Καθώς ξεχειλίζει η οργή στη Γαλλία με εκατομμύρια πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης που προωθεί ο Μακρόν, με επεισόδια σε πολλές πόλεις και αθρόες συλλήψεις διαδηλωτών, ήρθε παρέμβαση από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εξέφρασε χθες την ανησυχία της για την «υπερβάλλουσα χρήση βίας» απέναντι στους διαδηλωτές και κάλεσε τη Γαλλία να σεβαστεί το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν.
Τις τελευταίες ημέρες, δικηγορικοί σύλλογοι, ενώσεις δικαστών και πολιτικοί της Αριστεράς κατήγγειλαν την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσαν σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν «να βάλει τέλος στην αστυνομική βία εναντίον των δημοσιογράφων».
Ο Γάλλος υπουργός είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η συμμετοχή σε μια διαδήλωση που δεν έχει αναγγελθεί εκ των προτέρων συνιστά «αδίκημα» για το οποίο οι συμμετέχοντες μπορεί να συλληφθούν.
Ο Νταρμανέν δήλωσε σήμερα ότι ξεκινούν 11 δικαστικές έρευνες για συμβάντα αστυνομικής βίας την τελευταία εβδομάδα, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων.
Η εβδομάδα που πέρασε
Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν με δυναμικές κινητοποιήσεις οι πολίτες της Γαλλίας, κατακλύζοντας τους δρόμους, αντιτασσόμενοι στη νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μακρόν, μέσα από «ύπουλες» πρακτικές.
Η αντίθεση του λαού έχει οδηγήσει τον πολιτικό κόσμο σε σοβαρή πόλωση και φυσικά κρίση, δοκιμάζοντας την αντοχή της κυβέρνησης, φέρνοντας την εξουσία αντιμέτωπη με μία πιθανή ρήξη άνευ προηγουμένου.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Με την κυβέρνηση να μην φαίνεται πρόθυμη να κάνει πίσω, οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των Γάλλων συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε πληθώρα συλλήψεων και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν προχθές μόνο έγιναν 457 προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκαν 441 αστυνομικοί και χωροφύλακες.
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σημειώνουν ήδη ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πραγματοποίησής τους, με μερίδα διαδηλωτών να καταφεύγει σε καταστροφές της δημόσιας περιουσίας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να επιρρίψει τις ευθύνες των βανδαλισμών στην άκρα αριστερά, αρνούμενος να δεχθεί ότι οι πολίτες είναι ιδιαίτερα αγανακτισμένοι ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων, βιώνοντας την κρατική απαξίωση, για άλλη μία φορά.
Στις προχθεσινές συγκεντρώσεις, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν τα συνδικάτα, συμμετείχαν περί τους 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία, στο πλαίσιο της 9ης συνεχόμενης γενικής απεργίας.
Στο Παρίσι, συγκεκριμένα, την φωνή τους «ύψωσαν» προχθες περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες, δημιουργώντας ένα ανθρώπινο ποτάμι αντίδρασης εναντίον της μεταρρύθμισης.
Όπως ήταν φυσικό και χθες η τακτική της κυβέρνησης για βίαιη καταστολή των αντιδράσεων, οδήγησε σε εκτεταμένες συγκρούσεις και οδομαχίες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πυρκαγιές σε κάδους, καταστροφές καταστημάτων και ρίψη δακρυγόνων και χημικών.
Τα σωματεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το PBS, καλούν για συνέχιση των κινητοποιήσεων και την επόμενη εβδομάδα, με έναρξη την 28η Μαρτίου, οδηγώντας φυσικά και σε... ακύρωση της επίσκεψης του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου.
Απεργιακός κλοιός
Πιο συγκεκριμένα, οι δριμείες απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν επηρεάσει πολυεπίπεδα την «λειτουργία» του κράτους.
Απεργίες έλαβαν χώρα σε κάθε Μέσο Μεταφοράς, οδηγώντας σε μεταβολές των δρομολογίων όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, του μετρό, καθώς και σε ακυρώσεις περίπου στο 30% των πτήσεων στο αεροδρόμιο του Παρισιού. Παράλληλα, χαρακτηριστική ήταν η απόφαση των πολιτών στην πρωτεύουσα, να κινηθούν επί των σιδηροδρόμων και να εμποδίσουν τη μετακίνηση των τρένων.
Προβλήματα εντοπίστηκαν και σε τουριστικούς προορισμούς, όπως ο πύργος του Άιφελ, καθώς και το παλάτι των Βερσαλιών, που παρέμειναν κλειστά χθες λόγω των απεργιών.
Φυσικά, μεγάλο πρόβλημα έχει προκληθεί και από την απεργία των εργαζομένων καθαριότητας, δημιουργώντας το αδιαχώρητο, με τόνους σκουπιδιών να έχουν μαζευτεί στους δρόμους.
Μεγάλος φαίνεται πως ήταν και ο αριθμός των εκπαιδευτικών που αποχώρησαν από τα σχολεία προχθες Πέμπτη. Όπως ανέφερε το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά μέσα, το ποσοστό αποχής έφτασε το 24% στα δημοτικά και τα γυμνάσια και το 15% στα λύκεια.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Με μία σύντομη ματιά, επιθυμία του Εμανουέλ Μακρόν είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62, στα 64 έτη, κάτι που ο ίδιος έκρινε απαραίτητο για να μπορέσει να επιβιώσει η γαλλική οικονομία.
Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως είναι φυσικό, βρίσκει αντίθετη την πλειονότητα των πολιτών, ενώ η νομοθεσία βρήκε χώρο να «περάσει», άνευ της πραγματοποίησης ψηφοφορίας εντός του κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιβίωσε στις 20 Μαρτίου από δύο προτάσεις μομφής, τόσο του αριστερού κόμματος «Liot», όσο και του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός (RN)», προκαλώντας μετά τη συνεδρίαση την έντονη αντίδραση των πολιτικών, που κάλεσαν για παραίτηση τους υπουργούς.
Συμπαράσταση και από την Ελλάδα
Ακόμα και στην Ελλάδα επεκτάθηκε το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Γαλλία, όπου συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τη γαλλική πρεσβεία προχθες το απόγευμα από ομάδες, σωματεία και φορείς.
Στόχος ήταν να αναδειχθεί η αλληλεγγύη προς τους Γάλλους εργαζόμενους, που αγωνίζονται κατά τις αντεργατικής συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μακρόν.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη