βερολίνο, αξίζει να κοντοσταθούμε - σε μικροκλίμακα βεβαίως - στα πρώτα σημάδια και στα καθ’ ημάς, με δέντρα που κόβονται εν μία νυκτί για να μετατραπούν σε καυσόξυλα, καθώς και στο γεγονός ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι πολίτες στρέφονται σε πιο οικονομικές ενεργειακές λύσεις ενόψει του χειμώνα, οι τιμές στα καυσόξυλα έχουν εκτοξευτεί, ενώ καταγράφονται ήδη οι πρώτες ελλείψεις. Όσον αφορά δε στην αύξηση των φαινομένων της παράνομης υλοτομίας, αυτή έχει οδηγήσει τους δασονόμους στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο να τοποθετήσουν κρυφές συσκευές εντοπισμού GPS σε κορμούς, ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους από τη γειτονική περιοχή της Έσσης, που χρησιμοποιούν GPS από το 2013 υποστηρίζοντας ότι έχουν καταφέρει να εξιχνιάσουν αρκετές κλοπές με αυτόν τον τρόπο.

Την ίδια στιγμή, Γερμανοί δασοφύλακες βλέπουν περισσότερους ανθρώπους να μαζεύουν πεσμένα ξύλα στα δάση, συχνά χωρίς να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για τις συνέπειες από την υλοτόμηση στο περιβάλλον.

Ενδεικτικά της αγωνίας για το πώς θα κυλήσει ο χειμώνας στην Ευρώπη είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκε απότομη αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, οι μέσες τιμές οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. αυξήθηκαν απότομα από 22 ευρώ ανά 100 kWh το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε 25,3 ευρώ ανά 100 kWh το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι μέσες τιμές του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. αυξήθηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021 από 6,4 ευρώ ανά 100 kWh σε 8,6 ευρώ ανά 100 kWh το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, το βάρος των φόρων και των εισφορών στους τελικούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που χρεώθηκαν στα νοικοκυριά στην Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2022, μειώθηκε σημαντικά, καθώς τα κράτη-μέλη έθεσαν σε εφαρμογή κρατικές επιδοτήσεις για να μειώσουν το κόστος της υψηλής ενέργειας. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, το μερίδιο των φόρων στον λογαριασμό ρεύματος μειώθηκε απότομα από 39% σε 24% (-15,5%) και στον λογαριασμό φυσικού αερίου από 36% σε 27% (-8,6%).

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν σε 22 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και μειώθηκαν σε πέντε κράτη-μέλη, το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η μεγαλύτερη αύξηση (εκφρασμένη σε εθνικά νομίσματα) καταγράφηκε στην Τσεχία (+62%), στη Λετονία (+59%) και στη Δανία (+57%). Αντιθέτως, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά μειώθηκαν στην Ολλανδία (-54%), τη Σλοβενία (-16%), την Πολωνία (-3%), την Πορτογαλία και την Ουγγαρία (και οι δύο -1%). Οι πτώσεις στην Ολλανδία, τη Σλοβενία και την Πολωνία συνδέονται με τις κρατικές επιδοτήσεις και τα επιδόματα, ενώ στην Ουγγαρία οι τιμές ρυθμίζονται, όπως σημειώνει η Eurostat.

Εκφρασμένες σε ευρώ, οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, το πρώτο εξάμηνο του 2022, ήταν χαμηλότερες στην Ολλανδία (5,9 ευρώ ανά 100 kWh), την Ουγγαρία (9,5 ευρώ) και τη Βουλγαρία (10,9 ευρώ) και οι υψηλότερες στη Δανία (45,6 ευρώ), το Βέλγιο (33,8 ευρώ), τη Γερμανία (32,8 ευρώ) και την Ιταλία (31,2 ευρώ). Στην Ελλάδα, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά ήταν 23,1 ευρώ ανά 100 kWh το πρώτο εξάμηνο του 2022. Παράλληλα, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2021 και του πρώτου εξαμήνου του 2022. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε 23 από τα 24 κράτη-μέλη της Ε.Ε. για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Την υψηλότερη αύξηση κατέγραψαν η Εσθονία (+154%), η Λιθουανία (+110%) και η Βουλγαρία (+108%). Μόνο στην Ουγγαρία. όπου οι τιμές είναι ρυθμιζόμενες, οι τιμές του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές μειώθηκαν οριακά (-0,5%).

Εκφρασμένες σε ευρώ, οι μέσες τιμές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν χαμηλότερες στην Ουγγαρία (2,9 ευρώ ανά 100 kWh), την Κροατία (4,1 ευρώ) και τη Λετονία (4,6 ευρώ) και οι υψηλότερες στη Σουηδία (22,2 ευρώ), τη Δανία (16,0 ευρώ) και την Ολλανδία (12,9 ευρώ). Στην Ελλάδα η μέση τιμή φυσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν 8,8 ευρώ ανά 100 kWh.

Πηγή: Μουντουφάρης Σταύρος - neakriti.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Καθηγήτρια παραιτήθηκε λόγω του ChatGPT!

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα