Τα αεροπλάνα πάντα αποτελούσαν εστία μικροβίων, ενώ με αφορμή την πανδημία έγιναν πιο ξεκάθαρα τα σοβαρά προβλήματα της μετάδοσης ιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Παρά τον μεγάλο κίνδυνο που εγκυμονούν τα αεροπλάνα, υπάρχουν 4 κινήσεις ή κόλπα που μπορεί να κάνει ο καθένας για να εξαλείψει ή να μειώσει πάρα πολύ τις πιθανότητες να αρρωστήσει, ενώ ταξιδεύει, όπως αποκαλύπτει γιατρός.
Τι ανέφερε για τα αεροπλάνα
Τα αεροπλάνα χρησιμοποιούν φίλτρα σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης ή HEPA για να αφαιρέσουν το 99,97% της σκόνης, της γύρης, της μούχλας, των βακτηρίων και των αερομεταφερόμενων σωματιδίων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).
Ο δόκτωρ Gendreau είναι ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και επικεφαλής στο Beth Israel Lahey Health, Beverly Hospital και ανέλυσε στην DailyMail.com τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στα αεροσκάφη:
«Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μεγάλο κίνητρο να διατηρήσουν αυτή την καλή λειτουργία. Επειδή όταν δεν λειτουργεί καλά προκαλεί μεγάλη αντίσταση και τα αεροπλάνα καίνε πολλά καύσιμα», είπε ο δόκτωρ Gendreau, ο οποίος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες που σχετίζονται με τα αεροπορικά ταξίδια και συνέχισες ως εξής:
«Το σύστημα εξαερισμού στο αεροσκάφος είναι στην πραγματικότητα ίσο ή ελαφρώς καλύτερο από τα περισσότερα χειρουργεία και νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γίνονται από 15 έως 30 αλλαγές αέρα ανά ώρα, με το 50% να ανακυκλοφορεί και το άλλο μισό να προέρχεται από το εξωτερικό του αεροπλάνου».
Οι 4 συμβουλές
Παρακάτω ο γιατρός δίνει και 4 συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε:
- Ανοίξτε το εξαερισμό πάνω από το κάθισμα: Τα αεροπλάνα διαθέτουν μερικά από τα πιο εξελιγμένα συστήματα εξαερισμού στον κόσμο και σας προστατεύουν από το να αρρωστήσετε ενώ πετάτε. Μπορεί να φιλτράρουν περισσότερο από το 99% των αερομεταφερόμενων μικροβίων, ωστόσο θα πρέπει να χρησιμοποιείται και τον προσωπικό εξαερισμό πάνω από το κάθισμα. Πολλοί άνθρωποι δεν τον εκμεταλλεύονται, γιατί θεωρούν ότι έρχεται περισσότερο κρύο πάνω τους. Εάν υπάρχει ένα ιικό σωματίδιο που έρχεται κατά πάνω σας, θεωρητικά μπορεί να το ωθήσει και να το μετακινήσει γρήγορα μακριά σας. Δεν χρειάζεται να πέφτει κατευθείαν πάνω σας ο αέρας. Απλά πρέπει να είναι στραμμένο λίγο μπροστά σας και κάτω.
- Αποφύγετε τον συνωστισμό στους διαδρόμους: Ο συνωστισμός στους διαδρόμους μετά την προσγείωση του αεροπλάνου μπορεί να είναι ένας σημαντικός κίνδυνος. Αυτό συμβαίνει επειδή μετά την προσγείωση, υπάρχει ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο πιλότος κλείνει το σύστημα εξαερισμού του αεροσκάφους πριν τα πληρώματα ενεργοποιήσουν τη βοηθητική μονάδα ισχύος του αεροπλάνου. Εάν συνωστίζεστε στο διάδρομο και είστε πολύ κοντά σε όλους, απλά θέτετε τον εαυτό σας σε σημαντικό κίνδυνο.
- Αποφύγετε αλκοόλ και καφέ: Η κατανάλωση πάρα πολλών καφεϊνούχων ποτών θα μπορούσε να σας αφήσει αφυδατωμένους. Επειδή τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος χρειάζονται νερό για να εξαλείψουν τις τοξίνες και τα απόβλητα, η μη λήψη αρκετού νερού τα αφήνει ευάλωτα. Καλύτερα να αποφύγετε τον καφέ και το αλκοόλ και αντ 'αυτού να επιλέξετε να πείτε νερό.
- Συχνή χρήση αντισηπτικού στα χέρια: Αν και οι αεραγωγοί και τα φίλτρα HEPA μπορούν να εξαλείψουν τα περισσότερα αερομεταφερόμενα σωματίδια, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος να μαζέψετε μικρόβια σε επιφάνειες, όπως το άνοιγμα των εναέριων κάδων ή το άγγιγμα των καθισμάτων. Το 70 έως 80 τοις εκατό όλων των λοιμώξεων μεταδίδονται μέσω των χεριών σας και οι περισσότεροι από εμάς το κάνουμε χειρότερο αγγίζοντας τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας έως και 20 φορές την ώρα. Το καλύτερο είναι έχετε αντισηπτικό ή απολυμαντικό χεριών μαζί σας στο αεροσκάφος και επίσης να τα πλένετε συχνά για να μετριάσετε τον κίνδυνο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση